Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Paul Newman - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Jeden z najwybitniejszych, legendarnych gwiazdorów hollywoodzkich. Aktor, reżyser, zasłużony filantrop, z przemysłem filmowym związany nieprzerwanie począwszy od lat 50-tych aż po XXI wiek. Przystojny, obdarzony nieprzeciętną inteligencją, nietuzinkowym poczuciem humoru oraz nie lada talentem, szybko stał się ulubieńcem publiczności i krytyki. Jest posiadaczem najsłynniejszych błękitnych oczu w dziejach kina, które stanowią jeden z jego znaków rozpoznawczych.

Urodził się 26 stycznia 1925 roku w Shaker Heights w stanie Ohio w USA w zamożnej rodzinie pochodzenia żydowskiego.

Jego ojciec prowadził dobrze prosperujący sklep z artykułami sportowymi. Pasję aktorską rozbudzili w nim wujek i matka, już w bardzo wczesnym wieku. Jako 7-latek wystąpił w szkolnej inscenizacji „Robin Hooda”.

Przez trzy lata studiował na Uniwersytecie w Ohio, zanim rozpoczął służbę wojskową podczas II wojny światowej jako operator radia.

Tuż po wojnie przez chwilę zajmował się interesem rodzinnym po śmierci ojca w 1950 roku, wziąwszy ślub ze swoją pierwszą żoną sam został ojcem, i - już jako głowa rodziny – rozpoczął studia aktorskie w Yale Drama School, nawiązał współpracę z TV oraz szlifował warsztat w słynnym nowojorskim Actors Studio. W 1952 roku debiutował w telewizji, w 1953 roku - na Broadwayu w sztuce „Picnic”, a w 1954 roku w filmie „Srebrny kielich”.

Qaqwqwrqw

Zasłynął rolą boksera Rocky’ego Graziano w biograficznym dramacie sportowym „Między liniami ringu” (1956) Roberta Wise’a ze Stevem McQueenem, a pozycję utalentowanego, początkującego aktora potwierdził występami w „Kotce na gorącym, blaszanym dachu” (1958, nominacja do Oscara i BAFTA) z Elizabeth Taylor, w westernie „Gwiazda szczęścia Billy Kida” (1958) Arthura Penna, dramacie „Długie, gorące lato” (1958, Nagroda Aktorska w Cannes), dramacie wojennym „Exodus” (1960) Ottona Premingera, w dramacie sportowym „Bilardzista” (1961, BAFTA, nominacja do Oscara i Złotego Globu), czy w westernie „Hud, syn farmera” (1963, nominacja do Oscara, Złotego Globu i BAFTA).

Newman zawsze starannie dobierał role, z powodzeniem zyskując zjednując sobie uwielbienie publiczności, jak i aprobatę krytyki. Często kreował postaci buntowników, outsiderów.

Stworzył niezapomniane duety aktorskie: z początkującym Robertem Redfordem w westernie George’a Roya Hilla „Butch Casidy i Sundance Kid” (1969, nominacja do BAFTA), w którym wcielił się w postać Butcha, oraz z młodziutkim Tomem Cruisem w „Kolorze pieniędzy” (1986) Martina Scorsese, za rolę w którym dostał Oscara oraz nominację do Złotego Globu.

Nominacje do Nagrody Akademii otrzymał ponadto za role: w komedii „Nieugięty Luke” (1967, także nominacja do Złotego Globu), dramacie Sydneya Pollacka „Bez złych intencji” (1981), dramacie „Werdykt” Sidneya Lumeta (1982, nominacja do Złotego Globu), komedii „Naiwniak” Roberta Bentona z Brucem Willisem i Melanie Griffith (1994, Srebrny Niedźwiedź na Berlinale, nominacja do Złotego Globu) oraz w gangsterskim obrazie „Droga do zatracenia” Sama Mendesa z Tomem Hanksem i Judem Law (2002, również nominacja do BAFTA i Złotego Globu).

W dekadzie lat 70-tych znaczące kreacje stworzył m.in. u Johna Hustona w filmie „Sędzia z Teksasu” (1972), u Roberta Altmana w „Buffalo Bill i Indianie” (1976) z Harveyem Keitelem i Burtem Lancasterem oraz w filmie sci-fi „Kwintet” (1979), u G. R. Hilla w komedii kryminalnej „Żądło” (1973), na planie której ponownie spotkał się z Redfordem, u Mela Brooksa w komedii „Nieme kino” (1976) oraz w filmie katastroficznym „Płonący wieżowiec” (1974) z Fredem Astaire, Stevem McQueenem i Faye Dunaway.

Qaqwqwrqw

W 1978 roku przeżył osobistą tragedię – jego jedyny syn, Scott, zmarł na skutek przedawkowania narkotyków. Tuż po tragedii, Newman założył Centrum Przeciwdziałania Narkomanii imienia syna- Scotta Newmana.

Paul Newman jest producentem i reżyserem pięciu wysoko ocenionych przez krytykę obrazów.

* Za reżyserię debiutanckiego dramatu „Rachel, Rachel” (1968) otrzymał Złoty Glob oraz nominację do Oscara w kategorii Najlepszy Film.*

„Bezbronne nagietki” (1972) i „Szklana menażeria” (1987) nominowane były z kolei do Złotej Palmy w Cannes.

Oprócz tego wyreżyserował dramat przygodowy „Rodzina Stamperów” (1971) z Henrym Fondą i własnym udziałem, telewizyjny film „The Shadow Box” (1980, nominacja do Emmy za reżyserię) oraz dramat „Harry i syn” (1984).

