Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Stanley Tucci - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Uznany aktor filmowy, telewizyjny i dramatyczny. Wystąpił w ponad 50 produkcjach filmowych. Znany również jako producent, autor scenariuszy i reżyser – między innymi takich filmów jak: “Wielkie otwarcie”, “Oszuści”, “Tajemnicza Joe”, a ostatnio “Blind Date”.

Stanley Tucci urodził się 11 listopada 1960 roku w Peekskill, w stanie Nowy Jork. Tucci ukończył wydział dramatyczny na Uniwersytecie Stanowym SUNY w Purchase w 1982. Już na jesieni tego samego roku zadebiutował na Broadway’u w sztuce „The Queen and the Rebels”. W latach 1980-tych występował w wielu inscenizacjach broadway’owskich, w tym m.in. „Mizantropie”, „Brighton Beach Memoirs” i „Execution of Justice”.

* Na dużym ekranie aktor debiutował niewielką rolą w “Honorze Prizzich” Johna Hustona (1985).* Od tamtego czasu jego filmografia wzbogaciła się m.in. o takie tytuły jak: “Raport Pelikana” Alana J. Pakuli, “Pani Parker i krąg jej przyjaciół”, „Pocałunek śmierci”, „Przejrzeć Harry’ego” Woody’ego Allena, „Ulubieńcy Ameryki”, „Pokojówka na Manhattanie” oraz „Co jest grane?” Barry’ego Levinsona. Tucci wystąpił w wielu serialach TV , m.in. „Morderstwo”, „Ostry dyżur” i „1300 gramów”.

Aktor ma w swoim dorobku dwie nagrody Emmy (za telewizyjny film “Winchell” oraz serial “Detektyw Monk”); dwa Złote Globy(za “Ostateczne rozwiązanie” i “Winchell”) oraz wiele innych prestiżowych wyróżnień i nominacji branży filmowej.

W ostatnim czasie swoje większe role zagrał w filmach “Julie&Julia” z Meryl Streep, “Diabeł ubiera się u Prady”, „Terminal” oraz „Droga do zatracenia”. W 2010 roku został nominowany do Oscara za drugoplanową rolę w filmie „Nostalgia anioła”.

Qaqwqwrqw

Obecnie mieszka w Westchester, w stanie Nowy Jork wraz z trójką dzieci: Isabel, Nicolo i Camillą. Jego żona, Kate, zmarła na raka w 2009 roku. Jego siostra Christine także zajmuje się aktorstwem. On sam w wolnych chwilach zajmuje się prowadzeniem restauracji.

Data urodzenia

11.01.1960

Miejsce urodzenia

Katonah, New York, USA

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Łatwa dziewczyna (2010) (Dill Penderghast)

Jack pogromca olbrzymów (2012) (Lord Roderick)

Przejrzeć Harry'ego (1997)

Ulubieńcy Ameryki (2001)

Percy Jackson: Morze potworów (2012) (Dionizos)

Transformers: Wiek Zagłady (2014) (Joshua)

Córka mafii (1998) (1998) (Nicholas 'Nick' Roth)

Roboty (2005) (Herb Copperbottom)

Sen nocy letniej (1999)

Ostateczne rozwiązanie (2001)

Winchell (1998)

Pani Parker i krąg jej przyjaciół (1994) (Fred Hunter)

Kojak: The Price of Justice (1987) (1st Tenant)

Captain America: Pierwsze starcie (2011) (Dr. Abraham Erskine)

Billy Bathgate (1991) (Lucky Luciano)

Chciwość (2011) (Eric Dale)

Who's That Girl? (1987) (pracownik doku)

Igrzyska śmierci (2012) (Caesar Flickerman)

Jury Duty (1995) (Frank)

Pocałunek Śmierci (1995) (Frank Zioli)

Droga do zatracenia (2002)

Jądro Ziemi (2003)

Pokojówka na Manhattanie (2002) (Jerry Siegel)

Scottsboro: An American Tragedy (2000)

Big Trouble (2002) (2002) (Arthur Herk)

Terminal (2004) (Frank Dixon)

In the Soup (1992) (Gregoire)

Dwa miliony dolarów napiwku (1994) (Eddie Biasi)

Joe Gould's Secret (2000) (Joe Mitchell)

Honor Prizzich (1985) (żołnierz)

Łatwy szmal (1990) (Johnny)

Zatańcz ze mną / Shall We Dance (2004) (2004)

Piękna i Bestia (2017)

Fortitude () (Szeryf Dan Anderssen)

Piąta Władza (2013) (James Boswell)

Pan Peabody i Sherman (2014)

Gambit, czyli jak ograć króla (2012) (Martin Zaidenweber)

Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia (2013) (Caesar Flickerman)

Heat (2014) (Baby)

Małpia intryga (1988) (Dr John Wiseman)

Peter Sellers - Życie & Śmierć (2004) (Stanley Kubrick)

Reguła milczenia (2012) (Ray Fuller)

Julie i Julia (2009) (Paul Child)

Co jest grane? (2008) (Scott Solomon)

Rockefeller Plaza 30 () (Henry Warren)

Blef (2006) (Shelton Fisher)

Diabeł ubiera się u Prady (2006) (Nigel)

Daytrippers, The (1996) (Louis D'Amico)

Slaves of New York (1989) (Darryl)

Burleska (2011) (Sean)

Kit Kittredge: An American Girl (2008) (Jefferson Berk)

Najważniejszy głos (2008) (Martin Fox)

1300 gramów () (Dr Douglas Hanson)

Dzielny Despero (2008) (Boldo)

Małpy w kosmosie (2008)

Nostalgia anioła (2009) (George Harvey)

Zabójczy numer (2006) (Brikowski)

Gun in Betty Lou`s Handbag, The (1992) (Amos)

Czcigodni mordercy (1990) (Mal)

Life During Wartime (1997) (Heinrich Grigoris)

Blues tajniaków (1993) (Muerte)

Somebody to Love (1994) (George)

Public Eye, The (1992) (Sal)

In Too Deep (1999) (Preston D'Ambrosio)

Tajemniczy pocałunek (1992) (Taylor)

Raport Pelikana (1993) (Khamal)

Beethoven (1992) (Vernon)

Big Night (1996) (Secondo)

Życie mniej zwyczajne (1997) (Elliot Zweikel)

Whole Shebang, The (2000) (Giovanni Bazinni)

Impostors, The (1998) (Arthur)

Sidewalks of New York (2001) (Griffin)

A private war (2018) (Tony Shaw)

Patient Zero (2018)

BoJack Horseman ()

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw