ycipk-40ysne
ycipk-40ysne

Sam Neill - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Omagh, Irlandia Północna, Wielka Brytania

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Człowiek przyszłości (1999) (Sir Martin)

Merlin (1998) (Merlin)

One Against the Wind (1991) (James Leggatt)

W paszczy szaleństwa (1995) (John Trent)

Fortepian (1993) (Stewart)

Z dalekiego kraju (1981) (Marian)

Amerykański Skandal (2000) (Thomas Jefferson)

I że cię nie opuszczę (2012) (Bill Thornton)

Enigma (2001) (Dimitri Vasilikov)

Opiekun (2001) (Ludovic)

Zakładnik / Hostage (1994) (1994) (John Rennie)

Park jurajski 3D (1993) (Alan Grant)

Escape Plan, The (2013) (Dr. Emil Kaikev)

Wimbledon (2004) (Dennis Bradbury)

Zaklinacz koni (1998) (Robert MacLean)

Family Pictures (1993) (David Eberlin)

Doktor Żywago (2002) (Victor Komarovsky)

Molokai: historia Ojca Damiana (1999) (Walter Murray Gibson)

Park Jurajski III (2001) (dr Alan Grant)

Łowca (2011) (Jack Mindy)

Opętanie (2002) (Mark)

Czas przemian (1995) (King Charles II)

Sirens (1994) (Norman Lindsay)

Rainbow Warrior, The (1992) (Alan Galbraith)

Polowanie na Czerwony Październik (1990) (Cmdr. Vasili Borodin)

Krzyk w ciemności (1988) (Michael Chamberlain)

Forgotten Silver (1996) (siebie)

Cinema of Unease: A Personal Journey by Sam Neill (1995) (Narrator/gospodarz)

Jungle Book, The (1994) (Colonel Geofferey Brydon)

Death in Brunswick (1991) (Carl Fitzgerald)

Revolution francaise, La (1989) (La Fayette)

For Love Alone (1986) (James Quick)

Robbery Under Arms (1985) (Captain Starlight)

Country Girls, The (1983) (Mr. Gentleman)

Ivanhoe (1982) (Brian de Bois-Guilbert)

Lucinda Brayford (1980) (Tony Duff)

Journalist, The (1979) (Rex)

Just Out of Reach (1979) (Mike)

Sleeping Dogs (1977) (Smith)

Telephone Etiquette (1974) (siebie)

Ukryty wymiar (1997) (Dr. William Weir)

Magic Pudding, The (2000) (Sam Sawnoff (głos))

Dish, The (2000) (Cliff Buxton)

My Mother Frank (2000) (Profesor Mortlock)

Children of the Revolution (1996) (Nine)

In Cold Blood (1996) (Alvin Dewey)

Country Life (1994) (Dr. Max Askey)

Hostage (1992) (Rennie)

Bis ans Ende der Welt (1991) (Eugene Fitzpatrick)

Fever (1991) (Elliott)

Shadow of China (1991) (TV reporter)

Leap of Faith (1988) (Oscar)

Good Wife, The (1987) (Neville Gifford)

Strong Medicine (1986) (Vince)

Omen III: Ostatnie starcie (1981) (Damien)

Ashes (1975) (Priest)

Landfall (1975) (Eric)

Martwa cisza (1989) (John Ingram)

Powrót (2015) (Walter)

Thor: Ragnarok (2017)

W jej skórze (2009) (Pan Reid)

Nauka spadania (2014)

Alcatraz () (Emerson Hauser)

F2014 (2014) (Joao Havelange)

Crusoe () (Jeremiah Blackthorn)

Angel (2007) (2007) (Theo)

Trójkąt () (Eric Benirall)

Modliszka (2006) (Craig)

Memoirs of an Invisible Man (1992) (David Jenkins)

Victory (1995) (Mr. Jones)

My Brilliant Career (1979) (Harry Beecham)

Atak jednostki Z (1982) (Sergeant D.J. Costello)

Szemrany interes (2002) (Ray)

Revengers Comedies, The (1998) (Henry Bell)

Śnieżka dla dorosłych (1997) (Lord Friedrich Hoffman)

Sang des autres, Le (1984) (Bergmann)

Obfitość (1985) (Lazar)

Perfect Strangers (2003) (mężczyzna)

Piotruś Królik (2018) ( Starszy Pan McGregor )

Pasażer (2018) (Kapitan Hawthorne)

Sweet Country (2017) (Fred Smith )

Zdjęcie
Podziel się

Aktor nowozelandzki, australijski i amerykański. Znany i rozpoznawalny. Grał w „Jurajskim Parku” Spielberga, „Fortepianie” Jane Campion i „Doktorze Żywago”, obok Keiry Knightley. Pamiętny w tytułowej roli „Merlina” w znanej, telewizyjnej wersji opowieści o królu Arturze, kardynał w „Dynastii Tudorów”.

