WP
WP

Sylwester Maciejewski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Ukończył warszawską PWST w roku 1978. Dziś jest popularnym aktorem filmowym i teatralnym. W latach 1978-87 był aktorem stołecznej Komedii, gdzie po debiucie w Kolorze niebieskim wg Zoszczenki w reż. Eugeniusza Korina wielokrotnie występował w spektaklach Olgi Lipińskiej (Król IV, Ja się nie boję braci Rojek, Dożywocie, Happy end).

Od roku 1987 jest aktorem Teatru Powszechnego. Ma w swoim dorobku szereg wyrazistych ról drugoplanowych w spektaklach (Jasiek w Weselu Jana Kulczyńskiego, Sliko w Przedstawieniu Hamleta we wsi Głucha Dolna Olgi Lipińskiej) i serialach telewizyjnych (Alternatywy IV, Policjanci, Miodowe lata, Graczykowie, Miasteczko) oraz filmach fabularnych (Siekierezada Witolda Leszczyńskiego, Kilerów dwóch i Pieniądze to nie wszystko Juliusza Majewskiego).

Data urodzenia

10.07.1955

Miejsce urodzenia

Żyrardów

Filmografia

Merida waleczna (2012) (Lord MacGuffin)

Konopielka (1981) (żołnierz)

Złomka bujdy na resorach (2010) (i Szczota)

Kiler-ów 2-óch (1999)

Przygody Rabina Jakuba (1973)

Wiedźmin (2001) (wójt)

Pieniądze to nie wszystko (2000)

Sfora - Bez litości (2002) (Górko)

Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem (2003) (Bumir)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (szef ławicy)

Uniwersytet potworny (2013) (Don)

Ławeczka (2004) (Kapitan)

Boża podszewka II ()

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Żołnierz Armii Czerwonej)

Misja () (Tajniak)

Stara baśń (serial) () (Bumir)

Dziupla Cezara () (Menel)

Greta (1985) (Polak)

Sfora (serial) () (Górko)

Pitbull (serial) ()

Auta (2006) (Maniek)

Ranczo Wilkowyje (2007) (Solejuk)

Speed Racer (2008)

Odwróceni () (Janik)

Ratatuj (2007)

Ranczo () (Solejuk)

Wiedźmin (serial) () (wójt)

Śpiewy po rosie (1982) (Bronek)

Plan B (2018) (Taksówkarz)

WP
WP
WP