Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Marcin Bosak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

* Jeden z najciekawszych i najbardziej znanych aktorów polskich młodego pokolenia. Z powodzeniem występuje zarówno w teatrze, jak też w filmie i telewizji. Szerokiej publiczności znany jako Kamil z popularnej telenoweli „M jak miłość”.*

Urodził się 9 września 1979 roku w Łodzi. Studiował na Wydziale Aktorskim warszawskiej Akademii Teatralnej, którą ukończył w 2003 roku, wkrótce potem wiążąc się ze stołecznym Teatrem Dramatycznym.

Zadebiutował w 1999 roku epizodyczną rolą w filmie Tomka Tryzny „Czy można się przysiąść”. Po kilku gościnnych występach na planie takich seriali, jak „Miodowe lata” (2002), „Na dobre i na złe” (2002) i „Glina” (2003) otrzymał stały angaż w telenoweli „M jak miłość”, gdzie w latach 2003-2006 kreował postać Kamila, wprowadzając na plan sporą dawkę humoru, energii i naturalności, górując w umiejętnościach aktorskich nad współgrającymi z nim rówieśnikami.

* Rola przyniosła mu niebywałą sławę, rozpoznawalność i sympatię publiczności.*

W międzyczasie pojawiał się w niewielkich rolach w filmach kinowych: sensacyjna „Czwarta władza” Witolda Adamka (2004), nagrodzone Złotymi Lwami w Gdyni „Pręgi” Magdaleny Piekorz (2004), „Rozdroże cafe” Leszka Wosiewicza (2005) z Kazikiem Staszewskim, czy niezależna produkcja Wiesława Palucha „Motór” (2005).

Qaqwqwrqw

* W 2006 roku wystąpił wraz z Kamilą Baar i Olgierdem Łukaszewiczem w telewizyjnym filmie „Autor wychodzi” w reżyserii Dominiki Montean, powstałym w ramach projektu „30 minut” (nagroda za rolę męską na Europejskim Tygodniu Filmowyn „Off/On”) oraz jako Antoni, asystent prezesa (Jan Frycz) w komedii romantycznej Ryszarda Zatorskiego „Tylko mnie kochaj” z Maciejem Zakościelnym i Agnieszką Grochowską.*

Z tą ostatnią spotkał się dwa lata później na planie „Małej wielkiej miłości” Łukasza Karwowskiego (2008) z Joshuą Leonardem.

W 2007 roku wystąpił jako Mateusz Bonowicz w głośnym serialu Agnieszki Holland i Magdaleny Łazarkiewicz „Ekipa”, jako Michał w sensacyjnej produkcji TV „Odwróceni” oraz jako Raider w „Tajemnicy twierdzy szyfrów” Adka Drabińskiego z Pawłem Małaszyńskim w roli głównej.

Jednym z ostatnich projektów z jego udziałem jest film biograficzny „Generał” (2008) z Krzysztofem Pieczyńskim w roli generała Sikorskiego. Bosak wcielił się tam w postać jego adiutanta.

Mimo sukcesów w filmie, młody aktor nie rezygnuje z działalności teatralnej. Oprócz spektakli w Teatrze Dramatycznym, od 2002 roku występuje też w Teatrze TV.

Qaqwqwrqw

W 2003 roku otrzymał wyróżnienie na XXI Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi oraz Nagrodę Zarządu Sekcji Teatrów Dramatycznych ZASP za tytułową rolę Judasza w sztuce „Żegnaj Judaszu” w reżyserii Bożeny Suchockiej.

Data urodzenia

09.09.1979

Miejsce urodzenia

Łódź

Filmografia

Motór (2002) (Karaś)

Prosto z nieba (2011)

Muminki w pogoni za kometą (2010) (Muminek)

Niesamowity Spider-Man 2 (2014) (SPIDERMAN)

Syn Boży (2014) (Szymon)

Autor wychodzi (2006) (Wojtek Czwartosz)

Samoloty (2013)

Czwarta władza () (Policjant)

Thor: Mroczny świat (2013) (Loki)

Komisarz Rozen () (Marcin Rozen)

W ciemności (2011) (Yanek Grossmann)

Avengers 3D (2012) (Loki)

Generał. Zamach na Gibraltarze (2009) (podporucznik Józef Ponikiewski)

Pitbull (serial) ()

80 milionów (2011) (Maks)

Generał () (Podporucznik Józef Ponikiewski)

Ciacho (2009)

Niesamowity Spider-Man (2012) (Peter Parker / Spider-Man)

Mała Wielka Miłość (2007) (Marcel, przyjaciel Joanny)

Ekipa () (Mateusz Bonowicz)

Tajemnica twierdzy szyfrów () (Raider)

Tylko mnie kochaj (2006) (Antoni, asystent prezesa)

Rozdroże Cafe (2005) (ksiądz Andrzej)

Czy można się przysiąść (1999) (Om)

Miasto skarbów ()

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw