ycipk-107wf9
ycipk-107wf9

Marek Bukowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Milicz

Reżyser:
Filmografia:

Jest jak jest (1994)

Nocne Graffiti (1996)

Pierwszy milion (2000)

Nad rzeką której nie ma (1991)

Blok.pl (2000)

Sukces (2003) (2003)

Pierwszy milion (serial) () (Dziennikarz na konferencji prasowej Boruckiego)

Komisarz Rozen () (Staroń)

Uwikłanie (2011) (Komisarz Sławomir Smolar)

Ojciec Mateusz () (Tomasz Podgórski)

Polska śmierć (1994)

Wrony (1994)

Kawalerskie życie na obczyźnie (1992)

Kraj świata (1993)

Pożegnanie z Marią (1993) (Tadeusz)

Dama kameliowa (1995)

PolandJa (2017)

Belle Epoque ()

Dzień czekolady (2018) (tata Moniki)

Leśniczówka ()

Pod wspólnym niebem ()

Zdjęcie
Podziel się

Marek Bukowski - przez całe swoje zawodowe życie związany z filmem. Ukończył P.W.S.T. w Krakowie, pod kierunkiem prof. Jerzego Treli oraz prof. Jerzego Stuhra. W latach 1990-1999 zagrał kilkadziesiąt ról filmowych i telewizyjnych.

Jeszcze przed ukończeniem studiów, zadebiutował główną rolą w filmie "Nad rzeką, której nie ma" w reżyserii Andrzeja Brańskiego, za którą w 1990 otrzymał nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego oraz nominację do nagrody za pierwszoplanową rolę męską na FPFF w Gdyni. Od 1997 roku pisze również scenariusze filmowe i telewizyjne oraz zajmuje się reżyserią i produkcją filmową.

W 2008 roku otrzymał od TVP nagrodę za projekt filmu ”Otto Reder” poświęconego jednej z najokrutniejszych zbrodni II Wojny Światowej - germanizacji dzieci Zamojszczyzny, Współautorem projektu jest jego żona Ewa Bukowska (również aktorka i scenarzystka).

W 2009, po latach przerwy od aktorstwa, powrócił w doskonałej formie na mały ekran w serialu TVP -Przystań w reżyserii Filipa Zylbera, gdzie wcielił się w jedną z głównych ról - szefa grupy ratowników wodnych WOPR - Grzegorza. W życiu prywatnym pasjonat tenisa.

ycipk-107wf9
ycipk-107wf9