Qaqwqwrqw

Realizując tę ostatnią produkcję, zadebiutował również w roli scenarzysty.

W niemal wszystkich produkcjach Newmana wzięła udział jego żona, aktorka Joanne Woodward.

Otrzymał w sumie sześć Złotych Globów oraz liczne nominacje. Pierwszą statuetkę dostał jako Najbardziej Obiecujący Debiutant w 1957 roku. Dwie kolejne – Henrietta Awards dla Najbardziej Ulubionego Aktora otrzymał w latach 1964 i 1966. W 1984 roku został laureatem Honorowego Złotego Globu – nagrody im. Cecila B. DeMille’a za Całokształt, a w 2005 roku otrzymał statuetkę Złotego Globu oraz pierwszą w karierze Emmy za występ w telewizyjnej adaptacji powieści „Empire Falls” (2005) z Edem Harrisem, Philipem Seymourem Hoffmanem i Helen Hunt.

Rola Maxa Roby’ego w tej produkcji była ostatnim występem 80-letniego aktora, który oficjalnie zakończył długoletnią karierę. W 1986 roku otrzymał Honorowego Oscara za Całokształt, a w 1994 – Specjalną Statuetkę Akademii Jean Hersholt Humanitarian Award, za swoją działalność charytatywną.

Data urodzenia

26.01.1925

Miejsce urodzenia

Shaker Heights, Ohio, USA

Data śmierci

26.09.2008

Reżyser

Rachel, Rachel (1968) (Wielebny Wood)

Filmografia

Nagroda / The Prize (1963) (1963) (Andrew Craig)

Butch Casidy i Sundance Kid (1969) (Robert Leroy Parker)

Harry and Son (1984) (Harry)

Gwiazda szczęścia Billy Kida (1958) (William Billy)

List w butelce (1999) (Dodge Blake)

Naiwniak (1994) (Sully)

Silent Movie (1976) (Siebie)

Żądło (1973) (Henry Gondorff)

Droga do zatracenia (2002) (John Rooney)

Empire Falls (2005) (Max Roby)

Ruchomy cel (1966) (Lew Harper)

Kolor pieniędzy (1986) (Fast Eddie Felson)

Mr. & Mrs. Bridge (1990) (Walter Bridge)

Blaze (1989) (Earl Long)

Auta (2006) (Wójt Hudson)

Prawda przeciw prawdzie (1964) (Juan Carrasco)

Drowning Pool, The (1975) (Lew Harper)

Długie, gorące lato (1958) (Ben Quick)

Life Between, The (2003) (Siebie)

Między linami ringu (1956) (Rocky Graziano (Rocco Barbella))

Hudsucker Proxy (1994) (Sidney J. Mussburger)

Paryski blues (1961) (Ram Bowen)

Hud, syn farmera (1963) (Hud Bannon)

King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis (1970) (Sprawozdawca)

Płonący wieżowiec (1974) (Doug Roberts)

Gdy czas ucieka... (1980) (Hank Anderson)

Bez złych intencji (1981) (Michael Gallagher)

Rack (1956) (Captain Edward W. Hall Jr.)

Young Philadelphians (1959) (Tony Lawrence)

Przygody młodego człowieka (1962) (Ad Francis)

Nowy rodzaj miłości (1963) (Steve Sherman)

Year Toward Tomorrow (1966) (Narrator)

Secret War of Harry Frigg (1968) (Harry Frigg)

Quintet (1979) (Essex)

Fort Apache, the Bronx (1981) (Murphy)

Baseball (1994) (Siebie)

Super Speedway (1997) (Narrator)

Making of 'Butch Cassidy and the Sundance Kid (1970) (Siebie)

Twilight (1998) (Harry Ross)

Pocket Money (1972) (Jim Kane)

Kotka na gorącym blaszanym dachu (1958) (Brick Pollitt)

Exodus (1960) (Ari Ben Canaan)

Bilardzista (1961) (Eddie Felson)

Słodki ptak młodości (1962) (Chance Wayne)

Pięciu mężów pani Lizy (1964) (Larry Flint)

Dolina lalek (1967)

Nieugięty Luke (1967) (Lucas (Luke) Jackson)

Sometimes a Great Notion (1971) (Hank Stamper)

Werdykt (1982) (Frank Galvin)

Aldrich Family (1949) (gość)

Silver Chalice (1954) (Basil)

Our Town (1955) (George Gibbs)

Bang the Drum Slowly (1956) (Henry Wiggen)

Until They Sail (1957) (Captain Jack Harding)

Helen Morgan Story (1957) (Larry Maddux)

Rally 'Round the Flag, Boys! (1958) (Harry Bannerman)

Left-Handed Gun (1958) (William Bonney)

From the Terrace (1960) (Alfred Eaton)

Lady L (1965) (Armand)

Rozdarta kurtyna (1966) (Prof. Michael Armstrong)

Hombre (1967) (John Russell)

Winning (1969) (Frank Capua)

WUSA (1970) (Rheinhardt)

Life and Times of Judge Roy Bean (1972) (Judge Roy Bean)

Człowiek Mackintosha (1973) (Joseph Rearden)

Sitting Bull's History Lesson (1976) (William F.)

Slap Shot (1977) (Reggie Dunlop)

Hello Actors Studio (1987) (Siebie)

John Huston (1988) (siebie)

Projekt Manhattan (1989) (Leslie Groves)

Where the Money Is (2000) (Henry Manning)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw