ycipk-4f533v
ycipk-4f533v

Matt Damon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Cambridge, Massachusetts, USA

Scenarzysta:
Filmografia:

Utalentowany pan Ripley (1999) (Tom Ripley)

Dogma (1999) (Loki/Larry)

Zaklinacz deszczu (1997) (1997) (Rudy Baylor)

Titan - Nowa Ziemia (2000) (Cale)

W pogoni za Amy (1997) (Shawn Oran)

Nazywał się Bagger Vance (2000) (Rannulph Junuh)

Happy Feet: Tupot małych stóp 2 3D (2011) (Will)

Szukając siebie (2000) (Steven Sanderson)

Ocean's 11 Ryzykowna gra (2001) (Linus Caldwell)

Elizjum (2013) (Max)

Mustang z Dzikiej Doliny (2002) (Spirit (głos))

Dobra matka (1988) (Extra)

Gerry (2002) (Gerry)

Buntownik z wyboru (1997) (Will Hunting)

Skazani na siebie (2003) (Bob)

Hazardziści (1998) (Mike McDermott)

Geronimo (1993) (Britton Davis/Narrator)

Rącze konie (2000) (John Grady Cole)

Kupiliśmy zoo (2011) (Benjamin Mee)

Medium / Hereafter (2010) (2010) (George)

Szwindel: Anatomia kryzysu (2010) (Narrator)

Szeregowiec Ryan (1998) (szer. Ryan)

Contagion - epidemia strachu (2011) (Thomas Emhoff)

Jay i Cichy Bob kontratakują (2001) (Matt Damon/Will Hunting)

Tożsamość Bourne'a (2002) (Jason Bourne)

Niebezpieczny umysł (2002) (Matt)

Ostatni dzwonek / Glory Daze (1996) (1996) (Edgar Pudwhacker)

Szalona odwaga (1996) (Specialist Ilario)

Eurotrip (2004) (Donny)

Dziewczyna z Jersey (2004) (PR Exec #2)

Third Wheel, The (2002) (Kevin)

Majestic (2001) (Luke Trimble)

Ocean's 12 - Dogrywka (2004) (Linus Caldwell)

Krucjata Bourne'a (2004) (David Webb/Jason Bourne)

Jason Bourne (2016) (Jason Bourne)

Marsjanin (2015)

Obrońcy skarbów (2013) (James Rorimer)

Jerry Weintraub: Producent legenda (2011) ((on sam))

Teoria wszystkiego (2013) (Kierownik)

Wielki Liberace (2013) (Scott Thorson)

Promised Land (2012) (Steve Butler)

Intrygant (2009) (Mark Whitacre)

Ultimatum Bournea (2007) (Jason Bourne)

Margaret (2011) (Mr. Aaron)

Ocean's 13 (2007) (Linus Caldwell)

Infiltracja (2006) (Colin Sullivan)

Nieustraszeni bracia Grimm (2005) (Will Grimm)

Zacni kowboje (1995) (Cotton Calloway)

Prawdziwe męstwo (2010) (La Boeuf)

Władcy umysłów (2010) (David Norris)

Invictus - Niepokonany (2009) (Francois Pienaar)

Green Zone (2010) (Roy Miller)

Dobry agent (2006) (Edward Wilson)

Syriana (2005) (Bryan Woodman)

Czcij ojca swego (1990) (Charlie Robinson)

Więzy przyjaźni (1992) (Charlie Dillon)

Mystic Pizza (1988) (Steamer)

Third Wheel, The (2000) (Kevin)

Suburbicon (2017)

Pomniejszenie (2017) (Paul Safranek)

Ocean's 8 (2018) (Linus Caldwell)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, scenarzysta i producent filmowy, zdobywca Oscara wraz ze swym przyjacielem, Benem Affleckiem za najlepszy scenariusz oryginalny do filmu „Buntownik z wyboru”. Znany także z udziału w trylogii Bourne’a, w której wcielił się w tytułowego bohatera.

