Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Jon Hamm - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Amerykański aktor, znany głownie z ról telewizyjnych. Światową sławę zdobył wcielając się w Dona Drapera w popularnym serialu „Mad Men”. Za tę postać zdobył nagrodę Złotego Globu dla Najlepszego aktora w dramacie telewizyjnym w 2008 roku.

Jonathan Daniel "Jon" Hamm urodził się 10 marca 1971 roku w St. Louis w Missouri, w Stanach Zjednoczonych. Jego matka, Deborah, była sekretarką, natomiast ojciec Daniel Hamm prowadził rodziną firmę transportową. Rodzice Hamma rozwiedli się, gdy ten miał dwa lata. Razem z matką zamieszkał w Creve Coeur w stanie Missouri. Gdy Jon miał dziesięć lat, u jego matki zdiagnozowano śmiertelnego raka. Wówczas po jej śmierci chłopak przeprowadził się znów do ojca. W wieku 20 lat Hamm stracił także ojca, który zmarł po przebyciu ciężkiej choroby. Odtąd opiekowali się nim przyjaciele zmarłych rodziców.

Hamm uczęszczał do prywatnej szkoły John Burroughs School w Ladue, w stanie Missouri, gdzie był członkiem drużyny futbolowej, baseballowej oraz pływackiej. Jego ówczesną miłością była szkolna koleżanka, a przyszła aktorka, znana m.in. z serialu „24 godziny” - Sarah Clarke.

Pierwszą rolą Hamma było wcielenie się w Kubusia Puchatka w szkolnym przedstawieniu. W wieku 16 lat zagrał w przedstawieniu Judasza, w sztuce „Godspell”. Nie brał jednak wówczas aktorstwa na poważnie. W 1989 roku ukończył liceum i zapisał na Uniwersytet w Teksasie, jednak opuścił go podczas pierwszego roku z powodu nagłej śmierci ojca. Kontynuował naukę na Uniwersytecie Missouri. W trakcie nauki odpowiedział na ogłoszenie w gazecie – teatr szukał aktorów do przedstawienia pt. “Sen nocy letniej”. Był to pierwszy krok ku karierze aktorskiej.

W 1993 roku zdobył tytuł licencjata anglistyki. Następnie zaczął pracować w swoim dawnym liceum jako nauczyciel aktorstwa. Jedną z jego uczennic była znana dziś aktorka, Ellie Kemper, którą kojarzyć można z serialu „Biuro”.

Qaqwqwrqw

W 1992 roku Hamm wyjechał do Hollywood, by odwiedzić swojego przyjaciela, aktora Paula Rudda. Ostatecznie trzy lata później zamieszkał w Los Angeles na stałe, mając przy sobie tylko sto pięćdziesiąt dolarów.Przez długi czas nie mógł znaleźć pracy jako aktor, ponieważ nie wyglądał na 18-latka, nie pasował do ról swoich rówieśników. Zawsze wyglądał o 10 lat dojrzalej niż w rzeczywistości.

W wieku 30 lat nadal jego kariera nawet się nie rozpoczęła. Zdążył w międzyczasie pracować jako kelner i jako pomocnik techniczny na planie filmów pornograficznych. Wreszcie w roku 2000 otrzymał rolę Burta Ridley’a w znanym serialu dramatycznym stacji NBC, „Providence”. Łącznie wystąpił w dziewiętnastu odcinkach produkcji.Jego debiut na wielkim ekranie nastąpił w tym samym roku – zagrał w filmie Clinta Eastwooda pt. „Kosmiczni kowboje”. Pojawił się także w kilku innych filmach oraz w serialach takich jak: „Wzór” czy „CSI: Kryminalne Zagadki Miami”.

W 2007 roku los się do niego uśmiechnął. Jon Hamm otrzymał rolę swojego życia, czyli wcielił się w Dona Drapera w serialu stacji AMC pt. „Mad Men”. Za tę postać zdobył nagrodę Złotego Globu dla Najlepszego aktora w dramacie telewizyjnym w 2008 roku. W 2010 roku zagrał w filmie „Miasto złodziei”.

Od 1997 roku partnerką życiową aktora jest scenarzystka i aktorka Jennifer Westfeldt. Oboje mieszkają w Los Angeles.

Data urodzenia

10.03.1971

Miejsce urodzenia

St. Louis, Missouri, USA

Filmografia

Skowyt / Howl (2010) (2010) (Jake Ehrlich)

Druhny (2011) (Ted)

Kosmiczni kowboje (2000) (Młody pilot #2)

Byliśmy żołnierzami (2002) (Kapitan Matt Dillon)

Single od dziecka (2011) (Ben)

Million Dollar Arm (2014) (JB)

Co było, a nie jest (2013)

Skradzione życie (2009) (Tom Adkins Senior)

Minionki (2015) (Herb Overkill)

Babski oddział () (Nathan Albert Francis Nate Basso)

Miasteczko Point Pleasant () (Dr George Forrester)

Czas na Briana () (Richard)

Sucker Punch (2011) (Ostry Gracz / Doktor)

Miasto złodziei (2010) (Adam Frawley, tajny agent FBI)

Drużyna A (2009) (Inny Lynch)

Shrek Forever (2010) (Brogan (głos))

Jak złamać 10 przykazań (2007) (Skydiving Guide Chris Knarl)

Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia (2008) (Dr. Granier)

Baby Driver (2017)

Źle się dzieje w El Royale (2018) ( Laramie Seymour Sullivan / Dwight Broadbeck )

Berek (2018) ( Bob Callahan )

Bejrut (2018) ( Mason Skiles )

Black Mirror (Czarne lustro) ()

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw