ycipk-27jibz
ycipk-27jibz

Sam Rockwell - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Daly City, Kalifornia, USA

Filmografia:

Zielona Mila (1999) ('Wild Bill' Wharton)

Wyrok skazujący (2010) (Kenny Waters)

Aniołki Charliego (2000) (Eric Knox)

Pijacy (1997) (Tony)

Galaxy Quest (1999) (Guy Fleegman)

Facet do dziecka (2011) (Karl)

Skok / Heist (2001) (2001) (Jimmy Silk)

Welcome to Collinwood (2002) (Pero)

Niebezpieczny umysł (2002) (Chuck Barris)

Historie z metra: Podziemne opowieści (1997) (Jedzący mężczyzna "Sax Cantor Riff" )

Naciągacze (2003) (Frank Mercer)

Pan Idealny (2016) (Pan Right / Francis)

Romans na haju (2014) (Douglas Varney)

Poltergeist (2015) (Eric Bowen)

Najlepsze najgorsze wakacje (2013) (Owen)

7 psychopatów (2012) (Billy)

Zwycięski sezon (2009) (Bill)

Marvel One-Shot: All Hail the King (2014) (Justin Hammer)

A Case of You (2013) (Nauczyciel gry na gitarze)

Śnieżne anioły (2007) (Glenn Marchand)

Single Shot, A (2013) (John Moon)

Kowboje i obcy (2011) (Doc)

Wszyscy mają się dobrze (2009) (Robert)

Załoga G (2009) (Darwin)

Frost/Nixon (2008) (James Reston, Jr.)

Udław się (2008) (Victor Mancini)

Joshua (2007) (Brad Cairn)

Louis & Frank (1998) (Sam)

Gentlemen Broncos (2009) (Bronco / Brutus)

Moon (2009) (Sam Bell)

Iron Man 2 (2010) (Justin Hammer)

Zabójstwo Jessie'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda (2007) (Charley Ford)

Autostopem przez galaktykę (2005) (Zaphod Beeblebrox)

Margines życia (1992) (1992)

Świerszcze w trawie (1997) (Trent Burns)

Margines życia (1991) (1991) (Jealous)

Gdzie jest jednooki Jimmy? (1994) (jednooki Jimmy)

Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (2017)

Bez słowa (2018) (Sam Bell)

Woman walks ahead (2017) ( Silas Groves )

Vice (2018) (2018) ( George W. Bush )

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, silnie związany z tamtejszym kinem niezależnym. Szerokiej publiczności znany przede wszystkim z drugoplanowej roli bezwzględnego zabójcy z „Zielonej mili”.

Urodził się 5 listopada 1968 roku w Daly City, niedaleko San Francisco. Jego rodzice, oboje pełni aktorskich ambicji przeprowadzili się do Nowego Jorku, gdy chłopak miał dwa latka. Kiedy kilka lat później rozstali się, Sam – co niezbyt typowe – powrócił z ojcem do rodzinnego San Francisco i to właśnie pod jego skrzydłami się wychowywał. Z mamą spędzał jedynie lato w Greenwich Village, często towarzysząc jej podczas teatralnych premier i popremierowych imprez.

Debiutował w 1989 roku w horrorze „Dom klaunów” Victora Salvy, wyprodukowanym przez Francisa Forda Coppolę. Jeszcze w tym samym roku można go było zobaczyć również na planie dramatu „Piekielny Brooklyn” z Jennifer Jason Leigh, a rok później - w słynnej produkcji dla dzieci „Wojownicze żółwie Ninja” (1990).

Przygodę z amerykańskim kinem off-owym rozpoczął w 1992 roku, od udziału w komediodramacie „In the Soup” z udziałem Steve’a Buscemi, Seymoura Cassela i Jima Jarmuscha. Film był pierwszym owocem współpracy z reżyserem Alexandrem Rockwellem, z którym – pomimo zbieżności nazwisk – nigdy nie łączyło go nic poza spójnością artystycznych poglądów. Na planie wielu niezależnych produkcji, w jakich brał udział, spotykał czołowych aktorów związanych z tym typem kina: Harveya Keitela, Steve’a Buscemi, Johna Turturro, Samuela L. Jacksona. Wśród wielu tytułów z tamtego okresu, na pewno warto wymienić komedię „Gdzie jest jednooki Jimmy?”, gdzie zagrał tytułową rolę (1994), komediodramat „Box of Moon Light” (1996), czy dramat „Świerszcze w trawie” Johna Duigana (1997), za rolę w którym otrzymał pierwsze nagrody aktorskie: na MFF w Stiges w Katalonii i na MFF w Montréalu.

ycipk-27jibz

Jego rozpoznawalność i popularność wzrosła znacząco po udanych występach w tak głośnych i gwiazdorsko obsadzonych produkcjach, jak: „Celebrity” Woody’ego Allena (1998), „Sen nocy letniej” (1999), „Kosmiczna załoga” (1999), „Aniołki Charliego” (2000), czy „Zielona mila” (1999), z których szczególnie udział w tym ostatnim zachwycił widzów tak bardzo, że po dziś dzień kojarzą Rockwella właśnie z rolą okrutnego mordercy.

Trzy lata później dał kolejny, niezapomniany występ, tym razem pojawiając się w pierwszoplanowej roli Chucka Barrisa w biograficznym filmie „Niebezpieczny umysł” w reżyserii George’a Clooneya (2002). Rola przyniosła mu prestiżową nagrodę Srebrnego Niedźwiedzia na MFF w Berlinie, nagrodę krytyków filmowych w Phoenix i nominację do Golden Satellite Award.

Występy w kinie mainstreamowym („Naciągacze” Ridleya Scotta 2003, „Autostopem przez galaktykę” 2005, „Zabójstwo Jesse’ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda” 2007, „Frost/Nixon” Rona Howara 2008) przeplatał nietuzinkowymi rolami w filmach niezależnych („Śnieżne anioły” 2007, „Udław się” 2008, „Moon” 2009).

Ostatnie filmy z jego udziałem to: dramat „Wszyscy mają się dobrze” z Robertem De Niro, Drew Barrymore i Kate Beckinsale (2009) oraz sequel głośnej produkcji akcji sci-fi „Iron Man” (2010).

ycipk-27jibz
ycipk-27jibz
ycipk-27jibz