WP
WP

Kirsten Dunst - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktorka amerykańska pochodzenia niemieckiego. Urodziła się 30 kwietnia 1982 roku w Point Pleasant w stanie New Jersey. Już jako 3-letnie dziecko rozpoczęła swoją przygodę z mediami, występując po raz pierwszy w reklamie (w sumie zagrała w kilkudziesięciu, będą dziecięcą modelką znanej agencji Ford). Debiutem filmowym Kirsten była rola u samego Woody’ego Allena w jednej z części „Opowieści nowojorskich” (1989). W tym samym roku wraz z rodziną przeprowadziła się do Los Angeles, co niewątpliwie pomogło rozwojowi jej kariery.

Przełomowym momentem dla młodej aktorki był angaż w głośnym horrorze fantasy „Wywiad z wampirem” (1994), gdzie wystąpiła obok Toma Cruise’a i Brada Pitta. Otrzymała wówczas nagrodę MTV za przełomową rolę, nominację do Złotego Globu i nagrodę Saturna. W ogóle cały rok 1994 można uznać za szczęśliwy, poza wspomnianym wyżej obrazem, młoda gwiazda wystąpiła też w melodramacie „Małe kobietki”, w komedii „Sknerus”, serialu „Ostry dyżur” oraz (gościnnie) w serialu „Dotyk anioła”.

W 1995 roku wystąpiła w jednej z głównych ról w przygodowym filmie fantasy „Jumanji”, obok Robina Williamsa, zaś w 1997 – w komedii „Fakty i akty” Barry’ego Levinsona, obok takich sław jak Robert De Niro, czy Dustin Hoffman.

Po kilku rolach w typowo komercyjnych produkcjach wystąpiła w brawurowej roli w filmie Sophii Coppoli „Przekleństwa niewinności” (1999). Do współpracy z reżyserką powróciła w 2006 roku, grając u niej główną rolę w kostiumowym filmie biograficznym „Maria Antonina”.

Również w 1999 roku Dunst zagrała główną rolę w telewizyjnym dramacie wojennym „Arytmetyka diabła”.

WP

Zasłynęła jako aktorka dość wszechstronna, grywając zarówno w horrorach („Kruk 3: Zbawienie” 2000), jak i komediach („Dziewczyny z drużyny” 2000), w wielkich hollywoodzkich produkcjach („Spider-Man” 2002, 2004 i 2007), jak i w nieco ambitniejszym kinie („Zakochany bez pamięci” 2004, „Elizabethtown” 2005, filmy Coppoli). Często występowała w komediach romantycznych („Wimbledon”, „Zakochany bez pamięci”, „Elizabethtown”).

W 2003 roku zagrała wraz z Julią Roberts w dramacie Mike Newella „Uśmiech Mony Lisy”, do roli w którym specjalnie ufarbowała włosy na brązowo. Za rolę w „Wimbledonie” (2004) otrzymała 5 milionów dolarów.

Niewątpliwie tym filmem, który przyniósł aktorce największą popularność jest bijący rekordy oglądalności „Spider-Man”, gdzie wcieliła się w rolę Mary Jane Watson (2002, 2004 i 2007).

W 2008 roku zagrała Alison Olsen w filmie "Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi". Rok 2010 to rola Katie w filmie "Wszystko, co dobre". W 2011 roku zagrała w filmach "Melancholia" i "W drodze".

Zobacz: Najlepsze filmy SF 2016 roku

WP
Data urodzenia

30.04.1982

Miejsce urodzenia

Point Pleasant, New Jersey, USA

Filmografia

Dziewczyny z drużyny (2000) (Torrance Shipman)

Modlitwa kochanka (ang. All forgotten) (2000) (Zinaida)

Spider-Man (2002) (Mary Jane Watson)

Przekleństwa niewinności (1999) (Lux Lisbon)

Bling Ring, The (2013)

Wieczór panieński (2012) (Regan)

Levity (2003) (Sofia Mellinger)

W drodze (2012)

Małe kobietki (1994) (Młodsza Amy March)

Wywiad z wampirem (1994) (Claudia)

Wimbledon (2004) (Lizzie Bradbury)

Cat's Meow, The (2001) (Marion Davies)

Deeply (2000) (Silly)

Luckytown Blues (2000) (Lidda Doyles)

Dick (1999) (Betsy Jobs)

Piekielny dzień (1991) (Młoda Dziewczynka)

Anastazja (1997) (młoda Anastasia)

Fakty i akty (1997) (Tracy Lime)

Wszystko, co dobre (2010)

Kruk 3: Zbawienie (2000) (Erin Randall)

Sztuka rozstania (2001) (Kelly Woods/Helena)

Piękna i szalona (2001) (Nicole Oakley)

Sknerus (1994) (Jolene)

Odwróceni zakochani (2012) (Eden)

Red Light Winter (2013) (Christina)

Kaena - Zagłada światów (2003) (Kaena)

Devil's Arithmetic, The (1999) (Hannah Stern)

Nieletnia matka (1998) (Tina Spangler)

True Heart (1997) (Bonnie)

Elizabethtown (2005) (Claire Colburn)

Zakochany bez pamięci (2004) (Mary)

Midnight Special (2016)

Oblężenie Ruby Ridge (1996) (Sara Weaver)

Rozgrywka (2013) (Colette MacFarland)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((ona sama))

Melancholia (2011) (Justine)

Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi (2008) (Alison Olsen)

Maria Antonina (2006) (Maria Antonina)

Spider-Man 3 (2007) (Mary Jane Watson)

Stories from My Childhood (1998) (Głos)

Jumanji (1995) (Judy Shepherd)

Zabójcza piękność (1999) (Amber Atkins)

Córy amerykańskich Ravioli (1998) (Verena von Stefan)

Spider-Man 2 (2004) (Mary Jane Watson)

Small Soldiers (1998) (Christy Fimple)

Matka noc (1996) (młoda Resi Noth)

Uśmiech Mony Lizy (2003) (Betty Warren)

Ukryte działania (2016)

WP
WP