WP
WP

Justin Timberlake - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Popularny, amerykański piosenkarz i aktor, były wokalista słynnego boys-bandu ‘N Sync. Gwiazda filmów „Alpha Dog”, „Guru miłości” i „The Open Road”.

Urodził się 31 stycznia 1981 roku w Memphis w stanie Tennessee, dorastał w leżącym nieopodal Millington. Jego rodzice rozwiedli się, kiedy miał cztery lata, szczęśliwie nie zachwiało to jednak jego stosunków z ojcem. Wychowywał się w dość religijnej atmosferze, oboje rodziców było baptystami.

Jako że od dziecka przejawiał wokalny talent, w wieku 11 lat trafił do telewizyjnego, łowiącego talenty programu „Star Search” i choć nie zdobył głównej nagrody, został zauważony i już w kolejnym roku dostał się do programu dla dzieci „Klub Myszki Miki”, emitowanego w Disney Channel. Związał się z nim na dwa lata, spotykając na planie nie znane jeszcze wówczas koleżanki – Christinę Aguilerę i Britney Spears.

Jego kariera nabrała rozpędu wraz z dołączeniem do zespołu ‘N Sync (1995), który wkrótce okazał się jednym z najsłynniejszych boys-bandów na świecie.Timberlake święcił triumfy jako czołowy wokalista popularnej grupy, która ostatecznie stała się dla niego trampoliną do solowej kariery, zarówno wokalnej, jak i aktorskiej.

Jako aktor zadebiutował już w 1999 roku, epizodem w serialu „Dotyk anioła”. Pierwsza większa rola nadeszła rok później wraz z telewizyjną komedią „Modelka na medal” (2000). Po czterech latach przerwy od występów na ekranie powrócił, pojawiając się u boku tak znakomitych aktorów, jak Kevin Spacey i Morgan Freeman w thrillerze „Edison” Davida J. Burke’a (2005).

WP

Przełomem w karierze aktorskiej Timberlake’a był występ u boku Bruce’a Willisa w kryminalnym „Alpha Dog” Nicka Cassavetesa (2006, nominacja do MTV Movie Award i Teen Choice Award). W tym samym roku pojawił się też u boku u boku Samuela L. Jacksona i Christiny Ricci w dramacie muzycznym „Jęk czarnego węża” i wziął udział w komedii sci-fi „Koniec świata”.

Jednocześnie święcił triumfy na estradzie, wydając kolejne, przebojowe albumy i pojawiając się w pamiętnych duetach z takimi gwiazdami, jak Janet Jackson, Kylie Minouge, czy Madonna. Popularności przysparzały mu dodatkowo głośne związki z czołowymi postaciami amerykańskiego show-biznesu: Britney Spears (2000-2002), Cameron Diaz (2003-2006), wreszcie z Jessiką Biel (od 2007 roku).

Jedną z głośniejszych ‘ról’ filmowych Timberlake’a jest mówiona rola Artiego w dwóch ostatnich częściach przebojowego „Shreka” (2007, 2010). W 2008 roku wziął udział w komedii „Guru miłości” z Mike’iem Meyersem i Jessiką Albą, a całkiem ostatnio wystąpił u boku Jeffa Bridgesa w pierwszoplanowej roli Carltona w komediodramacie „The Open Road” Michaela Mreeditha (2009).

Justin Timberlake jest laureatem dwóch telewizyjnych nagród Emmy z 2007 i 2009 roku, za gościnne występy w słynnym programie rozrywkowym Saturday Night Live.

Data urodzenia

31.01.1981

Miejsce urodzenia

Memphis, Tennessee, USA

Filmografia

Zła kobieta (2011) (Scott Delacorte)

Dopóki piłka w grze (2012)

To tylko seks (2011) (Dylan)

Wyścig z czasem (2011) (Will Salas)

Przystanek miłość (2001) (Makijażysta)

Trolle (2016)

Co jest grane, Davis? (2013) (Jim Berkey)

Ślepy traf (2013) (Richie Furst)

Na drodze do szczęścia (2009) (Carlton)

Miś Yogi (2010) (Boo-Boo)

Sabrina, nastoletnia czarownica () (on sam)

Jęk czarnego węża (2006) (Ronnie)

Alpha Dog (2006) (Frankie Ballenbacher)

Koniec świata (2006) (Abilene)

Shrek Trzeci (2007) (Artie (młody Król Artur))

The Social Network (2010) (Sean Parker)

Guru miłości (2008) (Jacques Grande)

Edison (2005) (Joshua Pollack)

WP
WP
WP