Matthew Paige Damon, bo tak brzmią pełne imiona i nazwisko gwiazdora, urodził się 8 października 1970 roku w Cambridge w Stanach Zjednoczonych. Gdy miał dwa lata, jego rodzice się rozwiedli, przez co ojciec opuścił dom rodzinny. Matt wychowywał się wraz ze starszym bratem, Kyle’em, który obecnie jest rzeźbiarzem, oraz z najbliższym przyjacielem, Benem Affleckiem.

W wieku 16 lat Damon wystąpił w krótkiej reklamówce, jednak na prawdziwą popularność musiał jeszcze zaczekać. Pierwszy występ w filmie zaliczył w produkcji "Mistic Pizza" (1988).Nie była to jednak zbyt wielka rola – aktor wypowiedział zaledwie jedno zdanie. W tym samym roku zagrał u boku Diane Keaton oraz Liama Nessona w "Dobrej matce" w reżyserii Leonarda Nimoya (gwiazdy „Star Treka”). Dzięki tej roli dostał angaż do filmu telewizyjnego "Rising Son" (1990). Następnie z przyjacielem Benem Affleckiem zagrał w "Barwach uczelni św. Mateusza" (1992) Roberta Mandella.

Pierwsze sukcesy w branży filmowej sprawiły, że Matt porzucił studia na Harvardzie, gdzie studiował literaturę angielską i wyjechał wraz z Benem i jego bratem do Hollywood. Przez długi czas nie otrzymywał żadnych ciekawych ról, aż do 1995 roku, kiedy pojawił się na planie filmu "Ostatni prawdziwi kowboje". Następnie otrzymał kolejną większą rolę w filmie „Szalona odwaga” (1996), w którym zagrał żołnierza uzależnionego od heroiny.

ycipk-4f533v

Kolejną przełomową rolą była kreacja w filmie "W pogoni za Amy" (1997), gdzie wystąpił wspólnie z Benem Affleckiem. Następnie zagrał u samego Stevena Spielberga w "The Rainmaker". Najlepsze czasy dopiero miały nadejść. W 1997 roku wraz ze swym przyjacielem Affleckiem napisał scenariusz do „Buntownika z wyboru” w reżyserii Gusa Van Santa. Obaj aktorzy zagrali w tej produkcji. Damon z przyjacielem zostali uhonorowani Oscarem oraz Złotym Globem w kategorii Najlepszy scenariusz oryginalny oraz wieloma innymi nagrodami. Film przysporzył Mattowi ogromnej popularności i otworzył drzwi do kolejnych obiecujących ról.

W 1998 roku po raz kolejny współpracował ze Stevenem Spielbergiem – zagrał w superprodukcji pt. "Szeregowiec Ryan", gdzie wcielił się w postać tytułową i partnerował Tomowi Hanksowi. Z kolei rok później magazyn "Empire" umieścił Matta Damona i Bena Afflecka na liście stu najważniejszych ludzi w ówczesnym przemyśle filmowym.

W 2002 roku Damon zagrał w pierwszej części trylogii o przygodach Jasona Bourne’a, pt. „Tożsamość Bourne'a”. Kontynuacje – „Krucjata Bourne'a” (2004) oraz „Ultimatum Bourne'a” (2007) przedstawiały dalsze losy tajnego agenta wyszkolonego przez CIA. Na 2011 rok planowany jest czwarty film z tego cyklu pt. „The Bourne Legacy”.

Aktor wystąpił także w innej sensacyjnej serii – w filmach „Ocean's Eleven: Ryzykowna gra” (2001), „Ocean's Twelve: Dogrywka” (2004) oraz „Ocean's Thirteen" (2007), gdzie wcielił się w postać młodego złodziejaszka, Linusa Caldwella.

Matt Damon kojarzony jest głównie ze światem filmu, z kolei seriali zdaje się unikać. Jednak w 2010 roku pojawił się w odcinku serialu „Rockefeller Plaza 30".

ycipk-4f533v

Prywatnie aktor jest żonaty z Lucianą Bozán Barroso. Para ma trzy córki: Isabellę (ur. 2006), Gię Zavalę (ur. 2008) i Stellę Zavalę (ur. 2010). Damon wychowuje także Alexię, córkę swojej żony Luciany z poprzedniego związku.

ycipk-4f533v
ycipk-4f533v