ycipk-409ewk
ycipk-409ewk

Michael J. Fox - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Edmonton, Alberta, Kanada

Reżyser:
Filmografia:

Saturday Night Live: The Best of Chris Rock (1999) (Steve Charlton)

Ofiary wojny (1989) (Eriksson)

Atlantyda: Zaginiony ląd (2001) (Milo James Thatch - głos)

Jestem twym dzieckiem (1997) (siebie)

Stuart Malutki 2 (2002) (Stuart Malutki - głos)

Daleko od domu 2: Zagubieni w San Francisco (1996) (Chance - głos)

Niezwykła podróż (1993) (Chance - głos)

Saturday Night Live: Presidential Bash 2000 (2000) (Dan Quayle)

David Blaine: Frozen in Time (2000) (siebie)

Where the Rivers Flow North (1993) (Clayton Farnsworth)

Trap, The (1991) (reżyseria)

Sex, Buys & Advertising (1990)

Bright Lights, Big City (1988) (Jamie Conway)

Secret of My Succe$s, The (1987) (Brantley Foster)

Bob Hope Buys NBC? (1985) (we własnej osobie)

High School U.S.A. (1983) (Jay-Jay Manners)

Klasa 1984 (1982) (Arthur)

Trouble in High Timber Country (1980) (Thomas Elston)

Trapper John, M.D. (1979)

Letters from Frank (1979) (Ricki)

"Anna Says" (1999) (produkcja)

Marsjanie atakują! (1996) (Jason Stone)

Stuart malutki (1999) (Stuart Malutki - głos)

Brooklyn Boogie (1995) (Pete Maloney)

Hard Way, The (1991) (Nick Lang)

Sknerus (1994) (Daniel McTeague)

Pieniądze albo miłość (1993) (Doug Ireland)

Life with Mikey (1993) (Michael Chapman)

Reach for the Stars 1990: The Official Boston Bruins Video (1990) (narrator)

Sekrety trylogii: Powrót do przyszłości (1990) (On sam)

Miles Turns 21 (1990) (siebie)

Light of Day (1987) (Joe Rasnick)

Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (1987) (we własnej osobie)

Family Ties Vacation (1985) (Alex P. Keaton)

Teen Wolf (1985) (Scott Howard)

Palmerstown, U.S.A (1980) (Willy-Joe Hall)

Midnight Madness (1980) (Scott)

"Leo and Me" (1976) (Jamie)

Miłość w Białym Domu (1995) (Lewis Rothschild)

Ale jazda! (2002) (Businessman)

Nie wkładaj palca między drzwi (1994) (Axel Magee)

Powrót do przyszłości (1985) (Marty McFly)

Powrót do przyszłości II (1989) (Marty McFly/Marty McFly Jr./Marlene McFly)

Powrót do przyszłości III (1990) (Marty McFly (Clint)

Opowieść wigilijna / A Christmas Carol (2009) (2009) (Tiny Tim)

Zimnokrwisty (1995) (Tim Alexander)

Don`t Drink the Water (1994) (Axel Magee)

Dear America: Letters Home from Vietnam (1987) (Raymond Griffiths)

Poison Ivy (1985) (Dennis Baxter)

Doktor Hollywood (1991) (Dr. Benjamin Stone)

Your Studio and You (1995) (siebie)

Return of Bruno, The (1988) (siebie)

Przerażacze (1996) (Frank Bannister)

Stuart Malutki 3: Trochę natury (2004) (Stuart Malutki)

Zdjęcie
Podziel się

Kanadyjski aktor, znany głównie z ról młodzieńców. Najczęściej kojarzony jest z rolą Marty’ego McFly’a z trylogii „Powrót do przyszłości”. Od wielu lat cierpi na chorobę Parkinsona.

