ycipk-3qij9b
ycipk-3qij9b

Kiefer Sutherland - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn, Anglia

Reżyser:
Filmografia:

Mroczne miasto (1998) (1998)

Złodziej życia (2004)

Artykuł 99 (1992) (Peter Morgan)

Trzej Muszkieterowie (1993) (Athos)

Eye for an Eye (1996) (Robert Doob)

Bright Lights, Big City (1988) (Tad Aligash)

Last Days of Frankie the Fly, The (1997) (Joey)

Migawka z przeszłości (1990) (John Buckner)

Killing Time, The (1987)

Cios (2000) (William S. Burroughs)

Spojrzenie mordercy (1996) (Bob Wolverton)

Telefon (2002) (dzwoniący)

Truth or Consequences, N.M. (1997) (Curtis Freley)

Ludzie honoru (1992) (por. Jonathan Kendrick)

Bractwo sprawiedliwych (1986) (Voctor)

Linia życia (1990) (Nelson Wright)

Young Guns II (1990) (Josiah Gordon)

Woman Wanted (2000) (Wendell Goddard)

Stań przy mnie (1986) (Ace Merrill)

Potwory kontra obcy: Wielka ucieczka B.O.B.-a (2009) (Generał W.R. Monger)

Potwory kontra Obcy: Dynie-mutanty z kosmosu (2009) (Generał W.R. Monger)

Jack Is Back (2014) (On sam)

4 Godziny: Wybawienie (2008) (Jack Bauer)

Reluctant Fundamentalist, The (2013) (Jim)

Lustra (2008) (Ben Carson)

Dżungla (2006)

24 godziny (serial) () (Jack Bauer)

Chłopiec z zatoki (1984) (Donald Campbell)

Renegades (1989) (Buster McHenry)

Vanishing, The (1995) (Jeff)

Break Up (1998) (John Box)

Kontrola lotów (1998) (Jack Harris)

Royal Way, The (2000)

Cowboy Up (2001) (Hank Braxton)

Narzędzie zbrodni (2002) (Banks)

Paradise Found (2002) (Paul Gauguin)

Straceni chłopcy (1987) (David)

Picking Up the Pieces (2000) (Bobo)

Melancholia (2011) (John)

Marmaduke - pies na fali (2010) (Bosco)

Potwory kontra Obcy (2009) (Generał W.R. Monger)

Strażnik (2006) (David Breckinridge)

Szalony księżyc (1986) (Brooks)

1969 (1989) (1989) (Scott)

Armitage III (1994) (Ross Sylibus)

Dziewczyna żołnierza (1998) (Rat Kiley)

After Alice (1999) (Mickey Hayden)

Droga do wolności (2001) (Reardon)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (Sam Stanley)

Behind the Red Door (2002) (Roy)

Dead Heat (2002) (Pally LaMarr)

Right Temptation, The (2000) (Michael Farrow-Smith)

Powrót Maxa Dugana (1983) (Bill)

Czas Zabijania (1996) (Freddie Lee Cobb)

Chicago Joe i aktoreczka (1990) (Karl Hulten)

Cowboy Way, The (1994) (Sonny Gilstrap)

Młode strzelby (1988) (Josiah Gordon)

W pogoni za szczęściem (1988) (Danny)

W swoim kręgu (1986) (Tim)

Designated Survivor ()

Zdjęcie
Podziel się

Znany i charakterystyczny, amerykański aktor filmowy i telewizyjny, syn słynnego aktora Donalda Sutherlanda. Największe uznanie zdobył dzięki głównej roli w serialu „24 godziny”, którego gwiazdą jest od blisko dziesięciu lat. Urodził się 21 grudnia 1966 roku w Londynie, w rodzinie aktorów, jako, kilka minut starszy od siostry Rachel, brat bliźniak. Oryginalne imię zawdzięcza pomysłowości ojca, który zapożyczył je od nazwiska Warrena Kiefera (vel Lorenzo Sabatiniego) – reżysera horroru, w którym dwa lata wcześniej zadebiutował. Z uwagi na profesję rodziców, jako dziecko często przemieszczał się pomiędzy Anglią, Kanadą, a USA.

