ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e

Maggie Smith - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-h24p2e

Brytyjska aktorka filmowa i teatralna. Najbardziej znana z cyklu o Harry’m Potterze – wcieliła się w rolę profesora Hogwartu Minerwy McGonagall. Jako jedna z najbardziej szanowanych aktorek w branży rozrywkowej, Smith była wielokrotnie nagradzana za swoją pracę sceniczną, kinową i telewizyjną. Smith — dwukrotna zdobywczyni Oscara — otrzymała pierwszą nagrodę Amerykańskiej Akademii Filmowej w 1969 r. za niezapomnianą kreację w tytułowej roli w filmie Pełnia życia panny Brodie, za którą została także uhonorowana nagrodą BAFTA i nominacją do Złotego Globu.

Maggie Smith (właściwie Margaret Natalie Smith Cross) urodziła się 28 grudnia 1934 roku w Ilford w Essex w Wielkiej Brytanii. Smith po raz pierwszy wystąpiła na scenie Oxford University Drama Society w roku 1952, a jej debiut zawodowy miał miejsce w Nowym Jorku w „The New Faces of 1956 Revue”.

Trzy lata później dołączyła do zespołu Old Vic Company, z którym w 1962 roku zdobyła nagrodę Evening Standard Award dla najlepszej aktorki za role w „The Private Ear” i „The Public Eye”. Rok później zaczęła współpracę z The National Theatre, gdzie u boku Laurence'a Oliviera zagrała Desdemonę w „Otellu”. Kolejne sukcesy w National Theatre to: „Black Comedy”, „Panna Julia”, „The Country Wife”, „The Beaux Stratagem”, „Wiele hałasu o nic” i „Hedda Gabler”.

Szersza publiczność poznała ją jednak dopiero w 1969 r., dzięki oscarowej roli w filmie Pełnia życia panny Brodie.Dziś widzowie znają Smith głównie z roli w filmach z serii Harry Potter, a także dzięki kreacjom w takich filmach, jak: Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya, Zmowa pierwszych żon, Zakonnica w przebraniu, Tajemniczy ogród i Hook Stevena Spielberga. Ponadto Smith wystąpiła między innymi w filmach: Zakochana Jane, Lawendowe wzgórze, Ostatni wrzesień, Plac Waszyngtona, Ryszard III, Misjonarz, Śmierć na Nilu, Zabity na śmierć i Garniec miodu.

Smith nadal występuje na deskach teatrów londyńskich i nowojorskich. Za rolę w sztuce „Lettice and Lovage” otrzymała nagrodę Tony Award, a wcześniej była dwukrotnie do niej nominowana za kreacje sceniczne w „Night and Day” oraz „Private Lives”. Z kolei nagrody dramatyczne Evening Standard przyznano jej za role w „Virginii” i „Trzech wysokich kobietach”.

ycipk-h24p2e

Dziesięć lat później otrzymała drugiego Oscara, Złoty Glob, nagrodę Evening Standard Awards, a także nominację do nagrody BAFTA za rolę w filmie Suita kalifornijska. Ostatnio Smith doczekała się nominacji do Oscara, Złotego Globu i nagrody BAFTA za występ w filmie Gosford Park Roberta Altmana, za który wraz z pozostałymi aktorami otrzymała nagrody Critics' Choice oraz Screen Actors Guild Awards.

* Wśród niezliczonych wyróżnień aktorskich przyznanych Smith znajdziemy także nominacje do Oscara za Otella, Podróże z moją ciotką i Pokój z widokiem*, za który ponadto otrzymała nagrodę BAFTA i Złoty Glob, a także nagrody BAFTA za Prywatne zajęcia oraz Samotną pasję Judith Hearne. Za tę ostatnią rolę otrzymała także nagrodę Evening Standard Film Award. Ostatnio nagrodzono ją statuetką Emmy za kreację w filmie HBO Mój dom w Umbrii.

Za swoje występy na małym ekranie Smith została uhonorowana nominacjami do nagród Emmy za role w Nagle, zeszłego lata i Davidzie Copperfieldzie, za który to film otrzymała także nominację do nagrody telewizyjnej BAFTA. Nominacje do telewizyjnych nagród BAFTA przyniosły jej również filmy Memento Mori i Mrs. Silly, a także miniserial Talking Heads, za który otrzymała nagrodę Royal Television Society Award.

W 1990 r. otrzymała tytuł damy Orderu Imperium Brytyjskiego. Jest członkiem zarządu Brytyjskiego Instytutu Filmowego, a w 1993 r. przyznano jej srebrną nagrodę BAFTA za całokształt pracy twórczej.

Data urodzenia

28.12.1934

Miejsce urodzenia

Ilford, Essex, Anglia

Filmografia

Herbatka z Mussolinim (1999)

Gnomeo i Julia (2011) (Lady Bluebury (głos))

Prywatne zajęcia (1984) (Joyce Chilvers)

Gosford Park (2001)

Boskie sekrety siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya (2002)

Kwartet (2012) (2012) (Jean)

Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001) (prof. Minerwa McGonagall)

Gadające glowy (1987)

Hotel Marigold (2011) (Muriel)

Harry Potter i Komnata Tajemnic (2002) (prof. Minerwa McGonagall)

Zmowa pierwszych żon (1996) (Gunilla Garson Goldberg)

Hook (1991)

Tajemniczy ogród (1993) (Mrs. Medlock)

Pokój z widokiem (1986)

Harry Potter i Czara Ognia (2005) (profesor McGonagall)

Dama w vanie (2015) (Panna Shepherd)

Gnomeo i Julia. Tajemnica zaginionych krasnali (2018) (Lady Bluebury (Lady Modrabulwa))

Drugi Hotel Marigold (2015) (Muriel Donnelly)

Od czasu do czasu (2009) (Linnet)

FakeTaxi (2015) (Muriel Donnelly)

Downton Abbey () (Violet, hrabina Grantham)

Niania i wielkie bum (2010) (Pani Docherty)

Harry Potter i Książę Półkrwi (2008) (Profesor Minerva McGonagall)

Wszystko zostaje w rodzinie (2005)

Kwartet (1981) (1981) (Lois Heidler)

Mój dom w Umbrii (2003) (Emily Delahunty)

Jedyna namiętność Judith Hearne (1987) (Judith Hearne)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Profesor Minerva McGonagall)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Profesor Minerva McGonagall)

Lawendowe wzgórze (2004) (Janet Widdington)

Zmierzch tytanów (1981) (Thetis)

V.I.P.s, The (1963)

Otello (1965) (1965)

Prime of Miss Jean Brodie, The (1969)

Śmierć na Nilu (1978) (Panna Bowers)

Harry Potter i Więzień Azkabanu (2004) (profesor Minerva McGonagall)

Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu (1993) (Matka Przełożona)

Travels with My Aunt (1972)

ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e