ycipk-42ad2u
ycipk-42ad2u

Piotr Polk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Kalety

Filmografia:

Lawa. Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza (1989) (Ludwik Nabielak w Salonie)

Demony wojny według Goi (1998) (żołnierz rozprowadzający)

Doktor Semmelweis (1996) (Gruber, asystent Kleina)

Żuraw i czapla (1985) (kolega Kasi)

Panny i wdowy (1991) (rosyjski zesłaniec, przyjaciel Borskiego)

Kuchnia polska (film) (1991) (Dziurawiec, współpracownik Zuzanny w redakcji)

Kanclerz (1989) (Zygmunt III Waza , król Polski)

Stan strachu (1989)

Sztuka kochania (1989) (1989) (otr, narzeczony Anny)

I skrzypce przestały grać (1988) (Roman Mirga, syn Dymitra)

Lista Schindlera (1993)

Sfora - Bez litości (2002) (lekarz dyżurny w Szpitalu Wolskim)

Sprawa kobiet (1982) (Philippe)

Pułkownik Kwiatkowski (1995) (komendant transportu repatriantów zza Buga)

Radiostacja Roscoe () (Dyrektor Waller)

Kopciuszek () (Konrad Kowalczyk, ojciec Blanki)

Podróż do Polski (1994) (Krzysztof)

Bao-Bab, czyli zielono mi () (porucznik Brzęczyk)

Muppety: Poza Prawem (2014) (JEAN PIERRE NAPOLEON)

Kanadyjskie sukienki (2012) (Zygmunt)

Sfora (serial) () (lekarz)

Miasto z morza (serial) () (Lebrac)

Miasto z morza (2008) (Lebrac)

Ojciec Mateusz () (Inspektor Orest Możejko)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Remus Lupin)

Codzienna 2 m. 3 () (Olgierd, reżyser telenoweli Blaski)

Wiedźmy () (mecenas Janusz Nowacki)

Harry Potter i Książę Półkrwi (2008) (Remus Lupin)

Oficer () (mecenas Grzegorz Skłodowski)

Le violeur impuni (1992) (lekarz Philippe)

Życie nad rozlewiskiem () (Ordon)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Remus Lupin)

Śmierć Johna L. (1987) (gitarzysta Wojtek, członek zespołu Zbyszka)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Profesor Remus Lupin)

Zespół adwokacki (1994) (prokurator oskarżający pielęgniarkę Tereskę)

Cudowne dziecko (1986) (pielęgniarz; nie występuje w czołówce)

Zaklęta (1997) (Piotr)

Harry Potter i Więzień Azkabanu (2004) (Profesor Lupin)

Tylko strach (1993) (operator Jerzy)

Dama kameliowa (1995) (dandys na licytacji)

Lot 001 (1999) (steward Piotr)

Na układy nie ma rady (2017)

W rytmie serca ()

Zdjęcie
Podziel się

Urodził się w 1962 roku w niewielkich Kaletach koło Częstochowy, gdzie pobierał nauki w technikum elektrycznym. Ale jednocześnie jeździł do szkoły muzycznej w Lublińcu, tam z kolei studiował grę na akordeonie i fortepianie. Widać było mu tego mało, bo wkrótce poszerzył gamę instrumentów o gitarę i perkusję. Tak mu się granie spodobało, że założył grupę rockową Boss, której liderował.

W końcu został aktorem. W roku 1986 ukończył studia na wydziale aktorskim Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, pod opieką Jana Machulskiego. Dyplom odbierał razem z Wojciechem Malajkatem i Cezarym Pazurą.

Od 1987 roku mieszka w Warszawie, z przerwą na lata 1991-93, kiedy przebywał w Paryżu, zaproszony przez swoją francuską agentkę. Ukończył tam kurs języka francuskiego. Swobodnie posługuje się również angielskim - w tym języku zdawał maturę.

Po studiach angażował się w teatrach łódzkich i warszawskich, obecnie można go oglądać na deskach stołecznej "Syreny".

ycipk-42ad2u

Zagrał w kilkudziesięciu filmach i serialach (m.in. "Lista Schindlera" i "Pułkownik Kwiatkowski").

W serialu "Samo życie" gra Ryszarda Majewskiego, byłego męża Marii Majewskiej, kochanka Marty Ignis a potem Olgi Frączak.

Jego aktorstwo filmowe zdobyło uznanie, także za granicą. Zdobywał nagrody na festiwalach w Monte Carlo (1988 - rola w filmie "I skrzypce przestały grać") i Londynie (1993 - rola w filmie "Lupus").

Od kilkunastu lat jego żoną jest aktorka Magdalena Wołłejko.

Źródło: Telewizja Polsat

ycipk-42ad2u
ycipk-42ad2u
ycipk-42ad2u