WP
WP

Josh Lucas - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Amerykański aktor filmowy i teatralny, od niedawna również producent, znany z udziału w takich filmach, jak „Hulk”, „Piękny umysł”, „Posejdon” i „Niewidzialny”. Ulubieniec żeńskiej części publiczności.

Urodził się 20 czerwca 1971 roku w Little Rock w stanie Arkansas. Jego ojciec był lekarzem, matka – pielęgniarką i położną. Jako dziecko przeprowadzał się w sumie ponad trzydzieści razy, co miało związek z działalnością społeczną rodziców – hippisowskich aktywistów. Już w szkole średniej zainteresował się aktorstwem i jako świeżo upieczony maturzysta, świadomie wybrał karierę zamiast nauki w college’u.

W Hollywood wylądował na progu lat 90-tych, początkowo pojawiając się w gościnnych rolach w serialach: sitcomie „True Colors” i znanym w Polsce serialu „Dzień za dniem” (1990). Jego debiutem filmowym był telewizyjny horror „Child of Darnkess. Child of Light” (1993). W tym samym roku po raz pierwszy można go było zobaczyć na dużym ekranie w komedii „Tata na wagarach” z Patrickiem Swayze i Halle Berry.Za najważniejszą produkcję tej dekady z jego udziałem, uznać należy odcinkowy western produkcji australijskiej – „McGregorowie” z Hugh Jackmanem i Guyem Pearcem w rolach głównych (1994-95).

Jego kariera na dużym ekranie uległa wyraźnemu ożywieniu na przełomie tysiącleci, to wówczas Lucas zaczął otrzymywać propozycje występów w głośnych, mainstreamowych produkcjach. W 2000 roku pojawił się u boku Christiana Bale’a i Justina Theroux w thrillerze „American Psycho”, zagrał byłego męża Laury Linney w dramacie „Możesz na mnie liczyć” i spotkał się z Seanem Pennem, Elizabeth Hurley i Sarą Polley na planie thrillera „Przekleństwo wyspy”. Kolejne lata to udział w samych głośnych produkcjach. W 2001 roku miał okazję dołączyć do gwiazdorskiej obsady obsypanego nagrodami dramatu „Piękny umysł” Rona Howarda (zespołowa nominacja do Screen Actors Guild Award), następnie partnerował Reese Witherspoon na planie „Dziewczyny z Alabamy” (2002, Teen Choice Award), a w 2003 roku wziął udział w słynnej ekranizacji komiksu „Hulk” w reżyserii samego Anga Lee.

Był gwiazdą przygodowej produkcji akcji sci-fi „Niewidzialny” Roba Cohena, z Jessiką Biel i Jamie’em Foxxem i gwiazdorsko obsadzonego dramatu „Niedokończone życie” Lasse Hallströma (2005), w tym samym roku miał również zaszczyt spotkać się na scenie Broadwayu z Jessiką Lange w inscenizacji „Szklanej menażerii” Tennessee Williamsa i dołączyć do znamienitej obsady głośnego mini-serialu „Empire Falls”.* Na pewno jedną z głośniejszych ról Josha Lucasa jest gwiazdorska kreacja w remake’u „Posejdona” w reżyserii Wolfganga Petersena (2006).*

WP

Rok 2008 to debiut w roli producenta i jedna z głównych ról w dramacie „Miłość naznaczona śmiercią” Boaza Yakina. Wyprodukował i wystąpił również w telewizyjnym dramacie Tima Robbinsa „Possible Side Effects” i thrillerze „Stolen Lives” Andersa Andersona (2009).

Najświeższe premiery z jego udziałem to thriller „Little Murder” z Terrencem Howardem oraz komedia "Life As We Know It” z Katherine Heigl i Joshem Duhamelem (2010).

WP
Data urodzenia

20.06.1971

Miejsce urodzenia

Little Rock, Arkansas, USA

Filmografia

Na samym dnie (2001) (Darby Reese)

American Psycho (2000) (Craig McDermott)

J. Edgar (2011) (Charles Lindbergh)

You Can Count on Me (2000) (Rudy Colinski)

Piękny umysł (2001) (Martin Hansen)

Hulk (2003) (Glenn Talbot)

Dziewczyna z Alabamy (2002) (Jake)

Alive : Dramat w Andach (1993) (Felipe Restano)

WWII in HD () (Bert Stiles)

Skradzione życie (2009) (Matthew Wakefield)

Nieznany sprawca (2011) (Ben Chaney)

Hotelowa miłość (2008) (Barry)

Stolen (2012) (Vincent)

Firma () (Mitch McDeere)

Gliniarz i prokurator ()

Glory Road (2006) (Trener Don Haskins)

Niewidzialny / Stealth (2005) (2005) (por. Ben Gannon)

Czas zbiorów (1999) (Clay Upton)

Och, życie! (2010) (Sam)

Niedokończone życie (2005) (szeryf Crane Curtis)

Posejdon (2006) (2006) (Dylan Jones)

Coastlines (2002) (Eddie Vance)

Dziewiąta sesja (2001) (Henry)

Gdy zjawią się obcy (2001) (Peter)

Drop Back Ten (2000) (Tom White)

Child of Darkness, Child of Light (1991) (John L. Jordan III)

Class of '61 (1993) (George Armstrong Custer)

Tata na wagarach (1993) (Andy)

Minotaur (1997) (G.R.)

Definite Maybe, The (1997) (Eric Traber)

Harvest (1998) (Clay Upton)

Restless (1998) (Jeff Hollingsworth)

Wakacje Waltera (2003) (Dorosły Walter)

Wonderland (2003) (Ron Launius)

Four Reasons (2002) (Chłopiec)

Przekleństwo wyspy (2000) (Rich Janes)

Tancerz / The Dancer (2000) (2000) (Stephane)

Snowy River: The McGregor Saga (1993) (Luke McGregor)

In the Heat of the Night: A Matter of Justice (1994) (Todd Walker)

Wing Commander III: Heart of the Tiger (1994) (Maj. Jace 'Fla)

True Blue (1996) (Dan Warren)

The guardian angel (2018) ( Bjørn Schouw Nielsen )

Droga sławy (2006) (Don Haskins)

WP
WP