ycipk-1wxomy
ycipk-1wxomy

Krzysztof Kołbasiuk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Szczecin

Reżyser:
Filmografia:

Stalowy gigant (1999)

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Qui-Gon Jinn)

Moja Angelika (1999) (major)

Pan Tadeusz (1999) (Jan Henryk Dąbrowski)

Ogniem i mieczem (1999) (Deputowany w Siczy Zaporoskiej)

Mulan (1998) (generał Li)

Ksieżniczka Łabędzi (1994) (król William)

Królewskie sny (1988) (ksiądz Eliasz)

Tajemnica Enigmy (1979) (porucznik w ośrodku wywiadu w Pyrach)

Wampirek (2000) (Łowca wampirów)

Atlantyda: Zaginiony ląd (2001) (Fenton)

Tryumf Pana Kleksa (2000) (Anemon Lewkonik)

Książe Egiptu (1998) (Jethro)

Magiczny miecz - Legenda Camelotu (1998) (Ruber)

Gwiazda Piołun (1988) (Syn dziedziczki)

Pocahontas (1995) (Ratcliffe)

Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie (2004) (Czarny Rycerz)

Łowcy skór (2003)

Oliver & Company (1988)

Dr Dolittle (1998) (Tygrys)

Wszystkie psy idą do nieba 2 (1996) (Red)

Świąteczna przygoda (2000) (scenarzysta)

Dr Dolittle 2 (2001)

Tam i z powrotem (2001) (Ordynator)

Thumbelina (1994) (Grundel)

Śnięty Mikołaj 2 (2002) (Scott)

Szwedzi w Warszawie (1991) (Oficer szwedzki)

Marszałek Piłsudski (2001) (oficer przesłuchujący Pisłudskiego)

Miasteczko Halloween (1993) (Babojagołak)

Kżyrzacy 2 (2002) (Maćko z Bogdańca)

Tiny Toon Adventures (1990)

Pamiętnik Księżniczki 2. Królewskie zaręczyny (2004)

Niekończąca się opowieść (1984)

Oliver Twist (2005) (2005)

Wakko`s Wish (1999)

W 80 dni dookoła świata (2004) (2004)

Śnięty Mikołaj (1994) (Scott Calvin)

Mała Syrenka (1989)

Znak Orła () (Gniewko)

Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster () (Święty Mikołaj)

Chip i Dale Brygada RR ()

Baśnie i bajki polskie () (Pan Franciszek / Ptak / Ogrodnik / Haładrała / Doktor Medikus / Król / Grudzień / Czarownik / Cygan / Król Sędziwy / Senator Chudy / Rajca / Księżyc)

Kacze opowieści ()

Karol Messerchmidt (1998) (Lektor)

Kurier nadziei (1991) (Lektor)

Edmund Osmańczyk (2000) (Lektor)

Leśna rodzina (1999)

Słoń Benjamin () (sprzedawca)

Sceny nocne (1989) (Ksiądz)

Koty nie tańczą (1997)

Ogniem i mieczem (serial) () (Deputowany w Siczy Zaporoskiej)

Gosia i Małgosia () (Docent)

Smerfy () (Pasibrzuch)

Egzamin z życia () (Dr Tomaszewski, lekarz Tatiany)

Na Wspólnej () (Doktor Adam Sulich)

Pensjonat pod Różą () (Tadeusz Pietyra)

Szeregowiec Dolot (2005)

Psie serce (2002) (Draga)

Zakochany kundel (1955) (Tony)

Sherlock Holmes i Doktor Watson (1980) (Martin)

Złota Mahmudia (1986)

Przedwiośnie (serial) () (Mężczyzna wyrzucany ze statku do morza)

Pszczółka Maja () (Chrząszcz)

Jemioła (1989) (Witold, mąż Julii)

Księżniczka na ziarnku grochu (2002) (Filip)

Kryminalni () (Krymski, właściciel Klubu)

Dom () (Łukasz Zbożny)

Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata (1998) (Radcliffe)

Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas (1997) (Maestro Forte)

Szklana góra (1960) (narrator)

Mniejsze niebo (1980) (Doktor Barcz)

Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy (1979) (Karol, narzeczony Hildy Blum)

Doktor Murek (1979) (Łowcy skór)

Brzdąc w opałach (1994) (Eddie)

Mary Poppins (1964) (Wuj Albert)

Polowanie na mysz (1997) (Alexander Falko)

I, Claudius (1976) (Druzus)

Nawiedzony dwór (2003) (Coleman)

Chichot Pana Boga (1988) (dziennikarz)

Dłużnicy śmierci (1985) (porucznik Marian)

Polskie bitwy - Powstanie Listopadowe 1830-1831 (1980) (Książę de Monfor, ambasador Francji w Rosji)

Troll in Central Park, A (1993) (Stanley)

Aladyn i król złodziei (1996) (Kassim)

Casper (1995) (narrator)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor. Zadebiutował na scenie w 1975 roku. Po ukończeniu PWST w Warszawie w 1976 roku grał w warszawskich teatrach: Na Woli, Teatrze Nowym i Teatrze Dramatycznym. Po raz pierwszy wystąpił na szklanym ekranie w serialu TVP "Daleko od szosy". Popularność wśród młodych telewidzów przyniosła mu postać Gniewka w serialu TVP "Znak Orła".

Pod koniec lat 70. należał do najciekawiej zapowiadających się aktorów młodego pokolenia. Grał wówczas w serialach: "Doktor Murek", "Tajemnica Enigmy", "Dom". W 1984 roku otrzymał nagrodę Komitetu d/s Radia i Telewizji.

Jego charakterystyczny głos był często używany do dubbingu w polskich wersjach językowych filmów zagranicznych. Ostatnio grał w serialach telewizyjnych, m.in. w "Na dobre i na złe" oraz "Samo życie".

Krzysztof Kołbasiuk od lat był związany z Polskim Radiem. Występował w Teatrze Polskiego Radia. Grał w radiowych "Jezioranach". Był laureatem Złotego Mikrofonu.

ycipk-1wxomy
ycipk-1wxomy