ycipk-3g2bo8
ycipk-3g2bo8

Kim Cattrall - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Liverpool, Anglia, Wielka Brytania

Filmografia:

Heidi Chronicles, The (1995) (Susan)

Bastard, The (1978) (Anne Ware)

Crossroads - Dogonić marzenia (2002) (Caroline)

Unforgettable (1996) (Kelly)

Fajerwerki próżności (1990) (Judy McCoy)

Turk 182! (1985) (Danny Boudreau)

15 minut (2001) (Cassandra)

Na skróty do szczęścia (2001) (Constance Hurry)

Palais Royale (1988) (Odessa Muldoon)

Manekin (1987) (Emmy)

Wyjątek od reguły (1997) (Carla Rainer)

Star Trek 6: Wojna o pokój (1991) (Porucznik Valeris)

Wielka draka w chińskiej dzielnicy (1986) (Gracie Law)

Pełzaki () (Melinda Finster)

2012 Giller Prize, The (2012) (Ona sama)

Oto Monica Velour (2010) (Monica Velour)

Tales of the Gold Monkey () (Whitney Bunting)

Autor Widmo (2010) (Amelia Bly)

Seks w wielkim mieście 2 (2010) (Samantha Jones)

Księżniczka na lodzie (2005) (Tina Harwood)

Sex and the Matrix (2000) (Samantha Jones)

Geniusze w pieluchach (1999) (Robin)

Live Nude Girls (1995) (Jamie)

Midnight Crossing (1988) (Alexa Schubb)

Masquerade (1988) (Brooke Morrison)

City Limits (1985) (Wicking)

Świntuch (1981) (Honeywell)

Gossip Columnist, The (1979) (Dina Moran)

Crossbar (1979) (Katie Barlow)

Deadly Harvest (1977) (Susan Franklin)

Hold-Up (1985) (Lise)

Seks w wielkim mieście (2008) (Samantha Jones)

Running Delilah (1994) (Delilah)

Breaking Point (1993) (Allison Meadows)

Double Vision (1992) (Caroline/Lisa)

Split Second (1992) (Michelle)

Na dobre i na złe / Honeymoon Academy (1990) (1990) (Chris Nelson)

Famiglia Buonanotte, La (1989) (Aunt Eva)

Akademia policyjna (1984) (Kadetka Karen Thompson)

Night Rider, The (1979) (Regina Kenton)

Good Against Evil (1977) (Linday Isley)

Rosebud (1975) (Joyce Donnovan)

Return of the Musketeers, The (1989) (Justine de Winter)

Modern Vampires (1998) (Ulrike)

Skrupuły (1981) (Melanie Adams)

Above Suspicion (1995) (1995) (Gail Cain)

Dar (1980) (Sally Haines)

Ticket to Heaven (1981) (Ruthie)

Where Truth Lies (1996) (Racquel Chambers)

Seks w wielkim mieście (serial) ()

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najseksowniejszych 50-latek w show- biznesie, szerokiej publiczności znana przede wszystkim z roli serialowej femme fatale – Samanthy Jones z „Seksu w wielkim mieście”.

Urodziła się 21 sierpnia 1956 roku w Liverpoolu w Wielkiej Brytanii, a wychowywała w Vancouver w Kanadzie, dokąd przeprowadziła się wraz z rodziną jeszcze jako niemowlę. Cały klan Cattrallów powrócił na łono ojczyzny w połowie lat 60-tych, by być blisko wymagającej stałej opieki babci.

Pod wpływem obejrzanej na deskach londyńskiego West Endu inscenizacji sztuki Oskara Wilde’a, już jako nastolatka podjęła decyzję o zostaniu aktorką. W myśl zasady kucia żelaza póki gorące, niemal natychmiast przystąpiła do realizacji marzenia, zapisując się na kurs dramatyczny do London Academy of Music and Dramatic Arts. Kontynuowała naukę za oceanem, w kanadyjskiej Banff School of Fine Arts, a od 1972 roku – w nowojorskiej American Academy of Dramatic Arts.

Zadebiutowała w 1975 roku w sensacyjnym filmie Otto Premingera „Różyczka” z Richardem Attenborough i Peterem O’Toolem.

ycipk-3g2bo8

Przez 20 kolejnych lat kariery wystąpiła w wielu produkcjach zarówno kanadyjskich, jak i amerykańskich, nie rezygnując jednocześnie z występów na scenie (jej Broadwayowskim debiutem była rola u boku Iana McKellana w sztuce „Wild Honey” wg Czechowa).

