WP
WP

Maciej Stuhr - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor filmowy i teatralny, znany również z twórczości kabaretowej oraz udanych występów w roli konferansjera. Syn aktora i reżysera, Jerzego Stuhra.

Urodził się 23 czerwca 1975 roku w Krakowie. Nie wiążąc swojej przyszłości z aktorstwem, najpierw wybrał studia psychologiczne na Uniwersytecie Jagiellońskim i dopiero jako magister psychologii zdecydował się rozpocząć naukę na Wydziale Aktorskim PWST w Krakowie (dyplom w 2003 roku). W 2004 roku otrzymał angaż w warszawskim Teatrze Dramatycznym.

Zanim stał się zawodowym aktorem, dał się zauważyć w różnych produkcjach filmowych.

Zadebiutował jako 13-latek w filmie TV „Dekalog, Dziesięć” (1988) Krzysztofa Kieślowskiego. W 1991 roku pojawił się u Juliusza Machulskiego w filmie sensacyjnym „VIP” oraz w polsko- francuskim obrazie wojennym „Dzieci wojny” Krzysztofa Rogulskiego. W 1997 roku zagrał w niewielkiej roli u ojca, Jerzego Stuhra w „Historiach miłosnych”.

Zawodowo spotkał się z nim jeszcze w 2003 roku, na planie komediowej „Pogody na jutro” oraz w 2007 roku, przy okazji realizacji „Korowodu”.

WP

W 1999 roku zagrał jedną z głównych ról w znanej komedii „Fuks” z Agnieszką Krukówną. Dobrze czując się w tym gatunku, w tym samym roku wystąpił w filmie „O dwóch takich, co nic nie ukradli” (1999) Łukasza Wylężałka, zaś w kolejnych latach – w znanych komediach Olafa Lubaszenki: „Chłopaki nie płaczą” (2000) i „Poranek kojota” (2001).

Jednocześnie grywał też w odmiennych w tonacji filmach. W 1999 roku zagrał w miniserialu wojennym „Wszystkie pieniądze świata” w reżyserii Andrzeja Kotkowskiego, w 2001 wcielił się w postać Hipolita w ekranizacji „Przedwiośnia” Filipa Bajona (nominacja do Orła), a w 2002 zagrał u Agnieszki Holland w koprodukcji „Julia wraca do domu”.

W latach 2003-2004 występował wraz z Jerzym Radziwiłowiczem i Robertem Gonerą w serialu kryminalnym Władysława Pasikowskiego „Glina”.

W 2004 roku pojawił się w głośnym filmie Wojciecha Smarzowskiego „Wesele”, w 2006 – po raz kolejny spotkał się z Filipem Bajonem, tym razem na planie „Fundacji”, zagrał też obok Karoliny Gruszki w znanym przeboju polskich kin – „Francuski numer” (2006).

Rok 2007 to udział w znanej komedii „Testosteron”, występ u Małgorzaty Szumowskiej w obrazie zatytułowanym „33 sceny z życia”, rola w polsko-słowackim projekcie pod zachęcająco brzmiącym tytułem „Wino truskawkowe” oraz praca przy najnowszym filmie ojca - „Korowód”.

WP

Niemałe sukcesy odniósł w dziedzinie kabaretu, zwłaszcza jeśli chodzi o występy parodystyczne. Był współtwórcą kabaretu „Po żarcie”.

Wielokrotnie bywał zatrudniany przy realizacji dubbingu do filmów dla dzieci (m.in. „7 krasnoludków – historia prawdziwa” 2004, „Asterix i Wikingowie” 2006).

W 2005 roku został wybrany Medialną Osobowością Roku w kategorii Najbardziej Popularny Aktor. W tym samym roku był też jednym z laureatów wyróżnionych tytułem „Mistrza Mowy Polskiej”.

