Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Richard Jenkins - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Jest jednym z najbardziej cenionych aktorów w Hollywood. Swoją pierwszą rolę filmową zagrał już w 1975 roku w telewizyjnej produkcji „Brother to Dragons”, ale nie pojawiał się na ekranie regularnie aż do roku 1985, kiedy to otrzymał małą rólkę w filmie Lawrence’a Kasdana Silverado . Później zagrał role drugoplanowe w takich filmach, jak Hannah i jej siostry (1986), Czarownice z Eastwick (1987) oraz Morze miłości (1989).

W późnych latach 90-tych Jenkins zdobył szersze uznanie, szczególnie za swoje talenty komediowe. Jego rola nerwowego agenta FBI o skłonnościach homoseksualnych była perełką filmu Davida O. Russella Igraszki z losem (1996). Aktor przekonująco odegrał w nim scenę narkotykowego odjazdu. Występując ponownie u boku Bena Stillera, Jenkins zagrał psychiatrę w Sposobie na blondynkę (1998), rozpoczynając w ten sposób współpracę z reżyserami Peterem i Bobbym Farrelly.

Wystąpił w wyprodukowanych przez Farrellych filmach Prawa młodości (1999) i Powiedz, że to nie tak (2001) oraz w wyreżyserowanym przez nich Ja, Irena i Ja (2000). Następnie podjął współpracę z innym duetem braci-reżyserów, wcielając się w rolę ojca Scarlet Johansson w czarnym kryminale Joela i Ethana Coenów Człowiek, którego nie było (2001). Ostatnie filmy w jego dorobku to Okrucieństwo nie do przyjęcia (2003), Fałszywa dwunastka (2003), Jak być sobą (2004), Zatańcz ze mną (2004), Daleka północ (2005), Dick i Jane: Niezły ubaw (2005) oraz Z ust do ust (2005), Królestwo (2007), Tajne przez poufne (2008).

Szerokiej publiczności najbardziej znany jest z kultowego serialu Sześć stóp pod ziemią , gdzie zagrał Nathaniela Fishera Sr., zgryźliwego dyrektora domu pogrzebowego, bardzo tajemniczego i oszczędnego w pochwałach i okazywaniu emocji.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

04.05.1947

Miejsce urodzenia

DeKalb, Illinois, USA

Filmografia

Morze miłości (1989) (Gruber)

Say It Isn't So! (2001) (Walter Wingfield)

O czym marzą faceci (2001) (Father Jimmy)

Człowiek, którego nie było (2001) (Walter Abundas)

Zabić, jak to łatwo powiedzieć (2012) (Kierowca)

Zmiana pasa (2002) (Walter Arnell)

Turbo (2013) (Bobby)

Stealing Harvard (2002) (Cook)

Okrucieństwo nie do przyjęcia (2003) (Freddy Bender)

SzczęścieDziękujęProszęWięcej (2010) (Paul Gertmanian)

Zagubione serca (1999) (Truman Trainor)

Cedry pod śniegiem (1999) (Sheriff Art Moran)

Skrawki życia (1995) (Howell)

Bez smyczy (2011) (Coakley)

To tylko seks (2011) (Mr. Harper)

A orkiestra grała dalej (1993) (Dr Marc Conant)

Indian in the Cupboard, The (1995) (Victor)

Ja, Irena i Ja (2000) (Agent Boshane)

Jack Reacher: Jednym strzałem (2012) (Alex Rodin)

Błękitna stal (1990) (Mel Dawson)

Jądro Ziemi (2003) (generał Thomas Purcell)

Blaze (1989) (Picayune)

Silverado (1985) (Kelly)

Bone Tomahawk (2016)

Sztuki wyzwolone (2012) (Profesor Peter Hoberg)

A.C.O.D. (2013) (Hugh)

Reguła milczenia (2012) (Jed Lewis)

Pozwól mi wejść (2010) (Ojciec)

Jedz, módl się, kochaj (2010) (Richard)

Odbicie zła (2008) (John McVey)

Spotkanie / The Visitor (2007) (2007) (Walter Vale)

Tajne przez poufne (2008) (Ted Treffon)

Królestwo (2007) (Robert Grace)

Sześć stóp pod ziemią () (Nathaniel Fisher)

Z księżyca spadłeś? (2000) (Don Fisk)

Dom w głębi lasu (2011) (Steve Hadley)

Wciąż ją kocham (2009) (Pan Tyree)

Czekając na wieczność (2009) (Richard Twist)

Dzielny Despero (2008) (Principal)

Bracia przyrodni (2008) (dr Robert Doback)

Dick i Jane: Niezły ubaw (2005) (2005) (Frank Bascombe)

Z ust do ust (2005) (Earl Huttinger)

Daleka Północ (2005) (Hank)

Blues tajniaków (1993) (Frank)

Czarownice z Eastwick (1987) (Clyde Alden)

Wilk / Wolf (1994) (1994) (detektyw Bridger)

Kształt wody (2017)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw