ycipk-4n0vdh
ycipk-4n0vdh

Nicolas Cage - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-4n0vdh

Aktor amerykański, bratanek słynnego reżysera Francisa Forda Coppoli; również producent. Ma na swoim koncie występy zarówno w filmach ambitnych, jak i komercyjnych, zdobywca Oskara.

Urodził się 7 stycznia 1964 roku w Long Beach w Kalifornii. Podobno zmienił nazwisko, by uniknąć sukcesu „po znajomości”, jednak pierwsze poważniejsze występy wiążą się właśnie z osobą znanego stryja („Rumble Fish” 1983, „Cotton Club” 1984, „Peggy Sue wyszła za mąż” 1986). Zadebiutował w filmie „Bezstroskie lata w Ridgemont High” (1982, w tym samym filmie miał swój debiut aktor Forest Whitaker).

Chwalono go za kreację w „Ptaśku” (1982) Alana Parkera. W 1987 roku wystąpił obok Cher w filmie Normana Jewisona „Wpływ księżyca”, który przyniósł mu pierwszą w życiu nominację do Złotego Globu oraz w komedii braci Coen „Arizona Junior”, a w 1990 - w wojennym dramacie „Czas zabijania”, powolutku stając się coraz bardziej sławny i rozpoznawalny.

* Jednym z ważniejszych występów była rola Sailora Ripleya w nagrodzonym Złotą Palmą w Cannes filmie Davida Lyncha „Dzikość serca”*, nie mogła przynieść jednak aktorowi hollywoodzkiego rozgłosu, bowiem tam film przeszedł niemal bez echa.

* Dopiero w 1994 roku zagrał wybitną rolę, która zadowoliła gusta amerykańskiej krytyki i przyniosła aktorowi Oskara i Złoty Glob, a także –to już w Europie – Nagrodę na MFF w San Sebastian oraz nominację do nagrody BAFTA. Cage wcielił się wówczas w rolę nałogowego alkoholika w filmie „Zostawić Las Vegas” Mike’a Figgisa*

ycipk-4n0vdh

Później grywał przede wszystkim w filmach komercyjnych, głównie w sensacyjnych („Pocałunek śmierci” 1995, „Twierdza” 1996 z Seanem Connery – nagroda MTV dla najlepszego duetu filmowego, „Bez twarzy” 1997 z Johnem Travoltą – nagroda MTV dla najlepszego duetu aktorskiego, „Oczy węża” 1998, „60 sekund” 2000), melodramatach („Miasto aniołów” 1998 z Meg Ryan – nominacja do nagrody MTV dla najlepszego duetu aktorskiego, „Kapitan Corelli” 2001 z Penélope Cruz), thrillerach („8 mm” 1999)

Grał u Martina Scorsese (dramat „Ciemna strona miasta” 1999), Johna Woo (wojenny film akcji „Szyfry wojny” 2002)|i Ridleya Scotta (komedia kryminalna „Naciągacze” 2003). W 2002 roku zadebiutował w roli reżysera filmu „Sonny”.

Za podwójną rolę zakompleksionego scenarzysty Charliego Kaufmana i jego brata bliźniaka w filmie Spike’a Jonze’a „Adaptacja” (2002) aktor otrzymał nominację do Oskara, Złotego Globu i nagrody BAFTA.

Obok roli Sailora z „Dzikości serca” i Bena Sandersona z „Zostawić Las Vegas” jest to niewątpliwie najciekawsza kreacja aktora. Niestety, kolejne występy były już całkiem innego kalibru – w 2004 roku aktor wystąpił obok Diane Kruger w przygodowym filmie „Skarb narodów”, w 2005 – w filmie akcji „Pan życia i śmierci”, a w 2006 - w niemiecko-amerykańskim horrorze „Kult” (2006, nominacja do Złotej Maliny), którego był też producentem.

Rok 2007 to dwie role w filmach akcji- fantasy – obok Evy Mendes w „Ghost Rider” oraz obok Julianne Moore w produkcji „Next”. W 2008 zagrał w filmie "Ostatnie zlecenie". Następny rok to takie obrazy jak: "Zapowiedź" i "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans".

ycipk-4n0vdh

Współpracuje z Milošem Formanem nad biograficznym filmem „Amarillo Slim”, w którym zagra główną rolę. Zagrał pierwszoplanową rolę sierżanta w filmie Olivera Stone’a „World Trade Center”. W 2010 roku zagrał w filmach "Kick-Ass " i "Uczeń czarnoksiężnika". Rok później wystąpił w filmie "Polowanie na czarownice" i "Piekielna zemsta".

Prywatnie przyjaźni się z muzykiem, Tomem Waitsem. Z nieformalnego związku z Christiną Fulton (1991) ma syna Westona Coppolę Cage'a (ur. 1992). Przeżył dwa nieudane małżeństwa z Patricią Arquette (od 8 kwietnia 1995 do 18 maja 2001) i z córką Elvisa Presleya – Lisą Marie Presley (od 10 sierpnia 2002 do 16 maja 2004). 30 lipca 2004 roku poślubił Alice Kim, z którą ma syna Kal-Ela (ur. 3 października 2005).

Data urodzenia

07.01.1964

Miejsce urodzenia

Long Beach, California, USA

Filmografia

Miesiąc miodowy w Las Vegas (1992) (Jack Singer)

Bez twarzy (1997) (Castor Troy/Sean Archer)

Rumble Fish (1983) (Smokey)

Ghost Rider (2007) (Johnny Blaze (Ghost Rider))

Ciemna strona miasta (1999) (Frank Pierce)

Balanga na autostradzie (1988) (mężczyzna w sportowym samochodzie)

8MM (1999) (Tom Welles)

Family Man, The (2000) (Jack Campbell)

Szyfry wojny (2002) (Joe Enders)

Oczy Węża (1998) (Rick Santoro)

Adaptacja (2002) (Charlie Kaufman / Donald Kaufman)

Jonathan Ross Presents for One Week Only: David Lynch (1990) (siebie)

Miasto Aniołów (1998) (Seth)

Piekielna zemsta 3D (2011) (Milton)

Rycerz Pierwszej Damy (1994) (Doug Chesnic)

Twierdza (1996) (Dr. Stanley Goodspeed)

Con Air: Lot skazańców (1997) (Cameron Poe)

60 sekund (2000) (Randall 'Memphis' Raines)

Śmiertelna pułapka (1993) (Eddie)

Anatomia strachu (2011) (Kyle)

Ghost Rider 2 (2012) (Johnny Blaze / Ghost Rider)

Kapitan Corelli (2001) (Captain Antonio Corelli)

Bóg zemsty (2012) (Will Gerard)

Pocałunek Śmierci (1995) (Little Junior Brown)

Red Rock West (1992) (Michael)

Wyścig z księżycem (1984) (Nicky)

Zostawić Las Vegas (1995) (Ben Sanderson)

Błękitny chłopak (1986) (Ned Hanlan)

Ptasiek (1984) (Al Columbato)

Pocałunek wampira (1989) (Peter Loew)

Dwa miliony dolarów napiwku (1994) (Charlie Lang)

Peggy Sue wyszła za mąż (1986) (Charlie Bodell)

Zagubieni w raju (1994) (Bill Firpo)

Symfonia przemysłowa nr 1 (1990) (Heartbreaker)

Czas zabijania (1990) (Enrico Silvestri)

Dziewczyna z doliny (1983) (Randy)

Best of Times (1981) (Nicholas)

Dzikość serca (1990) (Sailor Ripley)

Wpływ księżyca (1987) (Ronny Cammareri)

Naciągacze (2003) (Roy)

Zandalee (1991) (Johnny)

Joe (2013) (Joe)

USS Indianapolis: Men of Courage (2016)

The Runner (2015) (Colin Price)

Left Behind (2014) (Rayford Steele)

Frozen Ground, The (2013)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((on sam))

Krudowie (2013) (Grug)

Stolen (2012) (Will Montgomery)

Kick-Ass 2 (2013) (Damon Macready / Big Daddy)

Zły porucznik / Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009) (2009) (Terence McDonagh)

Zapowiedź (2009) (Ted Myles)

Załoga G (2009) (Speckles)

Po rozum do mrówek (2006) (Zoc)

Pan życia i śmierci (2005) (Yuri Orlov)

Uczeń czarnoksiężnika (2010) (Balthazar Blake)

Kick-Ass (2010) (Damon Macready / Big Daddy)

Polowanie na czarownice (2010) (Behman)

Astro Boy (2009) (Dr Tenma)

Ostatnie zlecenie (2008) (Joe)

Skarb narodów: Księga Tajemnic (2007) (Ben Gates)

Next (2007) (Cris Johnson)

Grindhouse: Death Proof (2007) (Fu Manchu)

Kult (2006) (Edward Malus)

World Trade Center (2006) (John McLoughlin)

Prognoza na życie (2005) (Dave Spritz)

Skarb narodów (2004) (Benjamin Franklin Gates)

Arizona junior (1987) (H.I. McDonnough)

Century of Cinema, A (1994) (Himself)

Cotton Club (1984) (Vincent)

Ogniste Ptaki (1990) (Jake Preston)

Welcome to Hollywood (1998) (1998) (siebie)

Amos i Andrew (1993) (Amos Odell)

Beztroskie lata w Ridgemont High (1982) (kumpel Brada)

Pakt krwi (2017)

211 (2018) ( Mike Chandler )

Mandy (2018) (Red)

Mama i tata (2017) (Brent Ryan)

Młodzi Tytani: Akcja! Film (2018) (Superman (głos) )

Spider-man Uniwersum (2018) ( Spider-Man Noir (głos) )

Zwierciadło (2018) ( Ray)

Powrót z zaświatów (2018) ( Joe )

ycipk-4n0vdh
ycipk-4n0vdh
ycipk-4n0vdh