Niejednokrotnie pojawiała się u boku sławnych aktorów oraz pod okiem znanych twórców, jednak sławę na skalę międzynarodową udało jej się zdobyć dopiero pod koniec lat 90-tych.

Znana i rozpoznawalna była za to w jednej ze swoich „prywatnych ojczyzn” – Kanadzie, gdzie wystąpiła w takich produkcjach, jak m.in. dramat sci- fi „Śmiertelne żniwo” (1977), obyczajowy film z Jackiem Lemmonem „Dar” (1980), dramat „Bilet do nieba” (1981), komedia „Świntuch” (1982), francusko - kanadyjska komedia kryminalna „Skok” (1985 z udziałem Jeana – Paula Belmondo, kryminał „Królewski pałac” (1988), czy thriller „Podwójne podejrzenie” (1993).

Od samego początku, z różnym powodzeniem występowała w filmach amerykańskich.

W 1978 roku zagrała w znanym, telewizyjnym filmie z serii „Columbo: How to Dial a Murder” z Peterem Falkiem, z kolei rok później pojawiła się wraz z nieznanym jeszcze wówczas Donem Johnsonem na planie serialu wojennego „The Rebels” (1979).

ycipk-3g2bo8

W dekadzie lat 80-tych wystąpiła w takich produkcjach amerykańskich, jak: sequel znanej komedii „Akademia Policyjna IV” (1984), przygodowy film akcji „Wielka draka w chińskiej dzielnicy” Johna Carpentera, z Kurtem Russellem (1986), komedia fantasy „Manekin” (1987), thrillery: „Maskarada” z Robem Lowe i „Koszmarny rejs” z Faye Dunaway (oba z 1988 roku) oraz sequel znanego filmu kostiumowego „Powrót muszkieterów” (1989) Richarda Lestera.

Później dołączyła do gwiazdorskiej obsady filmu Briana De Palmy „Fajerwerki próżności” (1990) z Morganem Freemanem, Brucem Willisem, Melanie Griffith i Tomem Hanksem, zagrała m.in. w znanej przygodowej produkcji sci-fi „Star Trek VI: Wojna o pokój” (1991, nominacja do Saturna), serialu „Angel Falls” (1993), obyczajowym filmie TV „Pamiętniki Heidi” (1995) z Jamie Lee Curtis, sensacyjnych produkcjach „Poza podejrzeniem” (1995) z Christopherem Reeve i „Podwójna świadomość” (1996) z Rayem Liottą, thrillerach „Gdzie leży prawda” (1996) i „Wyjątek od reguły” (1997), przygodowej „Inwazji” (1997) i horrorze TV „Istota” (1998), zanim zdobyła międzynarodową sławę jako jedna z głównych bohaterek serialu „Seks w wielkim mieście” (1998-2004). Rola seksownej Samanthy Jones przyniosła jej Złoty Glob w 2003 roku oraz trzy nominacje do tej statuetki, pięć nominacji do Emmy otrzymywanych kolejno w latach 2000-2004, dwie zespołowe nagrody Screen Actors Guild (2002 i 2004) oraz Lucy Award (1999).

W międzyczasie pojawiła się w takich filmach, jak m.in. komedia familijna „Geniusze w pieluchach” (1999) z Kathleen Turner, komedia muzyczna „Crossroads – Dogonić marzenia” (2002), gdzie wystąpiła w roli matki bohaterki granej przez Britney Spears, film fantasy „Diabeł i Daniel Webster” (2004) Aleka Baldwina, z Anthonym Hopkinsem i Jennifer Love Hewitt, czy kanadyjsko – amerykański film familijny „Księżniczka na lodzie” (2005).

Kim Cattrall w ciągu wszystkich lat kariery nie stroniła też od występów w brytyjskich produkcjach. Ostatnio zagrała w biograficznym dramacie wojennym produkcji brytyjskiej „My Boy Jack” (2007).

W 2008 roku, po 4 latach przerwy powróciła do roli Samanthy Jones, występując w kinowej wersji „Seksu w wielkim mieście” z ponownym udziałem serialowych koleżanek: Sary Jessiki Parker, Cynthii Nixon i Kristin Davis.

ycipk-3g2bo8

Jest autorką dwóch książek: „Satysfakcja. Sztuka Kobiecego orgazmu”, którą wydała wraz z ówczesnym mężem, Markiem Levinsonem oraz „Sexual Inteligence”.

ycipk-3g2bo8
ycipk-3g2bo8