ycipk-2b01go
ycipk-2b01go

Tobey Maguire - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2b01go

Aktor amerykański młodego pokolenia, najbardziej znany z kreacji jednego z wielkich superbohaterów – „SpiderMana”.

Urodził się 27 czerwca 1975 roku w Santa Monica w Kalifornii. Zanim zasłynął rolą „Supermana”, wystąpił w szeregu innych filmów, z reguły wcielając się w role trudnych, dorastających bohaterów.

Zadebiutował w 1989 roku w familijnym filmie przygodowym „Czarodziej”. Po kilku mniejszych występach, głównie telewizyjnych, stosunkowo szybko nadarzyła mu się szansa wykazania się – w 1993 roku dostał rolę w „Chłopięcym świecie” z Robertem De Niro. Mimo, że jego występ został wówczas nieco przyćmiony przez kreację również początkującego, młodego Leonarda DiCaprio, również Tobey został zauważony, co zaowocowało dalszymi propozycjami gry, głównie w rolach nastolatków.

W 1996 roku zagrał pierwszą główną rolę w telewizyjnym filmie „W szponach szaleństwa”, zaś rok później powtórzył ten wyczyn w filmie kinowym, u Anga Lee w „Górze lodowej” (1997), gdzie spotkał się m.in. z Christiną Ricci i Elijah Woodem. W tym samym, 1997 roku trafił też na plan komedii samego Woody’ego Allena „Przejrzeć Harry’ego”.

Rok 1998 to główna rola w komedii fantasy „Miasteczko Pleasantville” oraz występ w komedii Terry’ego Gilliama „Las Vegas Parano”, znów w kręgu gwiazdorskiej śmietanki, a 1999 – występ obok Charlize Theron w filmie Lasse Hallströma „Wbrew regułom” oraz ponowne spotkanie z Angem Lee na planie westernowej „Przejażdżki z diabłem”.

ycipk-2b01go

W 2000 roku Maguire miał okazję wystąpić u boku Michaela Douglasa w „Cudownych chłopcach” i otrzymał za tę rolę nagrodę stowarzyszenia krytyków w Toronto, zaś w 2001 ponownie spotkał się z DiCaprio na planie szwedzko- duńsko- amerykańskiego dramatu „Don’s Plum”.

Rok 2002 to już, w pewnym sensie przełomowa, sprzyjająca popularności, w innym- szufladkująca aktora na dobre, rola tytułowego „SpiderMana” w kasowej superprodukcji. Kolejne sequele filmu powstały w latach 2004 i 2007. W międzyczasie aktor wystąpił jedynie w dwóch, jednak dość znaczących produkcjach: w głośnym dramacie rozgrywającym się w USA epoki Wielkiego Kryzysu, „Niepokonany Seabiscuit” (2003) oraz w obrazie Stevena Soderbergha „Dobry Niemiec” (2006), gdzie na planie spotkał się m.in. z Georgem Clooneyem i Cate Blanchett.

Jako aktor, którego stan konta po występie w „SpiderManie” zmienił się znacząco, począwszy od 2002 roku nieustannie udziela się jako producent. Oprócz „Niepokonanego Seabiscuita” wyprodukował m.in. „25. godzinę” (2002) Spike’a Lee, „Urban Townie” (2005) Stevena Shainberga i „Tokyo Suckerpunch” (2008), będący najnowszym projektem aktorskim Maguire’a. W 2009 roku zagrał w dramacie pt. "Bracia".

Żoną Tobey'ego Maguire'a jest Jennifer Meyer (od 03.09.2007), mają córkę Ruby (ur. 10.11.2006) i syna Otisa Tobias (ur. 08.05.2009).

Data urodzenia

27.06.1975

Miejsce urodzenia

Santa Monica, Kalifornia, USA

Filmografia

Wbrew regułom (1999) (Homer Wells)

Burza lodowa (1997) (Paul Hood)

W szponach szaleństwa (1996) (Chuck Borchardt)

Joyride (1996) (J.T.)

Psy i koty (2001) (Lou the Beagle)

Przejażdżka z diabłem (1999) (Jake Roedel)

Spider-Man (2002) (Sider-Man/Peter Parker)

Przejrzeć Harry'ego (1997) (Harvey Stern)

Wielki Gatsby (2012) (2012) (Nick Carraway)

Niepokonany Seabiscuit (2003) (Red Pollard)

Miasteczko Pleasantville (1998) (David Wagner)

O życie dziecka (1994) (Peter Lively)

Cudowni Chłopcy (2000) (James Leer)

Las Vegas Parano (1998) (Hitchhiker)

Don's Plum (2001) (Ian)

Eerie, Indiana (1991) (Tripp McConnell)

Duke of Groove (1995) (Rich Cooper)

Detale (2011) (Jeff)

Z wielką mocą: Historia Stana Lee (2010) ((on sam))

Labor Day (2013) (Dorosły Henry)

Bracia / Brothers (2009) (2009) (kapitan Sam Cahill)

Gliniarz i prokurator ()

Blossom (1991) (chlopiec)

Strefa mroku () (agresywny punk)

Dobry Niemiec (2006) (Tully)

Spider-Man 3 (2007) (Peter Parker/Spider-Man)

S.F.W. (1994) (Al)

Chłopięcy świat (1993) (Chuck Bolger)

Spider-Man 2 (2004) (Spider-Man/Peter Parker)

Wizard, The (1989) (Lucas' Goon at Video Armageddon)

Empire Records (1995) (Andre)

ycipk-2b01go
ycipk-2b01go
ycipk-2b01go