ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e

Rupert Everett - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-h24p2e

Swą karierę aktorską rozpoczynał w londyńskich teatrach już jako piętnastoletni chłopiec. Następnie związał się z awangardowym Citizen's Theatre Company w Glasgow, pierwszym teatrem repertuarowym w jego karierze. Został zauważony dzięki kreacji stworzonej w filmie 'Another Country' w 1984 roku, będącej filmową adaptacją sztuki teatralnej, w której zagrał wcześniej na jednej z londyńskich scen. Jako aktor filmowy występuje głównie w komediach. Ponadto jest autorem dwóch powieści, z których pierwsza, 'Hello Darling Are You Working?', jest właśnie adaptowana na potrzeby filmu, druga zaś, ' The Hairdressers of St. Tropez', doczekała się trzeciej edycji.

ycipk-h24p2e
Data urodzenia

29.05.1959

Miejsce urodzenia

Norfolk, Anglia

Filmografia

Inspektor Gadżet (1999) (Sanford Scolex/Dr. Claw)

Zakochany Szekspir (1998) (Christopher 'Kit' Marlowe)

Układ prawie idealny (2000) (Robert Whittaker)

Histeria - Romantyczna historia wibratora (2011) (Lord Edmund St. John-Smythe)

Inside Monkey Zetterland (1992) (Sasha)

Pret-a-Porter (1994) (Jack Lowenthal)

Bądźmy poważni na serio (2002) (Algy)

Duet for One (1986) (Constantine Kassanis)

Dzika rodzinka (2002) (Sloan Blackburn)

Unconditional Love (2002) (Dirk Simpson)

Mój chłopak się żeni (1997)

Sen nocy letniej (1999) (Oberon)

Idealny mąż (1999) (Lord Arthur Goring)

Right Hand Man, The (1987) (Lord Harry Ironminster)

Szaleństwo Króla Jerzego (1994) (Król Wali)

Shrek 2 (2004) (Książę)

Randka z królową (2015) (Król Jerzy VI Windsor)

Sherlock Holmes i sprawa jedwabnej pończochy (2004) (Sherlock Holmes)

Dziki Cel (2010) (Ferguson)

Dwie prawdy (2005) (William Bule)

Koniec defilady () (Mark Tietjens)

Zabić króla (2003) (Karol I Stuart)

Rysiek Lwie Serce (2013) (Sota)

Shrek Trzeci (2007) (książę Charming)

Królowa sceny (2004)

Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa (2005) (Fox)

Manhood of Edward Robinson, The (1981) (Guy)

Cronaca di una morte annunciata (1987) (Bayardo San Roman)

Occhiali d'oro, Gli (1987) (David Lattes)

Hearts of Fire (1987) (James Colt)

Strelyayushchiye angely (1993)

Apartament dla orangutana (1996) (Lord Rutledge)

B. Monkey (1998) (Paul)

Przypadkowa narzeczona (2001) (Nick)

Different Loyalty, A (2004) (Kim Philby)

Dziewczyny z St Trinian (2007) (Carnaby Fritton)

Real Life (1983) (Tim)

Dance with a Stranger (1985) (David Blakeley)

Tolérance (1989)

Dellamorte Dellamore (1994) (Francesco Dellamorte)

Paragraph 175 (1999) (Narrator)

Inny kraj (1984) (Guy Bennett)

Cromwell & Fairfax (2002) (Król Karol I)

Shocking Accident, A (1982) (Jerome Weathersby)

Comfort of Strangers (1990) (Colin)

ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e