Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Peter Coyote - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Peter Coyote pracował z najbardziej uznanymi reżyserami, takimi jak: Steven Spielberg, Roman Polański, Pedro Almodovar, Steven Soderbergh, Barry Levinson i Sydney Pollack. Odkryty został w „E.T.”, gdzie zagrał Keya, wysłannika z Waszyngtonu. Imponująca jest lista jego ról, wykorzystująca jego łagodny, lecz lekko sarkastyczny styl. Warto wspomnieć chociażby machiavellistycznego reżysera w „Stranger’s Kiss”, adwokata w „Nożu", gwiazdę w „Man in love”, manipulującego romantyka w „Gorzkich godach”.
Urodzony w 1941 roku, Coyote otrzymał dyplom z angielskiej literatury w Grinnell College w 1964 roku. Później kontynuował edukację w tym samym kierunku na Uniwersytecie w San Francisco. W 1965 roku dołączył do trupy aktorskiej w San Francisco, grupy w której był zarówno aktorem, scenarzystą jak i reżyserem.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

10.10.1941

Miejsce urodzenia

Colver, Pensylwania, USA

Filmografia

Patch Adams (1998) (Bill Davis)

Buffalo Girls (1995) (Bill Cody)

Alcatraz: The Whole Shocking Story (1980) (Courtney Taylor)

Outrageous Fortune (1987) (Michael)

Nakaz milczenia (1987) (Sam Fischetti)

W szponach szaleństwa (1996) (Ruben Borchardt)

Wielki podryw (2001) (Arthur Blue)

Unforgettable (1996) (Don Bresler)

Femme Fatale (2002)

Flashing on the Sixties: A Tribal Document (1990) (siebie)

Gorzkie Gody (1992) (Oscar)

Zagubione serca (1999) (Cullen Chandler)

Top of the World (1997) (Doc)

Purpose (2002) (Bernard Elias)

E.T. (1982) (Keys)

Baja Oklahoma (1988) (Slick Henderson)

Erin Brockovich (2000) (Kurt Potter)

Echoes in the Darkness (1987) (William Bradfield Jr.)

People vs. Jean Harris, The (1981) (George Bolen)

Out (1982)

Un homme amoureux (1987) (Steve Elliott)

Szkoła uczuć (2002) (Sullivan)

Hemingway & Gellhorn (2012) (Maxwell Perkins)

Road Ends (1997) (Gene Gere)

Legend of Billie Jean, The (1985) (Ringwald)

Time for Dancing, A (2000) (William)

Jagged Edge (1985) (Thomas Krasny)

Red Letters (2000)

Mała podróż do nieba (2005) (Frank)

Dr Dolittle i pies prezydenta (2008) (Prezydent)

Wskrzeszenie Mistrza (2007) (Ike Epstein)

Wszystkie drogi prowadzą do domu (2008) (Hock Banyon)

Cień Strachu (2004)

Man Inside, The (1990) (Henry Tobel)

Heart of Midnight (1988) (Sharpe/Larry)

Bon voyage (2003)

Southern Comfort (1981) (Poole)

Isabel`s Choice (1981) (Wynn Thomas)

Zagrożony gatunek (1982) (Steele)

Strangers Kiss (1984) (Stanley, the Director)

Slayground (1983) (Parker)

Best Kept Secrets (1984) (Frank Mitchell)

Contrary Warriors: A Film of the Crow Tribe (1985) (Narrator)

National Geographic Explorer (1985) (Narrator (głos))

Child`s Cry (1986) (Matt Townsend)

Stacking (1987) (Photographer)

Act of Will (1989) (Miles)

Seduction in Travis County, A (1991) (Frank Maguire)

Living a Lie (1991) (Matt)

Keeper of the City (1991) (Frank Nordhall)

Orson Welles: What Went Wrong (1992) (Narrator (głos))

Kika (1993) (Nicholas)

That Eye, the Sky (1994) (Henry Warburton)

American Cinema, Part IV: The Studio System (1995) (Narrator (głos))

Seduced by Madness (1996) (Ruben Borchardt)

Frontier: Legends of the Old Northwest (1998) (Narrator (głos))

Two for Texas (1998) (Jim Bowie)

Route 9 (1998) (Sherriff Dwayne Hogan)

Last Call (1999) (Xuave)

Neighborhoods: The Hidden Cities of San Francisco - The Fillmore (1999) (Urban Renewal (głos))

Wednesday Woman, The (2000)

More Dogs Than Bones (2000)

Lunes de fiel (1992) (Oscar)

Titanic: Breaking New Ground (1998) (Narrator (głos))

Cross Creek (1983) (Norton Baskin)

Zagubione serca (1991) (Edward Warren)

Tell Me a Riddle (1980) (Young David)

Die Laughing (1980) (Davis)

Timerider: Przygoda Lyle'a Swanna (1982) (Porter Reese)

Scorned and Swindled (1984) (Anthony Ristelli)

Troupers (1985) (siebie)

Kerouac, the Movie (1985)

Blue Yonder, The (1985) (Max Knickerbocker)

Question of Power, A (1986) (Narrator (głos))

It Was 20 Years Ago Today (1987) (siebie)

Unconquered (1989) (Richmond Flowers Sr.)

Grande Arte, A (1991) (Peter Mandrake)

Peyote Road, The (1994) (Narrator (głos))

Breach of Conduct (1994) (Col. Andrew Case)

Terminal Justice (1995) (Deacon Vivyan)

First 100 Years: A Celebration of American Movies, The (1995) (Narrator)

Cyclone! (1995) (Narrator)

Seeds of Doubt (1996) (Henry Dexter)

Dalva (1996) (Michael)

21st Century Jet: The Building of the 777 (1996) (Narrator (głos))

West, The (1996) (Narrator)

Murder In My Mind (1997) (Arthur Lefcourt)

Quartzites Fall (1998) (Narrator)

Rome: Power & Glory (1999) (Narrator)

Murder On Shadow Mountain, A (1999) (Dennis Traynor)

Basket, The (1999) (Martin Conlon)

Execution of Justice (1999) (Harvey Milk)

Indiscreet (1998) (Detective Roos)

Księżyc i Valentino (1995) (Paul)

Kula (1998) (Captain Harold Barnes)

Northfork (2003) (Eddie)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw