Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Łukasz Simlat - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Jeden z najciekawszych i najbardziej obiecujących aktorów młodego pokolenia. Mimo krótkiego stażu w zawodzie, ma na swoim koncie sporo ról filmowych i telewizyjnych. Pamiętny w roli Arka w „Kochankach z Marony” Izabelli Cywińskiej i Marcina w serialu „Królowie przedmieścia”.

Urodził się 11 grudnia 1977 roku w Sosnowcu. Studiował w warszawskiej PWST, którą ukończył (bez dyplomu) w 2000 roku. W tym samym czasie związał się ze Studiem Teatralnym Koło, powstałym z inicjatywy studentów szkół teatralnych w Krakowie i w Warszawie oraz Uniwersytetu Warszawskiego.

Działalność w ramach tego stowarzyszenia okazała się dla aktora bardzo owocna.

* W samym tylko 2000 roku został laureatem nagród: Prezydenta Łodzi na Łódzkich Spotkaniach Teatralnych za spektakl „Strona zakwitających dziewcząt” wg Marcela Prousta, Grand Prix Międzynarodowego Festiwalu Działań Teatralnych i Plastycznych za „Rosyjski dramat” oraz wyróżnienia za rolę Księdza Piotra w „Dziadach” na Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi. W 2002 roku otrzymał wyróżnienie na II Festiwalu Form Teatralnych w Warszawie za rolę w monodramie „Jak zjadłem psa”, a w 2003 – nagrodę zespołową na II Międzynarodowym Festiwalu Szkół Teatralnych w Warszawie za spektakl „Wiśniowy sad”.*

Na ekranie zadebiutował w 2002 roku, jako „Bakłan” w sensacyjnych produkcjach Wojciecha Wójcika „Bez litości” i „Sfora”. Rok później wystąpił w roli Jacka w nagrodzonej Złotymi Lwami na FPFF w Gdyni „Warszawie” Dariusza Gajewskiego oraz „Długonogiego” w udanym, obsypanym nagrodami debiucie Jacka Filipaka „Zerwany” (2003).

Qaqwqwrqw

W 2004 roku dołączył do obsady komedii kryminalnej „Vinci” Juliusza Machulskiego, zagrał w „Długim weekendzie” Roberta Glińskiego (z cyklu „Święta polskie”) i pojawił się gościnnie w serialu Macieja Dejczera „Oficer”. Spotkanie z Izabellą Cywińską na planie drugiej części „Bożej podszewki”, gdzie zagrał jedynie niewielki epizod, zaowocowało angażem do jednej z głównych ról u boku Karoliny Gruszki i Krzysztofa Zawadzkiego w „Kochankach z Marony” (2005).

* Większe kreacje stworzył też u Janusza Kamińskiego w „Hani (2007), Michała Kwiecińskiego w „Statystach” (2006) i u Christophera Doyle’a w „Dark Warsaw” (2007). Zagrał ojca Adasia w filmie „Wszyscy jesteśmy Chrystusami” Marka Koterskiego (2006) i oficera CBŚ w komedii Jacka Bromskiego „U Pana Boga w ogródku” (2007).*

W latach 2006-07 grał główną rolę w serialu „Królowie przedmieścia”, nieco mniejsze lub gościnne występy dając w takich produkcjach, jak m.in. „Pitbull” Patryka Vegi, „Klinika samotnych serc”, „Kryminalni”, „Defekt”, „Wiedźmy” (wszystkie 2005), „Apetyt na miłość” (2006), „Prawo miasta”, czy „Odwróceni” (oba 2007).

Ostatnio ponownie spotkał się z Gajewskim na planie „Lekcji doktora Kuki”, zagrał szefa głównej bohaterki w komedii romantycznej „Nie kłam kochanie” Piotra Wereśniaka i taksówkarza w „Małej wielkiej miłości” Łukasza Karwowskiego (wszystkie z 2008 roku).

Na małym ekranie można go oglądać w roli księgowego w komediowym serialu „Brzydula”.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

11.12.1977

Miejsce urodzenia

Sosnowiec

Filmografia

Ixjana. Z piekła rodem (2010) (Rajter-Kosmateus)

Warszawa (2003) (Jacek)

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Bard)

Maraton tańca (2010)

Wymyk (2011) (Jerzy Firlej)

Drogówka (2013) (Kierowca Nissana)

Lincz (2011)

Jeździec znikąd / The Lone Ranger (2013) (2013) (Kapitan Jay Fuller)

Łaska (2012)

Sfora - Bez litości (2002) (Bakłan)

Długi weekend (2004) (wspólnik 'Dziadka')

Vinci (2004) (Kudra)

Szatan kazał tańczyć (2016)

Konwój (2016)

Belfer ()

Piąte: Nie odchodź (2014)

Moje córki krowy (2014)

Karbala (2015)

Pani z przedszkola (2014) (Ja)

Bilet na Księżyc (2013)

Boża podszewka II () (Walerian Kaczor, uczestnik zebrania)

Klinika samotnych serc () (Jacek)

Krew z krwi () (Stefan Kozłowski)

Jeziorak (2014) (Wilhelm Bryl)

Stacja Warszawa (2013) (Marcin Jeżewski)

Zbliżenia (2014) (Jacek)

W imię... (2013) (Michał)

Mrok () (Jacek)

Na piętrach Babiej Góry (2003)

Sfora (serial) () (Bakłan)

Mała wielka miłość () (Zbyszek)

Trzy siostry T (2012) (Janusz)

Ludzie wśród ludzi ()

Na krawędzi ()

Pokój szybkich randek (2007) (Artur Wrzesiński, mąż Natalii)

Generał. Zamach na Gibraltarze (2009) (Zygmunt Biały)

Wiosna 1941 (2008) (Władek)

Ojciec Mateusz () (Chińczyk)

Nieruchomy poruszyciel (2008)

Hania (2007) (Wojtek)

Pitbull (serial) ()

Statyści (2005) (Szymon)

Moje miejsce (2004)

Bez tajemnic () (Jacek Skotnicki)

Demakijaż (2008) (Artur Wrzesiński, mąż Natalii)

Generał () (Zygmunt Biały)

Trick (2010) (Robert)

Izolator (2008) (Paul)

U Pana Boga w ogródku (2007) (Stasio, oficer CBŚ)

Odwróceni () (Mężczyzna zabity przez Sarnecką)

Kochankowie z Marony (2005) (Arek)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (ojciec Adasia)

Amok (2016)

Kamerdyner (2018) (2018) (Peter Schmidt)

7 uczuć (2018) (Pan docent)

Fuga (2018) (Krzysztof)

Boże Ciało (2019)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw