ycipk-72aie3
ycipk-72aie3

Kristen Bell - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-72aie3

Amerykańska aktorka telewizyjna, filmowa, jak również teatralna. Tytułowa „Veronica Mars” z popularnego serialu i Sarah Marshall z głośnej komedii „Chłopaki też płaczą”. To ona użycza swojego głosu serialowej „Plotkarze”.

Urodziła się 18 lipca 1980 roku w Huntington Woods w stanie Michigan. Od dzieciństwa przejawiała zainteresowanie grą aktorską, a podczas nauki Shrine Catholic High School w Detroit, wyrosła na czołową gwiazdę szkolnych przedstawień.

Na ekranie zadebiutowała w 1998 roku, w maleńkim epizodzie w niezależnym filmie „Polski ślub”, który akurat kręcono w okolicy. Ciekawostką jest fakt, że w żyłach Bell rzeczywiście płynie polska krew.

Nie miała problemów z wyborem studiów. Tuż po maturze wyjechała do Nowego Jorku i rozpoczęła naukę w prestiżowej Tisch School of the Arts, przy New York University.

Studia w Nowym Jorku dały jej możliwość zdobycia scenicznego doświadczenia, zarówno na Broadwayu („Przygody Tomka Sawyera” 2001, „The Crucible” Arthura Millera, z Liamem Neesonem 2002), jak i w off-broadwayowskim, z powodzeniem sfilmowanym kilka lat później musicalu „Marihuanowe szaleństwo”, gdzie zagrała główną rolę Mary Lane (2001).

ycipk-72aie3

W 2002 roku, Bell zdecydowała się na przeprowadzkę do Los Angeles. Jej droga do kariery prowadziła przez liczne, gościnne występy w serialach (m.in. „Everwood”, „Świat gliniarzy”, „The O’Keefes”, „American Dreams”), jak i nieco większe role w dramatach TV („Księżycowa zatoka” 2003, „Wybór Gracie” 2004).

Przełomem w karierze aktorki był angaż do roli tytułowej „Veroniki Mars” w popularnym serialu telewizyjnym (2004-2007). Kreacja Veroniki – córki byłego szeryfa w małym miasteczku, która amatorsko, lecz skutecznie zajmuje się rozwiązywaniem trudnych zagadek kryminalnych, przyniosła jej uznanie krytyków, popularność i sympatię widzów, jak również szereg wyróżnień: nagrodę oraz dwie nominacje do Saturna, dwie nominacje do Teen Choice Awards i Satellite Awards i nominacię do Television Critics Association Award.

W międzyczasie, ta filigranowa blondynka błysnęła również na dużym ekranie, pojawiając się w drugoplanowej roli w sensacyjnym filmie Davida Mameta „Spartan” z Valem Kilmerem (2004), grając główną bohaterkę w remake’u słynnego japońskiego horroru „Puls” (2006), zaś przede wszystkim powtarzając pamiętną, teatralną rolę Mary Lane w filmowej wersji musicalu „Marihuanowe szaleństwo” (2005, Satellite Award).

W latach 2007-2008 związała się z serialem sci-fi „Herosi”, gdzie wcieliła się w rolę tajemniczej bohaterki – Elle Bishop, zgarniając jeszcze jedną nominację do Saturna i Teen Choice Award.

Zwrotem w karierze aktorki był udział i tytułowa rola w komedii romantycznej „Chłopaki też płaczą” (ang. „Forgetting Sarah Marshall” 2008), która ukonstytuowała jej nowy wizerunek ekranowy, jak również otworzyła drogę do wielkiej, filmowej kariery. Rola u boku Jasona Segela, który był również autorem scenariusza do tej „hawajskiej” produkcji, przyniosła jej dwie nominacje do Teen Choice Award i pierwszą nominację do MTV Movie Award, jak również szereg propozycji filmowych.

ycipk-72aie3

Jeszcze w tym samym roku wzięła udział w komedii „Fanboys” (2008), natomiast rok później zagrała u boku Meg Ryan i Tomothy’ego Huttona w komedii „Serious Moonlight” oraz obok Vince’a Vaughna, Jasona Batemana i Jona Favreau w komedii „Raj dla par” (2009).

Ostatni film z jej udziałem to gorąco wyczekiwana, walentynkowa premiera w postaci komedii romantycznej „Pewnego razu w Rzymie” z Joshem Duhamelem u boku (2010). Od 2007 roku Bell związana jest z głośnym serialem „Plotkara”. Mimo, ze fizycznie w nim nie występuje, to jednak odgrywa w nim bardzo ważną rolę: to ona użycza bowiem głosu tytułowej „Plotkarze”.

Data urodzenia

18.07.1980

Miejsce urodzenia

Huntington Woods, Michigan, USA

Filmografia

Krzyk 4 (2011) (Chloe)

Movie 43 (2012) (Supergirl)

Na ratunek wielorybom (2012) (Jill Jerard)

Polish Wedding (1998) (Nastolatka)

Hit and Run (2012)

Na własne ryzyko (2012) (Belinda St. Sing)

Spartan (2004) (Laura Newton)

Złe mamuśki (2016)

Szefowa (2015)

Lifeguard (2013) (Leigh)

Maya Rudolph Show, The (2014) (Ona sama)

Unity (2014) (Narrator)

Veronica Mars (2014) (Veronica Mars)

Kraina lodu (2013) (Anna)

Kłamstwa na sprzedaż () (Jeannie Van Der Hooven)

Słodka zemsta (2009) (Sara)

Raj dla par (2009) (Cynthia)

Pewnego razu w Rzymie (2009) (Beth Harper)

Plotkara () (Plotkara)

Weronika Mars () (Veronica Mars)

To znowu ty (2010) (Marni)

Idol z piekła rodem (2010) (Sarah Marshall)

Fanboys (2009) (Zoe)

Burleska (2011) (Nikki)

Astro Boy (2009) (Cora)

Chłopaki też płaczą (2008) (Sarah Marshall)

Herosi () (Elle Bishop)

Puls (2006) (Mattie)

Disaster artist (2018)

Pandy 3D (2018) (narrator oryginalny)

Ralph Demolka w internecie (2018) (Anna (oryginalny dubbing))

Młodzi Tytani: Akcja! Film (2018) ( Jade Wilson (głos) )

Kraina lodu II (2019) ( Anna (głos) )

ycipk-72aie3
ycipk-72aie3
ycipk-72aie3