ycipk-4f533v
ycipk-4f533v

Ron Perlman - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:

Obcy: Przebudzenie (1997) (Johner)

Drive (2011) (Nino)

Chleb i róże (2000) (Siebie Samego)

Titan - Nowa Ziemia (2000)

Happy, Texas (1999)

Wróg u bram (2001) (Kulikow)

Bad Ass (2012) (Major Williams)

Cisco Kid, The (1994) (Delacroix)

Dłonie (1993) (Dr. Eben)

Ice Pirates, The (1984)

Second Civil War, The (1997) (Alan Manieski)

Betty (1997) (Donnie Shank)

Frogs for Snakes (1998) (Gascone)

King's Guard, The (2000) (Lord Morton)

Stroke (2000) (Schumacher)

Down (2001) (Mitchell)

Boys On the Run (2001)

Two Soldiers (2002) (James McKellog)

Miasto zaginionych dzieci (1995) (One)

Absolon (2003) (Murchison)

Island of Dr. Moreau, The (1996)

Blade - Wieczny łowca II (2002)

Star Trek: Nemesis (2002) (Reman Viceroy)

Hellboy (2004) (Hellboy)

Price of Glory (2000) (Nick Everson)

Blind Man's Bluff (1992) (TV)

Cronos (1993)

Double Exposure (1993) (John McClure)

Sensation (1994) (Detektyw Pantella)

Mr. Stitch (1995) (Doktor Frederick Texarian)

Town Has Turned to Dust, A (1998) (TV)

Night Class (2001) (Morgan)

Shakedown (2002)

Imię róży (1986) (Salvatore)

Lunatycy / Sleepwalkers (1992) (1992) (Soames)

Akademia Policyjna: Misja w Moskwie (1994) (Constantin Konali)

Last Hard Men, The (1976)

Ostatnia zima (2006) (Ed Pollack)

Desperacja (2006) (Collie Entragian)

Bunraku (2010) (Nicola)

Grobowiec diabła (2009) (Wesley)

Tarzan 2: Początek legendy (2005) (Kago)

Pacific Rim (2013) (Hannibal Chau)

Awatar: Legenda Aanga ()

13 grzechów (2014)

Podejrzane tematy: Komiksy rozszyfrowane (2008) ((on sam))

Conan: Red Nails (2014) (Conan z Cymerii)

Król Skorpion 3: Odkupienie (2012) (Horus)

Frankie Go Boom (2012) (Phyllis)

Conan Barbarzyńca 3D (2011) (Corin)

Zaplątani (2010) (Bracia Karczybykowie)

Hellboy Złota Armia (2008) (Hellboy)

Prince Valiant (1997) (Boltar)

Synowie Anarchii () (Clay)

Polowanie na czarownice (2010) (Felson)

Outlander (2008) (Gunnar)

Dungeon Siege: W imię króla (2007) (Norick)

Kroniki mutantów (2008) (Brother Samuel)

I Woke Up Early the Day I Died (1998) (Opiekun Cmentarza)

Ryan`s Hope (1975)

Krwawy Romeo (1993)

Fluke (1995) (Sylvester)

Kolacja z arszenikiem (1995) (Norman Arbuthnot)

Tinseltown (1997) (Cliff)

Walka o ogień (1981) (Amoukar)

Adventures of Huck Finn, The (1993)

Zdjęcie
Podziel się

Bardzo charakterystyczny i łatwo rozpoznawalny aktor amerykański, najbardziej znany z „lwiej” roli u boku Lindy Hamilton w serialu „Piękna i bestia”, jako odrażający Salvatore w „Imieniu róży” i „Hellboy” w znanej ekranizacji komiksu. Słynący z pięknego, głębokiego tembru głosu á la Barry White, ma na swoim koncie bogate doświadczenie w pracy nad dubbingiem. Znany jest z wcielania się w specyficzne, wymagające silnej charakteryzacji, często fantastyczne postaci.

Urodził się 13 kwietnia 1950 roku w Nowym Jorku. Jest aktorem klasycznie wykształconym (University of Minnesota) i swoją karierę aktorską zaczynał jako odtwórca scenicznych ról na deskach teatrów w Nowym Jorku i na wschodnim wybrzeżu. Nigdy nie zaniechał zresztą występów teatralnych i kontynuował je również wówczas, kiedy na dobre rozkwitła jego kariera filmowa.

* Rozpoczął ją od występu w filmie Jeana-Jacquesa Annaud w „Walce o ogień” (1981, nominacja do Genie Award).*

Z reżyserem spotkał się później dwukrotnie – na planie słynnej ekranizacji „Imienia róży” Umberto Eco, z Seanem Connery i Christianem Slaterem, gdzie wcielił się w postać jednego z braci zakonnych – pamiętnego Salvatore (1986) oraz wojennego filmu akcji „Wróg u bram” z gwiazdorską obsadą (2001).

ycipk-4f533v

* Przełom w filmowej karierze nadszedł w drugiej połowie lat 80-tych, wraz z pamiętną rolą Vincenta, pół-człowieka - pół-lwa w serialu „Piękna i bestia” Rona Koslowa (1987-90, Złoty Glob, Golden Apple Award, dwie nominacje do Emmy).*

Rozgłos serialu zbiegł się w czasie z sukcesem „Imienia róży”, co przyniosło Perlmanowi międzynarodową popularność.

Jako aktor wszechstronny, dobrze sprawdzał się w niemal każdym gatunku i w każdym medium, a niemal wszystkie role, jakie tworzył były silnie naznaczone piętnem jego osobowości i fizyczności. Świetnie wypadał przede wszystkim w produkcjach sci-fi, fantasy oraz w horrorach z wątkami fantastycznymi. Najlepszym przykładem tych ostatnich są owoce współpracy z Guillermo Del Toro i gwiazdorski udział w takich produkcjach, jak „Cronos” (1993), „Blade-wieczny łowca II” (2001) i obie części „Hellboya”, gdzie zagrał tytułową rolę (2004, 2008). Ponadto, pojawił się w innych, głośnych filmach z tego gatunku, takich jak: „Lunatycy” (1992), sequel „Obcego - Przebudzenie” w reżyserii Jeana-Pierre’a Jeuneta (1997), „Wyspa doktora Moreau” Johna Frankenheimera (1996), „Absolon” z Christopherem Lambertem (2001), „Szczury” (2003), „Ostatnia zima” (2006, zespołowa nominacja do Gotham Award), czy „I Sell the Dead” (2008). Najbardziej znanymi filmami akcji sci-fi z jego udziałem są: telewizyjna „Operacja: Pustynne piekło” Nelsona
McCormicka (2000), francuskie „Miasto zaginionych dzieci” Jeuneta (1995), kolejny sequel „Star Trek: Nemesis” (2002), czy powstałe ostatnio filmy - „Outlander” i „Kroniki mutantów” (oba 2008).

Ponadto, ma na swoim koncie wiele ról komediowych (m.in. „Akademia policyjna 7: Misja w Moskwie” 1994, „Kolacja z arszenikiem” 1995, „Fabryka snów” 1997), ale i występy dramatyczne (film TV „A Stoning in Fulham County” 1988, „Zagubiony w Ameryce” 2005), a nawet udział w westernie (serial „Siedmiu wspaniałych” 1998-2000).

Lwia część produkcji z jego udziałem, to filmy animowane, dla potrzeb których użycza swojego, niezwykłej barwy, głosu (m.in. „Mortal Kombat”, „Titan - Nowa Ziemia”, „Hellboy – Miecz Burz”, „Tarzan 2: Początek legendy” .

ycipk-4f533v
ycipk-4f533v
ycipk-4f533v