ycipk-4f533v
ycipk-4f533v

Ray Liotta - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Newark, New Jersey, USA

Filmografia:

Rat Pack, The (1998) (Frank Sinatra)

Dzika namiętność (1986) (Ray Sinclair)

Hannibal (2001) (2001) (Paul Krendler)

Wielki podryw (2001) (Dean Cumanno)

Turbulencja (1997) (Ryan Weaver)

John Q. (2002) (Chief Gus Monroe)

Rumor of Angels, A (2000) (Nathan)

Na zawsze moja (1999) (Mark Brice)

Phoenix (1998) (Harry)

Unforgettable (1996) (Dr. David Krane)

Zabić, jak to łatwo powiedzieć (2012) (Markie Trattman)

Corrina, Corrina (1994) (Manny Singer)

Obsesja namiętności (1992) (Pete Davis)

Artykuł 99 (1992) (Richard Sturgess)

Arena Brains (1988) (artysta)

Our Family Honor (1985) (Ed Santini)

Szalone czasy (1981) (Johnny/Wizard)

Kobieta samotna / The Lonely Lady (1983) (1983) (Joe Heron)

Na tropie zła (2002) (detektyw Lt. Henry Oak)

Tożsamość / Identity (2003) (2003) (Rhodes)

Chłopcy z ferajny (1990) (Henry Hill)

Dominick i Eugene (1988) (Eugene Luciano)

Cop Land (1997) (Gary)

Operacja Słoń (1995) (T.C. Doyle)

Blow (2001) (Fred Jung)

Pielgrzym (1999) (Jack)

Hardhat and Legs (1980) (członek rodziny)

Pole marzeń (1989) (Shoeless Joe Jackson)

Kolonia karna (1994) (Robbins)

Romans na haju (2014) (Jack Roberts)

Sprawa zamknięta (2011) (Kapitan Marion Mathers)

Bitwa w Seattle (2007) (Burmistrz Jim Tobin)

Wariat na wolności (2010) (Gray)

Szlak śmierci (2009) (Mark Sheilds)

Idealny plan (2011) (Richard Nader)

Detale (2011) (Peter)

Yellow (2012) (Afai)

Drugie oblicze (2012) (Deluca)

Pionek (2013) (Mężczyzna w garniturze)

Identical, The (2014) (Reece Wade)

Muppety: Poza Prawem (2014)

Bohater z wyboru (2008) (Detektyw Terry Subcott)

Błękitny deszcz (2009) (Jack Doheny)

Bez tchu (2012) (Szeryf Cooley)

Iceman, The (2012) (Roy Demeo)

Things Fall Apart (2011) (Dr Brintall)

Charlie St. Cloud (2010) (Florio Ferrente)

Grzeczny i grzeszny (2009) (Lance Wescott)

Observe and Report - Złap, zakapuj, zabłyśnij (2009) (detektyw Harrison)

Ścigani (2009) (Cole Frankel)

Gang Dzikich Wieprzy (2007) (Jack)

Władza pieniądza (2006) (Tom Carver)

Ujęcie (2004) (Jack Devine)

Revolver (2005) (Macha)

Dungeon Siege: W imię króla (2007) (Gallian)

Film o pszczołach (2007) (Ray Liotta)

Mężczyźni i kobiety 2: W miłości nie ma zasad (1991) (Martin Meadows)

Muppets From Space (1999) (strażnik)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor o przenikliwym spojrzeniu zimnoniebieskich oczu, co wraz z dziobatą twarzą i specyficznym śmiechem daje wrażenie skrzyżowania psychopaty z piosenkarzem z lat 50-tych (w końcu w 1998 roku grał Franka Sinatrę!).

Urodził się 18 grudnia 1954 roku w Newark w stanie New Jersey w USA.

Ten „specjalizujący się” w kreacji ról psychopatów aktor zaczynał karierę w telewizyjnej operze mydlanej „Another World”, gdzie występował w latach 1978-81. Po kilku występach w innych produkcjach telewizyjnych zadebiutował na dużym ekranie, dzięki roli w filmie „Kobieta samotna” (1983).

Aktorstwo studiował na Uniwersytecie w Miami, gdzie spotkał się i zaprzyjaźnił z aktorem Stevenem Bauerem.

ycipk-4f533v

Dał się zauważyć w 1986 roku, dzięki występowi u Jonathana Demme’a w „Dzikiej namiętności”, gdzie pojawił się wraz z Melanie Griffith. Aktorka była wówczas żoną Bauera i to ona zarekomendowała Liottę do roli w tej czarnej komedii.

Za występ w tym filmie Liotta otrzymał swoją pierwszą i jedyną nominację do Złotego Globu oraz nagrodę stowarzyszenia krytyków w Bostonie.

Kolejnym niezwykle ważnym występem był ten u Martina Scorsesego w „Chłopcach z ferajny” (1990). Sukces filmu przełożył się też na popularność aktora, co zaowocowało późniejszymi propozycjami.

W 1992 roku zagrał w komedii „Artykuł 99” oraz w thrillerze „Obsesja namiętności”.

Rok 1994 to gościnny, ale znaczący występ w serialu „Ostry dyżur”, który przyniósł aktorowi nagrodę Emmy.

ycipk-4f533v

Grywał w thrillerach, nierzadko w rolach pierwszoplanowych („Cop Land”, „Turbulencja” 1997, „Pielgrzym” 2000, „Hannibal” 2001, „Na tropie zła”, „John Q” 2002, „Tożsamość 2003), kryminałach („Phoenix” 1998, „Inferno” 1999, „Revolver” Guya Ritchie), filmach akcji („Podwójna świadomość” 1996, „Control” 2004), ale też w komediach romantycznych („Wielki podryw” 2001, „Czas na rewanż” 2006), kryminalnych („Ujęcie” 2004, „As w rękawie” 2006), familijnych („Mupety z kosmosu” 1999), czy przygodowych („Operacja Słoń” 1995, „Gang dzikich wieprzy” 2007).

W 1998 wcielił się w rolę Franka Sinatry w telewizyjnym dramacie biograficznym „Ludzie rozrywki”. W 2000 roku zagrał obok Vanessy Redgrave w dramacie „Na skrzydłach anioła”, w 2001 roku pojawił się obok Penélope Cruz i Johnny’ego Deppa w kryminalnym dramacie biograficznym „Blow”, a w 2006 roku – obok Danny’ego De Vito i Kim Basinger w dramacie kryminalnym „Even Money”.

Jest aktorem wszechstronnym, odnajduje się dobrze niemal w każdym gatunku.

Ostatnim projektem, w jakim brał udział był przygodowy film fantasy „In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale” w reżyserii Uwe Bolla. Nie rozstaje się też z medium, w którym zaczynał. W 2007 roku grał główną rolę w kryminalnym serialu TV „Smith”.

Od 1998 roku sporadycznie inwestuje w produkcje filmowe (m.in. „Phoenix”, „Na tropie zła”, „Wytańczyć marzenia”).

ycipk-4f533v

W 2008 roku zagrał w filmie "Bohater z wyboru" oraz "Szlak śmierci". Rok 2009 to role w filmach "Grzeczny i grzeszny" oraz "Błękitny deszcz". W 2010 roku wystąpił w produkcji "W pogoni za idolem" oraz "Nocna randka". Rok później zagrał w obrazie "Królowie ulicy 2: Motor City".

Ray Liotta był żonaty z Michelle Grace (od 15 lutego 1997 do 2004), z którą ma córkę Karsen (ur. 1998).

ycipk-4f533v
ycipk-4f533v