Urodził się 14 września 1947 roku w miejscowości Omagh w Irlandii Północnej, a wychowywał się w Nowej Zelandii – ojczystym kraju swoich rodziców, do którego wrócili w 1954 roku.

Studiował literaturę angielską na Uniwersytecie Canterbury w Nowej Zelandii.

Swoją przygodę z kinem zaczynał jako członek New Zealand National Film Unit, gdzie w latach 1973-1978 pracował jako reżyser, scenarzysta i montażysta filmów krótkometrażowych i dokumentalnych.

ycipk-40ysne

* Debiutował na dużym ekranie w nowozelandzkim obrazie „Śpiące psy” z 1977 roku, a jego przełomowym występem był udział w australijskim romansie Gillian Armstrong „Moja wspaniała kariera” (1979), dzięki któremu dostał angaż w brytyjsko- amerykańskim horrorze „Omen III: Ostatnie starcie” (1981), co dało początek jego międzynarodowej karierze.*

W tym samym roku przeprowadził się do Wielkiej Brytanii i wystąpił obok Issabelle Adjani w „Opętaniu” (1981) Andrzeja Żuławskiego.

Za rolę w mini-serialu szpiegowskim „Reilly: The Ace of Spies” (1983) z Davidem Suchetem otrzymał pierwszą nominację do Złotego Globu.

Zagrał z Jodie Foster w „Cudzej krwi” (1984) Claude’a Chabrola i z Meryl Streep w „Obfitości” (1985) Freda Schepisi, a w drugiej połowie dekady wrócił do Australii, gdzie występując w szeregu różnych produkcji zdobył nagrodę Australijskiego Instytutu Filmowego za rolę w „Krzyku w ciemności” (1988), ponownie w reżyserii Freda Schepisi oraz z udziałem Meryl Streep.

Od tej pory dzieli czas między występy w produkcjach z Antypodów i USA.

ycipk-40ysne

Oprócz ról u boku Streep, rozpoznawalność na rynku amerykańskim dała mu także ta u boku Seana Connery w sensacyjnym „Polowaniu na Czerwony Październik” (1990), zaś przede wszystkim kreacje w jednych z najgłośniejszych filmów 1993 roku: paleontologa w znanej produkcji „Park Jurajski” Stevena Spielberga z Laurą Dern oraz męża głównej bohaterki „Foertpianu” Jane Campion z Holly Hunter.

Rok 1997 to udział w dwóch znanych horrorach: „Śnieżce dla dorosłych” z Sigourney Weaver i „Ukrytym horyzoncie” z Wesleyem Snipes’em,* 1998 – pamiętna rola w telewizyjnym hicie „Merlin” (nominacja do Złotego Globu i Emmy) z Isabellą Rossellini i Heleną Bonham Carter* i udział w melodramacie Roberta Redforda „Zaklinacz koni”, a 1999 – występ u Paula Coxa w obrazie „Molokai- historia ojca Damiana”.

W 2001 roku zagrał w sequelu „Park Jurajski III”, rok później wcielił się w główną rolę męską w amerykańskiej adaptacji „Doktora Żywago” (2002) z Keirą Knightley. W 2004 roku powrócił do reżyserii filmowej, tym razem po raz pierwszy mierząc się z fabułą i realizując w Australii serial „The Brush-Off”.

Zagrał w dwóch thrillerach: „Płotka” (2005) z Cate Blanchett i „Modliszka” (2006) z Susan Sarandon. Ostatnio można go oglądać w serialu „Rodzina Tudorów” (2007), gdzie wcielił się w postać kardynała. W 2008 roku zagrał w obrazie "Skóra", a rok później w "Daybreakers - Świt". W 2011 roku dołączył do obsady serialu J.J. Abramsa pt. "Alcatraz".

ycipk-40ysne
ycipk-40ysne