W 2006 roku, razem z Sophie Marceau, prowadził galę rozdania Europejskich Nagród Filmowych w Warszawie. W 2009 roku zagrał w filmie "Operacja Dunaj", a rok później w obrazach "Mistyfikacja" oraz "Śluby panieńskie". Rok 2011 to rola w filmie "Daas".

Data urodzenia

23.06.1975

Miejsce urodzenia

Kraków, Polska

Filmografia

Chłopaki nie płaczą (2000)

Fuks (1999) (Aleks Bagiński)

Daas (2011) (Cesarz Józef II)

Gnomeo i Julia (2011) (Gnomeo)

Wałęsa. Człowiek z nadziei (2013) (ksiądz)

Popatrz na mnie (2010) (Łukasz)

Przedwiośnie (2001) (Hipolit Wielosławski)

Poranek Kojota (2001) (Kuba)

Drogówka (2013) (Zaręba)

Wszyscy święci (2002) (Stefan Kopański)

O dwóch takich, co nic nie ukradli (1999) (Kiciuś)

Święty Mikołaj (2007) (Mikołaj 13-letni)

Listy do M. (2011) (Mikołaj)

Historie miłosne (1997) (student Ikonowicz)

Nowe szaty króla (2000) (Kuzco)

Droga na drugą stronę (2011) (Claudiu Crulic)

Obława (2012) (2012) (Konfident Kondolewicz)

Pokłosie (2012) (Józef Kalina)

Roman Barbarzyńca 3D (2011) (Roman)

Baśń o ludziach stąd (2003) (Romuald)

Wesele (2004) (2004) (kamerzysta Mateusz)

Belfer ()

Excentrycy czyli po słonecznej stronie ulicy (2016)

Jak uratować mamę (2016) (Znajda (głos))

Planeta Singli (2015)

Listy do M. 2 (2015)

Czerwony kapitan (2015) (Richard Krauz)

Złote Krople (2014)

Facet (nie)potrzebny od zaraz (2014) (Kompozytor Michał)

Obywatel (2014) (Młodszy Jan Bratek)

Nowe Szaty Króla 2: Kronk - nowe wcielenie (2005) (Kuzko)

Zaplątani (2010) (Flynn Ryder)

Śluby panieńskie (2010) (Gustaw)

33 sceny z życia (2007) (Piotr)

Operacja Dunaj (2008) (Florian)

Lissi na lodzie (2007) (Franz)

Planeta 51 (2009) (Lem)

Wino truskawkowe (2007) (Janek)

Testosteron (2006) (Tretyn, copyrighter)

Kajko i Kokosz (2006) (Kajko)

Francuski numer (2006) (Chwastek)

Zebra z klasą (2005) (zebra Pasio)

Glina () (podkomisarz Artur Banaś)

Dekalog X (1988) (Piotrek)

Przedwiośnie (serial) () (Hipolit Wielosławski)

Esterhazy (2009) (Esterhazy)

Mistyfikacja (2009) (Łazowski)

Korowód (2007) (Tomek)

Fundacja (2006) (Darek Koliba)

7 Krasnoludków – historia prawdziwa (2004) (Szczycik)

Film o pszczołach (2007) (Barry)

Asterix i Wikingowie (2006) (Trendix)

Enfants du vent, Les (1991) (obsada aktorska)

Krugerandy (1999) (Panicz)

V.I.P. (1991) (małolat)

Uprowadzenie Agaty (1993) (dziennikarz Niezależnej Telewizji Piraci)

Przeprowadzki (2000) (Okrzeja Stefan)

Pogoda na jutro (2003) (Syn)

Kaczki z gęsiej paczki (2018) (Benek)

Juliusz (2018) (Damian)

Planeta singli 2 (2018) ( Tomek Wilczyński )

Planeta singli 3 (2019) (Tomek)

Diagnoza ()

Pokémon: Detektyw Pikachu (2019) (Detektyw Pikachu)

Na bank się uda (2019) (Prokurator Słota)

WP
WP