WP
WP

Marek Siudym - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor filmowy, teatralny i kabaretowy, specjalizujący się w rolach komediowych i charakterystycznych, mający także na swoim koncie kilka pierwszoplanowych ról dramatycznych.

Marek Siudym urodził się 24 października 1948 roku w Łodzi. W 1966 roku zdał egzaminy na Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Łodzi, ale nie został przyjęty ze względu na zbyt słabe wyniki na maturze. Po odbyciu zasadniczej służby wojskowej zdał egzaminy na PWST w Warszawie, którą ukończył w 1974 roku. W 1975 roku zadebiutował na deskach teatru.

Występował m.in. w teatrach: Rozmaitości w latach 1974-1981: Kabaret KUR 1974, Manon Lescaut reż. Jan Bratkowski 1975, Zajmij się Amelią reż. Józef Słotwiński 1975, Happy end reż. Olga Lipińska 1976, Poskromienie złośnicy reż. Bogdański Zbigniew 1977, Martwe dusze reż. Andrzej Strzelecki 1977, Czarny romans reż. Marek Kostrzewski 1980, Białe flagi reż. Paweł Dangel 1980. Teatr Komedia: Fachowcy reż. Jerzy Gruza 1981, Kabaretowa mysz reż. Olga Lipińska 1985, W Teatrze Kwadrat od 1990 r.

Zagrał m. in. w serialu Polskie Drogi 1976, Przepraszam, czy tu biją 1976 reż. Marek Piwowski, Pasja reż. Stanisław Różewicz 1977, Biały mazur reż. Wanda Jakubowska 1978, Samosierra 1978, Najdłuższa wojna nowoczesnej E reż. Jerzy Sztwiertnia 1979, Miś reż. Stanisław Bareja, Olimpiada 40 reż. Andrzej Kotkowski 1980, Konopielka reż. Witold Leszczyński 1981.

W Okruchach wojny zagrał postać dowódcy 1985 r, Kurs na lewo reż. Paweł Unrug 1986. Można go było także zobaczyć w serialu Zmiennicy Stanisława Bareji 1986, Rozmowa z człowiekiem z szafy reż. Mariusz Grzegorzek 1993, Prawo ojca reż. Marek Kondrat 1999. Popularność przyniosły mu występy w Kabarecie Olgi Lipińskiej.

WP

Na swoim koncie ma udział w wielu popularnych serialach m. in. Wojenna narzeczona reż. Peter Edwards 1997, Lokatorzy gdzie zagrał postać Stanisława Bogackiego 1999, Graczykowie 1999, Ja Malinowski reż. Filip Zylber 1999, Adam i Ewa 2000, Twarze i maski reż. Feliks Falk 2000, Sąsiedzi 2003, Hela w opałach 2006.W filmie Ubu król Piotra Szulkina wcielił się w postać Michała Fiodorowicza 2003, Rób swoje, ryzyko jest Twoje Mariana Terleckiego 2002.

W 2006 roku zagrał u Marka Koterskiego w filmie Wszyscy jesteśmy Chrystusami. Widzom znany jest przede wszystkim z serialu Złotopolscy gdzie gra postać Władysława Biernackiego - posła, ojca Marcysi. W 2007 roku zajął IX miejsce w I edycji programu Jak Oni śpiewają?. W 2008 roku zajął III miejsce w I edycji programu Gwiezdny Cyrk.

Oprócz pracy na scenie i przed kamerą ma tylko jedną pasję - jeździectwo. Aktor jest mężem Joanny Siudym.

Data urodzenia

24.10.1948

Miejsce urodzenia

Łódź

Filmografia

Olimpiada 40 (1980) (Jan Mroczek)

Prawo ojca (1999) (Kazio Oleszko)

Konopielka (1981) (Michał, brat Kaziuka)

Ubu król (2003) (Michał Fiodorowicz)

Miś (1980)

Okruchy wojny (1986) (Dowódca)

Król komputerów (1988)

Ojciec Mateusz () (zmierzch)

Trzy Minuty. 21:37 (2009) (Sąsiad ojca chłopaka)

Mniejsze zło (2008) (Towarzysz)

Sąsiedzi () (Stanisław Bogacki)

Hela w opałach () (majster Bogdan)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (Sąsiad Adasia)

Bohater roku (1986) (Stefan Żak)

Korona królów ()

WP
WP
WP