Michael J. Fox urodził się 9 czerwca 1961 roku w Edmonton w Kanadzie. Jego prawdziwe nazwisko to Michael Andrew Fox, inicjał „J” nawiązuje do innego aktora, Michaela J. Pollarda. Fox przyjął tę literę do nazwiska, ponieważ gdy zapisywał się do bazy danych aktorów, zauważył, że Micheal Fox był już zarejestrowany. Z kolei imię Andrew bardzo się nie podobało młodemu artyście.

Fox zaczął grać w stosunkowo młodym wieku, bo mając piętnaście lat. Wystąpił wówczas w telewizyjnym serialu "Leo and Me". Gdy miał 18 lat przeprowadził się z Vancouver do Los Angeles, gdzie zaczął grać w filmach telewizyjnych, występował także w popularnym show "Palmerstown U.S.A.". W 1980 roku otrzymał rolę w pełnometrażowym filmie Disney'a "Szaleństwa o północy".

Sława miała dopiero nadejść. W latach 1982-89 występował w bardzo popularnym serialu stacji NBC pt. „Więzy rodzinne” w roli Alexa P. Keatona, nastoletniego biznesmena z klasy średniej, opętanego wizją polityki i pieniędzy. Serial był popularny na całym świecie – dzięki niemu Fox otrzymał trzy nagrody Emmy. To właśnie na planie tego serialu aktor poznał Tracy Pollen, która w 1988 roku została jego żoną.

ycipk-409ewk

W trakcie kręcenia serialu „Więzy rodzinne” gwiazdor otrzymał swoją pierwszą wielką, kinową rolę. Mowa o postaci Marty’ego McFly’a w pierwszym „Powrocie do przyszłości” z 1985 roku. Początkowo ciężko było aktorowi pogodzić prace na planie serialu z planem filmowym. Od stycznia do marca 1985 roku Michael codziennie w godzinach od 10 do 18 nagrywał odcinki serialu, zaś od 18 do prawie 3 nad ranem pojawiał się na planie kinowej produkcji. Wysiłek jednak się opłacił – film odniósł spektakularny sukces, a aktor z dnia na dzień został idolem nastolatków.

W latach 1989-90 nakręcono odpowiednio „Powrót do przyszłości 2” oraz „Powrót do przyszłości 3”. Sequele ugruntowały pozycję aktora i ponownie zostały bardzo dobrze przyjęte przez publiczność.

Artysta próbował w międzyczasie umiejętności reżyserskich. Wyreżyserował jeden odcinek serialu „Opowieści z krypty" oraz krótki film "The Iceman Hummeth" (1991). W trylogii „Powrót do przyszłości” oraz w filmie "Light of Day" zaśpiewał kilka piosenek, udowadniając, że jest także zdolnym muzykiem.

W 1996 roku Fox otrzymał rolę zastępcy burmistrza Nowego Jorku w serialu komediowym „Spin City”. Gdy kariera nabrała rozpędu, niestety na przeszkodzie stanęła choroba. Pod koniec 1998 roku na łamach magazynu „People” aktor przyznał się, że od siedmiu lat cierpi na chorobę Parkinsona. Mimo to nie zrezygnował z kariery. Założył fundację, mającą na celu walkę z tą straszną chorobą.

W ciągu kolejnych lat aktor coraz rzadziej pojawiał się na ekranie. W 2000 roku opuścił serial „Spin City”, jego miejsce zajął Charlie Sheen. Fox rozpoczął w zamian prace przy dubbingu. W 1999 roku użyczył głosu tytułowemu bohaterowi filmu „Stuart malutki", zaś w 2001 w animacji Disneya pt. „Atlantyda – zaginiony ląd”.

ycipk-409ewk

Michael J. Fox ze swoją żoną Tracy Pollan ma czwórkę dzieci. Są to kolejno: Sam Michael (ur. 1989), córki bliźniaczki Schuyler Frances i Aquinnah Kathleen (ur. 1995), Esme Annabelle (ur. 03.11.2001). Wolne chwile spędza na pisaniu – jest autorem autobiografii pt. „Nieuleczalny optymista”, w której opisuje swoje zmagania z chorobą.

ycipk-409ewk
ycipk-409ewk