ycipk-2mf678
ycipk-2mf678

Mischa Barton - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn

Filmografia:

Szósty zmysł (1999) (Kyra Collins)

Notting Hill (1999) (12-letnia dziewczynka)

Julie Johnson (2001) (Lisa Johnson)

Dekameron (2007) (2007) (Pampinea)

Szkoła zgorszenia (2008) (Francesca Fachini)

Niespełnione pragnienia (2006) (Kristen Taylor)

Pups (1999) (Rocky)

The Beautiful Life: TBL () (Sonja Stone)

Homecoming (2009) (Shelby)

Dziewczyny z St Trinian (2007) (JJ French)

Znak miłości (2007) (młoda Ethel Ann)

OC: Życie na fali () (Marissa Cooper)

Świerszcze w trawie (1997) (Devon Stockard)

Tart (2000) (Grace Bailey)

Paranoid (2000) (Theresa)

Octane (2003) (Natasha 'Nat' Wilson)

Skipped Parts (2000) (Maurey Pierce)

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjska aktorka i modelka młodego pokolenia. Sławę na szeroką skalę zyskała dzięki roli Marissy Cooper w serialu obyczajowym „Życie na fali”.

Urodziła się 24 stycznia 1986 roku w Londynie, jako najstarsza z trójki dziewcząt. Jej ojciec jest z pochodzenia Anglikiem, matką – Irlandką, jednak rodzina miast na którejś z europejskich wysp, osiedliła się ostatecznie w Stanach Zjednoczonych. Od czwartego roku życia Mischa mieszkała i dorastała w Nowym Jorku. Debiut na tamtejszej scenie (w tym również na Broadwayu) zaliczyła nie mając nawet dziesięciu lat.

Karierę filmową rozpoczęła również jako dziecko, w drugiej połowie lat 90-tych. Jej debiutem na dużym ekranie była rola w niezależnej produkcji „Świerszcze w trawie” w reżyserii Johna Duigana (1997).

Trzy lata później ponownie spotkała się z tym twórcą na planie thrillera „Bestia” z gwiazdorskim udziałem Jessiki Alby (2000). W międzyczasie udało jej się trafić na plan kilku głośnych produkcji, z horrorem „Szósty zmysł” i komedią romantyczną „Notting Hill” na czele.

ycipk-2mf678

Za przełomową rolę w karierze Barton uważa się kreację Mary ‘Mouse’ Bradford w kanadyjskim dramacie „Zagubione”, opowiadającym o zakazanej miłości dwóch nastolatek (2001), jednak popularność na dużą skalę zyskała dopiero dzięki występom na małym ekranie.

Szczególną sympatię widzów zaskarbiła sobie dzięki roli Marissy Cooper w serialu obyczajowym „Życie na fali”, z którym związała się na cztery lata w 2003 roku. Rola przyniosła jej dwie Teen Choice Awards oraz jedną Prism Award.

W jej filmografii znajdują się zarówno amerykańskie, jak i europejskie produkcje, filmy z gatunku horroru („Krwawa jazda” z Madeleine Stowe 2003) sąsiadują z poważnymi dramatami („Julie Johnson” z Lili Taylor i Courtney Love 2001, „Znak miłości” Richarda Attenborough 2007), jednak najwięcej miejsca w dorobku Barton zajmują komedie („Bezwiedne figle - O czym się nie mówi” z Drew Barrymore i Jennifer Jason Leigh 2000, „Niespełnione pragnienia” z Parker Posey 2006, „Dekameron” z Haydenem Christensenem i Timem Rothem 2007, „Dziewczyny z St. Trinian” z Gemmą Arterton i Colinem Firthem 2007, „Assasination of a High School President” z Brucem Willisem 2008).

Ostatnie filmy z jej udziałem to thrillery „Zamurowani” i „Homecoming” oraz dramat „Don’t Fade Away” (wszystkie z 2009 roku).* * Poza ekranem, Mischa Barton z powodzeniem spełniała się w roli modelki. Ma na swoim koncie udział w kampaniach reklamowych wielu renomowanych domów mody (m.in. Calvina Kleina), a obecnie jest twarzą firmy kosmetycznej Neutrogena. Zajmuje wysoką pozycję w rozmaitych plebiscytach na najpiękniejsze, ale również w tych na najlepiej ubrane kobiety show-biznesu.

ycipk-2mf678
ycipk-2mf678
ycipk-2mf678