Trwa ładowanie...
diwq0kp
diwq0kp

Martin Short

Najnowsze informacje
3.5
(6 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Hamilton, Kanada

Filmografia:

Ojciec panny młodej II (1995) (Franck Eggelhoffer)

Frankenweenie 3D (2012) (Mr. Walsh / Toshiaki / Mr. Bergermeister / Bob / Mr. Curtis)

Clifford (1994) (Clifford)

Marsjanie atakują! (1996) (Jerry Ross)

Jungle2Jungle (1997) (Richard Kempster)

Książe Egiptu (1998) (Huy (głos))

Creature Crunch (1996)

Sztuka rozstania (2001) (Dr. Desmond Forrest Oates)

Ojciec panny młodej (1991) (Franck Eggelhoffer)

Planeta skarbów (2002) (B.E.N. (głos))

Proste życzenie (1997) (Murray)

Interkosmos (1987) (Jack Putter)

Czarnoksiężnik z Oz: Powrót Dorotki (2013) (Jester)

Wada ukryta (2014) (Dr Blatnoyd)

Barbie jako Księżniczka i Żebraczka (2004) (Preminger)

Madagaskar 3 (2012) (Stefano)

SCTV Network 90 () (Ed Grimley/Jackie Rogers)

Damages: Układy () (Leonard Winstone)

Śnięty Mikołaj 3 (2006) (Jack Frost)

Prince Charming (2001) (Rodney)

Alice in Wonderland (1999) (Szalony Kapelusznik)

Three Fugitives (1989) (Perry)

Trzej Amigos (1986) (Ned Nederlander)

Zdjęcie

Kanadyjski aktor komediowy, ostatnio szerszej publiczności zaprezentował się w popularnym serialu prawniczym „Układy” (Damages).

Martin Hayter Short urodził się 26 marca 1950 roku w Hamilton w prowincji Ontario w Kanadzie. Podczas studiów miał zostać pracownikiem opieki społecznej, jednak ostatecznie wybrał inną karierę. Zaczynał w latach 70. XX w. występując w teatrze muzycznym i kabarecie.

W 1982 roku rozpoczął pracę w "SCTV Comedy Network". Prawdziwa kariera rozpoczęła się gdy w 1984 roku otrzymał angaż do popularnego programu „Saturday Night Live”. W kolejnych latach udało mu się stworzyć brawurowe role w takich komediach jak m.in.: „Trzej Amigos”, gdzie zagrał u boku takich sławnych komików amerykańskich jak Chevy Chase i Steve Martin (1986; reż. John Landis), „Interkosmos” (1987; reż. Joe Dante) czy „Ojciec panny młodej” (1991; reż. Charles Shyer). Jego talent i ekscentryczną naturę zauważono i doceniono w filmie "The Big Picture" (1989). W krótkim czasie zapewnił sobie stałe miejsce w historii filmowej komedii.

Później wszystko potoczyło się już błyskawicznie: Martin zagrał wspaniałe role drugoplanowe m.in. w komedii "Marsjanie atakują" (1996), oraz główne role w takich komediach jak: "Trzech uciekinierów" (1989) czy "Szczęściarz" (1991). Ciekawą rolą był diabelski 10-latek Clifford w filmie o tym samym tytule (1994). W tym samym roku Short powrócił do telewizji z własnym "The Martin Short Show". Niestety, publiczność przyjęła program chłodno i wkrótce zniknął on z anteny.

W 2010 roku pokazał się w telewizji z zupełnie innej strony. Wcielił się w dramatyczną postać Leonarda Winstone’a w prawniczym serialu „Układy” (Damages). Grał m.in. u boku Glenn Close. Rola ta przyniosła aktorowi nominację do nagrody Emmy za postać drugoplanową.

Jego żoną w latach 1980-2010 była aktorka Nancy Dolman. Małżeństwo trwało aż do jej śmierci w 2010 roku. Para ma troje dzieci: córkę Katherine (ur. 1983) oraz synów Olivera (ur. 1986) i Henry’ego (ur. 1990). Jego brat Michael Short jest producentem i scenarzystą, z kolei Bob Dolman to jego szwagier.

diwq0kp
diwq0kp
diwq0kp
diwq0kp