Trwa ładowanie...
d4zgvb0
d4zgvb0

Steve McQueen

Najnowsze informacje
4.6
(48 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Beech Grove, Indiana, USA

Filmografia:

Ucieczka gangstera (1972) (1972) (Doc McCoy)

Tom Horn (1980) (Tom Horn)

Nevada Smith (1966) (Nevada Smith/Max Sand)

Never So Few (1959) (kapral Bill Ringa)

Cincinnati Kid (1965) (Eric Stoner)

I Am Steve McQueen (2014) (On sam)

Między linami ringu (1956) (Fidel)

Wielka ucieczka (1963) (kapitan Virgil Hilts)

Sand Pebbles, The (1966) (Jake Holman)

Sprawa Thomasa Crowna (1968) (Thomas Crown)

Papillon (1973) (Henri 'Papillon' Charriere)

Płonący wieżowiec (1974) (Chief O'Hallorhan)

Siedmiu wspaniałych (1960) (Vin)

Romans z nieznajomym (1963) (Rocky Papasano)

Bullitt (1968) (detektyw Frank Bullitt)

Reivers, The (1969) (Boon Hogganbeck)

Zdjęcie

Popularny gwiazdor kina amerykańskiego lat 60-tych. Jedna z wielkich osobowości aktorskich, symboli męskości i twardego charakteru, których ekspresja przywodzi na myśl takie postaci, jak Humphrey Bogart i James Cagney.

Urodził się 24 marca 1930 roku w Beech Grove w stanie Indiana w USA.

Studiował w słynnym Actors Studio, skąd trafił na plan sportowego filmu Roberta Wise’a „Między liniami ringu” z Paulem Newmanem (1956), będącego debiutem ekranowym McQueena.

Popularność i przełom w karierze przyniosła mu główna rola w serialu TV z gatunku westernu „Poszukiwany: żywy lub martwy”, z którym związany był w latach 1958-61 oraz występ w horrorze sci-fi „Blob, zabójca z kosmosu” (1958).

W międzyczasie był gwiazdą dwóch filmów Johna Sturgesa „Tak niewielu” (1959) oraz znanego westernu „Siedmiu wspaniałych” (1960) z Charlesem Bronsonem. W 1963 roku zagrał w komedii Roberta Mulligana „Romans z nieznajomym”, zgarniając pierwszą nominację do Złotego Globu.

W tym samym roku ponownie spotkał się też ze Sturgesem, na planie wojennego filmu „Wielka ucieczka” (nagroda dla Najlepszego Aktora na MFF w Moskwie), jednego z licznych filmów tego gatunku, którego gwiazdą był w tamtym czasie (inne to m.in. „Wojenny kochanek”, „Piekło jest dla bohaterów” 1962, komediowy „Żołnierz w deszczu” 1963, „Ziarnka piasku” 1966 Roberta Wise’a).

Rola w tym ostatnim przyniosła mu jedyną nominację do Oscara, nominację do Złotego Globu oraz Henrietta Award (specjalny Złoty Glob) dla Najpopularniejszego Aktora.

W 1968 roku zasłynął jako odtwórca tytułowych ról w dwóch bardzo znanych produkcjach: kryminale sensacyjnym „Bullit” Petera Yatesa oraz w kryminale/thrillerze „Afera Thomasa Crowna” Normana Jewisona z Faye Dunaway u boku, rok później – jako odtwórca głównej roli w przygodowym filmie Marka Rydella „Koniokrady” (1969, nominacja do Złotego Globu oraz Henrietta Award dla Najpopularniejszego Aktora), a w 1972 – jako gwiazda sensacyjnego obrazu Sama Peckinpaha „Ucieczka gangstera” z Ali MacGraw.

W 1973 roku zagrał z Dustinem Hoffmanem w głośnym filmie biograficznym „Motylek” („Papillon”), kreując tytułową postać, co przyniosło mu ostatnią nominację do Złotego Globu.

W dekadzie lat 70-tych zgasła gwiazda McQueena, wraz ze spadkiem zainteresowania gatunkami, w których najlepiej się sprawdzał.

Przed śmiercią wystąpił jeszcze w katastroficznym obrazie „Płonący wieżowiec” (1974), w dramacie „Wróg ludu” (1978), tytułowej roli w westernie „Tom Horn” oraz w dramacie akcji „Łowca” (oba z 1980 roku).

Zmarł na raka płuc, 7 listopada 1980 roku w Juárez w Meksyku.

d4zgvb0
d4zgvb0
d4zgvb0
d4zgvb0