WP
WP

Sam Elliott - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Zadebiutował w 1969 roku niewielką rolą w słynnym westernie "Butch Cassidy i Sundance Kid". Do 1976 roku większość propozycji aktor otrzymywał z telewizji. Przełomem stał się udział w "Lifeguard" - filmie wyreżyserowanym przez Daniela Petrie. Trzy lata później na planie "Dziedzictwa" ("The Legacy") - horroru Richarda Marquanda, Elliott poznał swoją przyszłą żonę aktorkę Katherine Ross, z którą później zagrał wspólnie w kilku filmach. Rozgłos przyniosła aktorowi rola w filmie "Maska" Petera Bogdanowicha (1985). Elliott kojarzony jest jednak przede wszystkim z rolami westernowymi. Od debiutu w 1969 roku, zagrał w telewizyjnych westernach: "Huston", "Legenda Teksasu", "Szybki i martwy". Na dużym ekranie pojawił się w "Gettysburgu" i "Tombstone". W 1989 roku zagrał w "Wykidajle", partnerując Patrickowi Swayze. Pojawił się również w nakręconym w 1998 roku filmie braci Coen "Big Lebowski". Jeden z ostatnich jego filmów to thriller psychologiczny "Ukryta prawda".

WP
Data urodzenia

09.08.1944

Miejsce urodzenia

Sacramento, California, USA

Filmografia

Fail Safe (2000) (Tom Raskob (Kongresmen))

Buffalo Girls (1995)

Wykidajło (1989) (Wade Garrett)

Butch Casidy i Sundance Kid (1969) (Grający w Karty)

Siostrzyczki (1990)

Kraina Hi-Lo (1998) (Jim Ed Love)

W matni (1991) (Dood)

Conagher (1991)

Big Lebowski (1998) (Nieznajomy)

Woman Undone (1996) (Ross Bishop)

Śmiałkowie (1997) (Kapitan Bucky O'Neil)

Gettysburg (1993) (John Buford)

Ukryta prawda (2000) (Kermit Newman)

Molly and Lawless John (1972) (Johnny Lawler)

Byliśmy żołnierzami (2002) (sierżant Plumley)

Hulk (2003) (Thunderbolt Ross)

Final Cut, The (1995)

Maska (1985) (Gar)

We Were Soldiers: Getting It Right (2002) (On sam / Sierż. Mjr. Basil Plumley)

Wielki wybuch (2010) (Simon Kestral)

Reguła milczenia (2012) (Mac McLeod)

John Rambo (2008) (Dick O' Gara)

Złoty kompas (2007) (Lee Scoresby)

Krowy na wypasie (2006) (Krowa Ben)

Shakedown (1988) (Richie Marks)

Desperate Trail, The (1994) (Marshal Bill Speakes)

Lifeguard (1976) (Rick Carlson)

Legacy, The (1979) (Pete Danner)

Fatal Beauty (1987) (Mike Marshak)

Prancer (1989) (John Riggs)

Way West, The (1995) (Głos)

Blue River (1995) (Henry Howland)

Dog Watch (1996) (Charlie Falon)

Pretty When You Cry (2001) (Lukas Black)

Marmaduke - pies na fali (2010) (Chupadogra)

Słyszeliście o Morganach? (2009) (Clay Wheeler)

Mściciel (2006) (Calvin Dexter)

Games, The (1970) (Richie Robinson)

Żaby (1972) (Pickett Smith)

Jungle Book, The (1996) (Kaa)

Tombstone (1993) (Virgil Earp)

Narodziny gwiazdy (2018) (2018) ( Bobby )

WP
WP