Trwa ładowanie...
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz

Taj Mahal

Najnowsze informacje
d1zwkaz
Oceń jako pierwszy:
d1zwkaz
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork, USA

Filmografia:
Dyskografia:

Taj Mahal, 1968
The Nach'l blues, 1968
Giant Step/De Ole Folks at Home, 1969
Happy Just to Be Like I Am, 1971
Recycling The Blues & Other Related Stuff, 1972
Sounder, 1972
Oooh So Good 'n Blues, 1973
Mo' Roots, 1974
Music Keeps Me Together, 1975
Satisfied 'N Tickled Too, 1976
Music Fuh Ya', 1976
Brothers, 1977
Evolution, 1977
Taj, 1987
Shake Sugaree, 1988
Mule Bone, 1991
Like Never Before, 1991
Dancing the Blues, 1993
Mumtaz Mahal (with V.M. Bhatt and N. Ravikiran), 1995
Phantom Blues, 1996
Señor Blues, 1997
Sacred Island aka Hula Blues (with The Hula Blues Band), 1998
Kulanjan (with Toumani Diabaté), 1999
Hanapepe Dream (with The Hula Blues Band), 2001
Mkutano Meets the Culture Musical Club of Zanzibar, 2005
Maestro, 2008
TajMo, 2017

d1zwkaz
Taj Mahal
wikimedia Commons

Taj Mahal jest pseudonimem artystycznym. Taj Mahal tak naprawdę nazywa się Henry Saint Clair Fredericks. Urodził się w Harlemie w Nowym Jorku, jednak dorstał w Springfield w Massachusetts. Wychowywał się w środowisku muzycznym.

Taj Mahal – biografia

Matka Taj Mahala śpiewała w chórze gospel. Jego ojciec był pianistą, nazywanym „Geniuszem” przez Ellę Fitzgerald. Rodzice wspierali Taj Mahala w jego fascynacji muzyką. Zapisali go nawet na lekcje gry na fortepianie. Kiedy Taj Mahal miał 11 lat, Henry Saint Clair Fredericks Sr, zginął przygnieciony przez traktor. Matka Taj Mahala ponownie wyszła za mąż.

Przybrany ojciec podarował mu pierwszą gitarę w wieku 13 lat. Lekcje gry na instrumencie dawał Taj Mahalowi sąsiad, Lynwood Perry, który był kuzynem znanego bluesmana, Arthura „Big Boya” Crudupa.

Taj Mahal – pseudonim

Taj Mahal jest pseudonimem, który Henry utożsamia z Indiami, Ghandim i społeczną tolerancją. Taj Mahal przybrał swój nick artystyczny, kiedy był na studiach na Uniwersytecie w Massachusetts. Założył wtedy pierwszy zespół muzyczny Taj Mahal & The Elektras.

Taj Mahal – kariera filmowa

Taj Mahal pracował w filmie, występując jako aktor w filmach Sounder (1972) i Sounder 2 (1976). Do tych filmów tworzył także muzyczną oprawę. Taj Mahal wystąpił także na Broadwayu, tworząc muzykę do sztuki Mule Bone z 1991 roku, której autorami byli Langston Hughes i Zora Neale Hurston.

Taj Mahal – kariera muzyczna

Taj Mahal to artysta, który w muzyce sięga do własnych korzeni (południowoafrykańskich i karaibskich). Poza tym, Taj Mahal łączy w piosenkach klimat południowej Azji oraz zachodniej, a także wschodniej Afryki.

Taj Mahal nagrał 27 albumów studyjnych i 8 płyt z koncertami na żywo. Do najbardziej znanych albumów Taj Mahala należą: „Be just like I am” (1971), „Music fuh'ya (music para tu)” (1977), „Taj” (1987), „Dancing the blues” (1993) oraz „Mkutano” (2005).

Taj Mahal – nagrody i nominacje muzyczne

  • Grammy 2008 – nominacja w kategorii „Najlepszy album roku” za płytę „Maestro”;
  • Blues Music Award 2006 – nagroda za najlepszy album roku „The essential Taj Mahal”;
  • Grammy 2000 – nagroda za najlepszy album „Shouttin' in key”;
  • Grammy 1997 – nagroda za najlepszy album „Senor Buenos”.

Taj Mahal – ciekawostki

  • Taj Mahal ma 193 cm wzrostu;
  • Córka Taj Mahala, Yasmeen Tahal Montgomery, zginęła w wypadku samochodowym w maju 2001 roku;
  • Taj Mahal dołączył do Blues Artists of Commonwelath w Massachusetts 8. lutego 2006 roku;
  • Taj Mahal współpracował z Cyndi Lauper, Ettą James, Ericem Claptonem.
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz
d1zwkaz