Trwa ładowanie...
d2yg9p0
d2yg9p0

Krzysztof Wakuliński

Najnowsze informacje
4.5
(40 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Bajland (2000) (realizator tv)

Czas Zdrady (1997) (wysłannik)

Syzyfowe prace (2000) (profesor Majewski)

Prymas. Trzy lata z tysiąca (2000)

Marzenia do spełnienia (2001) (Jerzy Pawelczyk)

Sprawa kobiet (1982) (Frederic)

Stary człowiek i pies (2008) (Marek)

Pełną parą () (Henryk Niwiński)

Syzyfowe prace (serial) () (Majewski)

Honor dla niezaawansowanych () (Profesor)

Ojciec Mateusz () (Paweł Donat)

Skorumpowani (serial) ()

Na Wspólnej () (Oskar Madejski)

Faustyna (1994) (ksiądz Michał Sopoćko)

Złoty środek (2008) (Jerzy, ojciec Tomasza)

Dzieci i ryby (1996) (słynny reżyser na spotkaniu u Anny)

Zdjęcie
Zdjęcie

Wybitny polski aktor teatralny i filmowy. Gra na najlepszych polskich scenach.

Tuż po ukończeniu szkoły teatralnej grał w Teatrze Ludowym w Warszawie, gdzie pozostał przez cztery sezony. Następnie przeniósł się do prestiżowego Teatru Narodowego (1974-1983). Potem przyszła kolej na Teatr Współczesny (1983-95), po którym na dwa sezony zawitał do Powszechnego (również w stolicy), by w roku 1997 grać już na deskach Teatru Dramatycznego, lecz tym razem tylko przez rok.

Uznając zapewne, iż najlepszym miejscem jego rozwoju zawodowego jest Teatr Narodowy, aktor powrócił na tę scenę w jeszcze w 1997 roku. Pozostaje jej wierny do dzisiaj.

W filmie zadebiutował w 1969 roku w obrazie "Piąta rano". Później zagrał m.in. w "Ucieczce z kina Wolność", "Fitness Clubie", "Dzieciach i rybach", "Prymasie". Szerszej publiczności znany z roli Oskara Madejskiego w serialu TVN, "Na wspólnej".

d2yg9p0

d2yg9p0
d2yg9p0
d2yg9p0