ycipk-124g9t
ycipk-124g9t

Natascha McElhone - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn, Anglia

Filmografia:

Solaris (2002) (Rheya)

Ronin (1998) (Deirdre)

Truman Show (1998) (Lauren/Sylvia)

Stracone zachody miłości (2000) (Rosaline)

www.strach (2002) (Terry Houston)

Surviving Picasso (1996) (Françoise Gilot)

Miasto duchów (2002) (Sophie)

Laurel Canyon (2002) (Sara)

Zdrada (1997) (Megan Doherty)

Urok mordercy (2002) (Deborah Tallis)

Romeo and Juliet (2013) (Lady Capulet)

Tajemnica Rajskiego Wzgórza (2008) (Księżycowa Królewna)

Pani Dalloway (1997)

Californication () (Karen)

Lawendowe wzgórze (2004) (Olga Daniloff)

Breed of Heroes, A (1994) (Janet)

Designated Survivor ()

Zdjęcie
Podziel się

Charakterystyczna aktorka pochodzenia brytyjskiego, od lat z powodzeniem występująca w produkcjach amerykańskich. Jako niewątpliwa piękność w raczej chłodnym typie, wsławiła się dzięki licznym kreacjom kobiet, będących obiektem uczuć głównych bohaterów („Solaris”, „Truman Show”, „Lawendowe wzgórze”). Ostatnio zasłynęła dzięki roli jednej z bohaterek głośnego serialu „Californication”.

Urodziła się 14 grudnia 1971 roku w Londynie, jednak dorastała w Brighton jako jedyna dziewczyna wśród kilkoro braci. Oboje rodziców było dziennikarzami i rozwiedli się, kiedy Natascha miała zaledwie dwa lata.

Studiowała w London Academy of Music and Dramatic Art, robiąc dyplom w 1993 roku. Jak każda aktorka o klasycznym wykształceniu, musiała zetknąć się z teatrem, doświadczenie sceniczne zdobywając na scenach Londynu i Manchesteru („Ryszard III”, „Hrabia Monte Christo”, „Sen nocy letniej”). Karierę na ekranie zaczynała od drobnych występów w telewizji (m.in. kryminalny serial „Ruth Rendell Mysteries”, „Bergerac”, „A Breed of Heroes”).* Jej, bardzo mocnym debiutem filmowym była rola Françoise Gilot, jednej z kobiet słynnego artysty w biograficznym obrazie „Picasso – Twórca i Niszczyciel” Jamesa Ivory z Anthonym Hopkinsem w roli głównej (1996).*

Niemal natychmiast otrzymała szereg kolejnych propozycji, szybko zyskując popularność i rozpoznawalność, w czym niewątpliwie pomogła jej specyficzna uroda (duże, wyraziste oczy, głębokie, ekspresyjne spojrzenie, wystające kości policzkowe).

ycipk-124g9t

Już w kolejnym roku po debiucie wystąpiła obok Brada Pitta i Harrisona Forda w „Zdradzie” Alana J. Pakuli oraz zagrała młodszy odpowiednik tytułowej „Pani Dalloway” w ekranizacji znanej powieści Virginii Woolf (1997). Rok 1998 przyniósł pamiętne występy w tak głośnych produkcjach, jak obsypany nagrodami „Truman Show” Petera Weira i gwiazdorsko obsadzony „Ronin” Johna Frankenheimera, oraz główną rolę żeńską w brytyjskiej komedii romantycznej „Zakochani rywale”.

Następne lata to m.in. pamiętna rola Rhei w ekranizacji „Solaris” Stanisława Lema, z Georgem Clooneyem u boku (2002), kreacja Rosaline w szekspirowskich „Straconych zachodach miłości” Kennetha Branagha (2000), rola rosyjskiej piękności - Olgi w „Lawendowym wzgórzu” (2004), Mary Boleyn w kostiumowej produkcji TV „The Other Boleyn Girl” (2003) i pani inspektor w horrorze „www.strach” (2002). To także liczne występy w produkcjach z gatunku thrillera („Nosiciel” 2000, „Urok mordercy” z Josephem Fiennesem 2002, „Miasto duchów” Matta Dillona 2002).

* W ostatnich latach udało jej się zaistnieć na ekranach amerykańskiej telewizji, za sprawą serialu „Objawienia” z gatunku thriller/fantasy, gdzie wcieliła się w postać siostry zakonnej, Józefy Montafiore (2005), zaś przede wszystkim dzięki udziałowi w bijącym rekordy popularności serialu „Californication” z Davidem Duchovnym w roli głównej (2007-2008).*

Ostatnim filmem z jej udziałem jest przygodowy film fantasy „Tajemnica Rajskiego Wzgórza” (2008).

Jest mamą trójki synów. Najmłodszy z nich urodził się kilka miesięcy po nagłej śmierci męża aktorki i ojca dzieci, w 2008 roku.

ycipk-124g9t
ycipk-124g9t
ycipk-124g9t