Zadebiutował w wieku 17 lat, u boku ojca, w komedii Herberta Rossa „Powrót Maxa Dugana” (1983). Nieczęsto miał okazję występować z tatą – drugi i ostatni, do tej pory, raz spotkali się dopiero kilkanaście lat później na planie dramatu „Czas zabijania” Joela Schumachera (1996, nominacja do MTV Movie Award w kategorii Najlepszy Czarny Charakter), kiedy oboje mieli już status gwiazdy.

Sutherland Junior dość szybko zdobył popularność i uznanie – miał nazwisko, a przede wszystkim potencjał aktorski, wobec którego filmowi twórcy nie pozostawali obojętni. Już w 1984 roku stworzył głębszą, dramatyczną kreację w „Chłopcu z zatoki” z Liv Ullmann (nominacja do nagrody Genie). Później przyszedł czas na coraz dojrzalsze występy: u boku Christophera Walkena i Seana Penna w kryminalnym filmie „W swoim kręgu” (1986), u Joela Schumachera w komedii „Straceni chłopcy” (1987) i thrillerze sci-fi „Linia życia” z Julią Roberts (1990), obok Winony Ryder i Roberta Downeya Jr. w dramacie „1969” (1988), czy obok Charliego Sheena w westernie „Młode strzelby” (1988, sequel w 1990). Zapewniły one aktorowi status gwiazdy, zaś oliwy do ognia wciąż rosnącej popularności dodawał, nagłośniony w mediach, romans z Julią Roberts.

W 1992 roku zagrał agenta FBI w pełnometrażowej wersji głośnego przeboju „Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną” Davida Lyncha oraz jednego z pułkowników w dramacie sądowym „Ludzie honoru” Roba Reinera, z Jackiem Nicholsonem, Demi Moore i Tomem Cruisem. Rok później zasłynął z roli Atosa w znanej adaptacji „Trzech muszkieterów” i zadebiutował jako reżyser dramatu TV „Cela śmierci” z Forestem Whitekarem (1993).

ycipk-3qij9b

Później jeszcze dwukrotnie stanął po drugiej stronie kamery, realizując sensacyjny „Ostatni skok” (1997) i dramat „Kobieta potrzebna od zaraz”, z udziałem Holly Hunter i swojej matki, Shirley Douglas (2000, nagroda dla najlepszego filmu na FF Slamdunk). Sam również pojawił się we wszystkich trzech produkcjach.

Żaden z filmów nie zdobył większego rozgłosu, a ponieważ wybory aktorskie Kiefera w drugiej połowie lat 90-tych również nie były najszczęśliwsze, popadł on w chwilowe zapomnienie.

* Powrócił triumfalnie, wcielając się w postać agenta amerykańskiej jednostki antyterrorystycznej, Jacka Bauera, w popularnym w USA serialu sensacyjnym „24 godziny” (od 2001 roku). Rola przyniosła mu Złoty Glob (2002), nagrodę Emmy (2006), dwie Golden Satellite Award (2002-03), dwie Screen Actors Guild Awards (2004, 2006) i Golden Nymph na TV Festival w Monte Carlo (2006), a także dalsze nominacje: cztery do Złotego Globu, pięć do Emmy, pięć do Television Critics Association Award, po trzy do Teen Choice Award, People's Choice Award i Screen Actors Guild Award, jedna do Saturna. Kilkakrotnie nominowany i nagradzany był również jako współproducent serialu (m.in. Emmy i Golden Nymph z 2006 roku).*

W międzyczasie ponownie spotkał się z Schumacherem na planie thrillera „Telefon” z Colinem Farrellem (2002, nominacja do MTV Movie Award w kategorii Najlepszy Czarny Charakter), wystąpił u boku Angeliny Jolie, Ethana Hawke’a i Geny Rowlands w thrillerze „Złodziej życia” (2004) oraz obok Michaela Douglasa i Evy Longorii w sensacyjnym „Strażniku” (2006).

Ostatnio wziął udział w horrorze „Lustra” (2008). Planowana jest też realizacja pełnometrażowej wersji serialu „24”.

ycipk-3qij9b
ycipk-3qij9b
ycipk-3qij9b