ycipk-345mxl
ycipk-345mxl

Robert Downey Jr. - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Scenarzysta:
Filmografia:

Urodzeni mordercy (1994) (Wayne Gale)

Wielka heca Bowfingera (1999) (Jerry Renfro)

Iron Man 3 (2013) (Tony Stark / Iron Man)

Hugo Pool (1997) (Franz Mazur)

Cudowni Chłopcy (2000) (Terry Crabtree)

Babka z zakalcem (1991) (David Barnes)

Wydział pościgowy (1998) (agent John Royce)

Sherlock Holmes: Gra cieni (2011) (Sherlock Holmes)

Mniej niż zero (1987) (Julian)

Śpiewający detektyw (2003) (Dan Dark)

Gothika (2003) (Dr. Pete Graham)

Chaplin (1992) (Charles Spencer Chaplin)

Air America (1990) (Billy Covington)

Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów (2016) (Iron Man/Tony Stark)

I Am Steve McQueen (2014) (Opowiadający)

Szef (2014) (Marvin)

Spider-Man: Homecoming (2017)

Avengers: Czas Ultrona (2015) (Tony Stark/Iron Man)

Sędzia (2014) (Hank Palmer)

Szósty mecz (2005) (Steven Schwimmer)

Miłość i brak zaufania (2010) (Rob (segment Auto)

Zanim odejdą wody (2010) (Peter Highman)

Avengers 3D (2012) (Tony Stark / Iron Man)

Solista (2009) (Steve Lopez)

Jaja w tropikach (2008) (Kirk Lazarus)

Incredible Hulk (2008) (Tony Stark)

Wszyscy twoi święci (2006) (Dito)

Charlie Bartlett (2007) (Principal)

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006) (Lionel)

Iron Man (2008) (Tony Stark, Iron Man)

Na psa urok (2006) (dr Kozak)

Kiss Kiss Bang Bang (2005) (Harry Lockhart)

Sherlock Holmes (2009) (Sherlock Holmes)

Iron Man 2 (2010) (Tony Stark / Iron Man)

Zodiak (2007) (2007) (Paul Avery)

Good Night, and Good Luck (2005) (Joe Wershba)

Przez ciemne zwierciadło (2006) (Barris)

Dziewczyna z komputera (1985) (Ian)

In Dreams (1999) (Vivian Thompson)

Żyć i umrzeć w Los Angeles (1985) (Thomas Bateman)

Hail Caesar (1994) (Jerry)

Avengers: Wojna bez granic (2017) (Tony Stark / Iron Man)

Avengers: Koniec gry (2019) (Tony Stark / Iron Man)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor amerykański, syn reżysera niezależnego Roberta Downeya Seniora. Urodził się 4 kwietnia 1965 roku w Nowym Jorku, w dzielnicy Greenwich Village.

Zadebiutował jako pięciolatek w filmie swojego ojca, zatytułowanym „Pound” (1970). Ojciec umożliwił mu również zawodowy start już w dorosłym wieku, w małej roli w filmie „Ameryka” (1982, rozpowszechniany w 1986), jednak pierwsza kredytowana rola przyszła w roku kolejnym, wraz z filmem „Baby, to jesteś ty” (1983). Po kilku mniejszych występach w mniej znaczących filmach, głównie młodzieżowych, wystąpił w przełomowej roli uzależnionego od kokainy w filmie „Mniej niż zero” (1987), który w kontekście późniejszych wypadków życia samego aktora, uznać można za zły zwiastun.

W 1989 roku zagrał prawnika- idealistę w kryminalnym filmie „Samotny w obliczu prawa” oraz wraz z Cybill Shepherd w komedii romantycznej „Wszystko jest możliwe”.

Za rolę Charliego Chaplina w biograficznym obrazie Richarda Attenborougha „Chaplin” (1992) nominowany był do Oskara i Złotego Globu, zaś za oceanem otrzymał prestiżową nagrodę BAFTA. Rok później trafił do obsady „Na skróty” w reżyserii Roberta Altmana, filmu, za który – wraz z prawie 40-osobową grupą aktorów otrzymał nagrodę aktorską na festiwalu w Wenecji oraz (w tym samym składzie) Złoty Glob.

ycipk-345mxl

W 1994 roku powrócił do gatunku komedii romantycznej rolą w „Tylko ty” Normana Jewisona, zyskał też uznanie krytyków dzięki występowi w roli dziennikarz telewizyjnego w „Urodzonych mordercach” Olivera Stone’a. Rok później zagrał u Jodie Foster w „Wakacjach w domu” oraz w uwspółcześnionej wersji „Ryszarda III”. W połowie lat 90-tych (1996) aktor miał spore problemy, zarówno z policją, prawem (areszt, groźba więzienia), jak i z nałogiem narkotykowym. Cudem udało mu się nie zrywać ciągłości kariery, jakkolwiek problemy te zostały zaleczone jedynie chwilowo.

W 1997 roku zagrał chorego na AIDS homoseksualistę w obrazie „Ta jedna noc”, zaś w 1998 ponownie zagrał u Altmana, u boku Kennetha Branagha i Daryl Hannah w thrillerze „Fałszywa ofiara”.

W 2000 roku wystąpił (znów jako gej) w głośnym filmie z Michaelem Douglasem i Katie Holmes „Cudowni chłopcy”. Rok później otrzymał Złoty Glob i nominację do Emmy za rolę w serialu „Ally McBeal”, z którym związany był w latach 2000-2001. Rok 2003 to udział w kasowej produkcji Mathieu Kassovitza „Gothika”, z Penélope Cruz i Halle Berry oraz główna rola w komedii muzycznej „Śpiewający detektyw”.

W 2004 zagrał w nowelce z cyklu „Eros” wyreżyserowanej przez Stevena Soderbergha, a rok później u George’a Clooneya w „Good Night and Good Luck” (2005). Potem wystąpił w filmie Davida Finchera – „Zodiak” (2007).

W 2008 roku zagrał tytułowego "Iron Mana".*W 2009 roku wystąpił w głównej roli w filmie "Sherlock Holmes" oraz "Solista".* W 2010 roku zagrał w filmie "Iron Man 2" oraz "Zanim odejdą wody". Rok 2011 to rola w filmie "Sherlock Holmes: Gra cieni".

ycipk-345mxl

Robert Downey Jr. był żonaty z Deborah Falconer (od 29 maja 1992 do 26 kwietnia 2004), z którą ma syna Indio (ur. 7 września 1993). 26 sierpnia 2005 roku poślubił Susan Levin.

ycipk-345mxl
ycipk-345mxl