WP
WP

Jon Voight - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor amerykański, znany jako odtwórca roli „Nocnego kowboja” w filmie Johna Schlesingera i – zwłaszcza polskiej publiczności – z kreacji postaci Jana Pawła II w biograficznym filmie o papieżu. Ojciec aktorki Angeliny Jolie.

Urodził się 29 grudnia 1938 roku w Yonkers w stanie Nowy Jork w USA. Jego teatralnym debiutem na Broadwayu były „Dźwięki muzyki” (1961), filmowym – „Fearless Frank” (1964, rozpowszechniony w 1969), zaś rolą przełomową – występ wraz z Dustinem Hoffmanem w „Nocnym kowboju” (1969) Johna Schlesingera, który przyniósł mu pierwszą nominację do Oscara, nagrodę BAFTA oraz Złoty Glob dla Najlepszego Debiutanta.

W kolejnej dekadzie podtrzymywał dobrą passę i stworzył znakomite kreacje u Mike’a Nicholsa w adaptacji „Paragrafu 22” (1970), w dramacie przygodowym „Wybawienie” Johna Boormana (1972, nominacja do Złotego Globu), jako weteran wojny w Wietnamie w „Powrocie do domu” Hala Asby’ego (1978, Oscar i Złoty Glob dla Najlepszego Aktora, Nagroda Aktorska w Cannes) z Jane Fondą, czy jako bokser Billy w „Mistrzu” Franka Zefirellego (1979, nominacja do Złotego Globu) z Faye Dunaway.

Uwagę krytyków przyciągnęła też rola w „Uciekającym pociągu” Andrieja Konczakowskiego (1985, nominacja do Oscara, Złoty Glob), jednak lata 80-te to raczej spadek popularności aktora. Warty zaznaczenia jest fakt, że to wówczas zadebiutował i dwukrotnie pojawił się jako scenarzysta filmów z własnym udziałem („Szukając wyjścia” 1982, „Wieczność” 1989).

W kolejnej dekadzie grywa niemało, jednak głównie w rolach drugoplanowych. Są to m.in. takie filmy, jak film TV „Ostatni, który przeżył” (1992, nominacja do Złotego Globu), sensacyjna „Gorączka” (1995) Michaela Manna, „Mission: Impossible” (1995), „Droga przez piekło” (1997) Olivera Stone’a, „Anakonda” (1997, dwie nominacje do Złotej Maliny), „Wróg publiczny” (1998), „Zaklinacz deszczu” (1998, nominacja do Złotego Globu), czy „Generał” Johna Boormana.

WP

W latach 90-tych zadebiutował też jako reżyser telewizyjnego filmu „Tin Soldier” (1995), w którym sam wystąpił. Rok 2001 przyniósł mu nominację do Oscara i Złotego Globu za występ w filmie „Ali” (2001), otrzymał też wtedy nominację do Emmy za rolę Jurgena Stroopa w telewizyjnym filmie historycznym „Powstanie” (2001), wcielił się w postać prezydenta Roosevelta w głośnym „Pearl Harbor” Michaela Baya oraz zagrał u Bena Stillera w komedii „Zoolander”.

Najbardziej znaną rolą Voighta ostatnich lat jest kreacja postaci papieża w filmie biograficznym zatytułowanym „Jan Paweł II” (2005). Projektem, w jakim aktor wziął udział w 2007 roku jest produkcja „Transformers” Michaela Baya. W 2008 roku wystąpił w hitowym serialu "24 godziny" oraz w filmie telewizyjnym "24 Godziny: Wybawienie".

Jon Voight był dwukrotnie żonaty: z Lauri Peters (1962-1967) i Marcheline Bertrand (1971-1978). Z Bertrand ma dwójkę dzieci: aktorkę Angelinę Jolie (ur. 1975) i reżysera Jamesa Havena (ur. 1973).

Data urodzenia

29.12.1938

Miejsce urodzenia

Yonkers, New York, USA

Filmografia

Zaklinacz deszczu (1997) (1997) (Leo Drummond)

Pearl Harbor (2001) (prezydent Franklin Delano Roosevelt)

Sanford Meisner: The American Theatre`s Best Kept Secret (1984) (siebie)

Last of His Tribe, The (1992) (Profesor Albert Kroeber)

Gorączka / Heat (1995) (1995) (Nate)

Anakonda (1997) (Paul Sarone)

Tomb Raider (2001) (Lord Richard Croft)

Most Wanted (1997) (General Adam Woodward)

Droga przez piekło (1997) (Blind Man)

Mission: Impossible (1996) (Jim Phelps)

Rewolucjonista (1970) (A.)

Ali (2001) (Howard Cosell)

Kto pod kim dołki kopie... (2003) (Marion Sirvio)

Noah`s Ark (1999) (Noah)

Varsity Blues (1999) (trener Bud Kilmer)

Generał (1998) (Ned Kenny)

Rosewood (1997) (John Wright)

Tin Soldier (1995) (Yarik)

Return to Lonesome Dove (1993) (kapitan Woodrow F. Call)

Rainbow Warrior, The (1992) (Peter Willcox)

Chernobyl: The Final Warning (1991) (Dr. Robert Gale)

Szukając wyjścia (1982) (Alex Kovac)

Conrack (1974) (Pat Conroy)

Amerykański chłopak (1973) (Vic Bealer)

Paragraf 22 (1970) (Milo Minderbinder)

Out of It (1968) (Russ)

Fearless Frank (1967) (Fearless Frank)

Godzina ognia (1967) (Curly Bill Brocius)

Uciekający pociąg (1985) (Oscar 'Manny')

Najlepszy przyjaciel (1999) (Michel La Grande)

Fixer, The (1998) (Jack Killoran)

Boys Will Be Boys (1997) (Lt. Palladino)

Convict Cowboy (1995) (Ry Weston)

Eternity (1989) (James/Edward)

Richter und sein Henker, Der (1976) (Walter Thschanz)

Akta Odessy (1974) (Peter Miller)

Kandydat (2004) (senator Thomas Jordan)

Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć (2016)

Lone Star () (Clint Thatcher)

4 Godziny: Wybawienie (2008) (Jonas Hodges)

Wyścig po życie (2013) (Głos mężczyzny)

Jaja w tropikach (2008) (jako on sam)

W cieniu chwały (2008) (Francis Tierney Sr)

Transformers (2007) (Kellen)

Wrześniowy świt (2007) (Jacob Samuelson)

Bratz (2007) (Principal Dimly)

Skarb narodów: Księga Tajemnic (2007) (Patrick Gates)

Jan Paweł II (2005) (Papież)

Skarb narodów (2004) (Patrick Henry Gates)

Baby Geniuses 2: Superbabies (2004) (Bill Biscane/Kane)

Uwolnienie (1972) (Ed Gentry)

Desert Bloom (1986) (Jack Chismore)

Powrót do domu (1978) (Luke Martin)

Wróg publiczny (1998) (Thomas Brian Reynolds)

Table for Five (1983) (J. P. Tannen)

Nocny kowboj (1969) (Joe Buck)

Salute to Dustin Hoffman, A (1999) (gość programu)

Champ, The (1979) (1979) (Billy Flynn)

Droga sławy (2006) (Adolph Rupp)

WP
WP
WP