ycipk-2b01go
ycipk-2b01go

Stephen Dillane - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2b01go

Aktor brytyjski, występujący głównie w teatrze, rzadziej w filmach

Studiował historię i nauki polityczne na Uniwersytecie Exeter.

Aktorstwa uczył się w Bristol Old Vic Theatre School, przez 3 lata był reporterem dla "Croyden Advertiser".

Polskim widzom znany jest najbardziej z głównej roli w "Aleji snajperów" (Welcome to Sarajevo"), mogą go także pamiętać z filmu "Zawód: szpieg".

Laureat licznych nagród za swoje osiągnięcia w teatrze, w tym w 2000 nagrody Tony za rolę w "The Real Thing".

Data urodzenia

30.11.1956

Miejsce urodzenia

Londyn, Wielka Brytania

Filmografia

Król Artur (2004) (Merlin)

Aleja Snajperów (1997) (Michael Henderson)

Przyzwoity przestępca (2000) (Noel Quigley)

Truth About Charlie, The (2002) (Charlie)

Zgromadzenie (2002) (Simon)

Zawód: szpieg (2001)

Ostatnia miłość na Ziemi (2011) (Samuel)

Godziny (2002) (Leonard Woolf)

Freakdog (2008) (Dr Harris)

Hamlet (1990) (1990) (Horacjo)

Anna Karenina () (Karenin)

Wróg numer jeden (2012) (Doradca ds. bezpieczeństwa narodowego)

Najwspanialsza gra w dziejach (2005) (Harry Vardon)

Dziewięć kobiet (2005) (Martin)

Deja Vu (1997) (Sean)

Gol II: Żyjąc marzeniem (2006) (Glen Foy)

John Adams () (Thomas Jefferson)

Klimt (2006) (Sekretar)

Uwikłani (2007) (Brooks Baekeland)

Gol (2005) (Glen Foy)

Zmierzając do domu (1991) (Leonard Meopham)

Skradzione Serca (1996) (Evan Marsh)

Czas mroku (2017)

Król wyjęty spod prawa (2018) ( Edward I )

Mary Shelley (2018) ( William Godwin )

ycipk-2b01go
ycipk-2b01go
ycipk-2b01go