ycipk-1ld8ko
ycipk-1ld8ko

Tomasz Sapryk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1ld8ko

Charakterystyczny polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny, jeden z mistrzów drugiego planu i epizodu. Zdobywca Polskiej Nagrody Filmowej „Orzeł”, za rolę ojca w „Sztuczkach” Andrzeja Jakimowskiego. Aktor Teatru Powszechnego w Warszawie. Urodził się 17 listopada 1966 roku w Warszawie. W 1990 roku ukończył studia aktorskie w warszawskiej PWST. W tym samym roku zadebiutował na scenie, w roli Tybalta w spektaklu „Romeo i Julia” Williama Shakespeare’a w reżyserii Andrzeja Wajdy, po raz pierwszy pojawił się na ekranie w epizodycznej roli w filmie dla dzieci „Mów mi Rockefeller” Waldemara Szarka (1990) i po raz pierwszy zagrał w spektaklu Teatru TV. Wystąpił w sumie w blisko stu różnych filmach i serialach, kreując z reguły niewielkie role, często sprowadzone do barwnych epizodów. W jego repertuarze znajduje się cała galeria takich postaci, jak: grabarze, policjanci, urzędnicy, kierowcy czy właściciele bufetów.

ycipk-1ld8ko
Data urodzenia

17.11.1966

Miejsce urodzenia

Warszawa

Filmografia

Toy Story 2 3D (1999) (Rex)

To my (1999) (Adwokat rodziców Karoliny)

Toy Story (1995) (Rex)

Dzień Świra (2002)

Iron Man 3 (2013) (Podpułkownik James Rhodey Rhodes / War Machine)

Sztos 2 (2011) (Milicjant z patrolu)

Wiedźmin (2001) (Dermot Marranga)

Pieniądze to nie wszystko (2000)

Stacja (2001) (policjant Starewicz)

Łowca. Ostatnie starcie (1993) (Thorn)

E=mc2 (2002)

Supermarket (2012) (Warecki)

Sfora - Bez litości (2002) (Dealer narkotyków)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Młot)

Kżyrzacy 2 (2002) (Jurand)

Wesele (2004) (2004) (Sierżant Styś)

Nic śmiesznego (1995)

Wołyń (2016) (Izaak Menzl)

Panienki () (Karol Grzybek)

Dziupla Cezara () (Frank)

Chemia (2015)

Zostać miss 2 () (Venus)

Gabriel (2013) (Marny)

Szycie na gorąco () (Zenon)

Polska nowela filmowa (2009)

Toy Story 3 (2010) (Rex)

Nigdy nie mów nigdy (2008) (2008) (Leon, szef Amy)

Ojciec Mateusz () (Krzysztof Kornacki)

Mów mi Rockefeller (1990) (Skupujący kołki)

Naprawdę krótki film o miłości, zabijaniu i jeszcze jednym przykazaniu (1992) (Karol)

Ja Wam pokażę! (serial) () (Eksio/Tomasz)

Wiedźmy () (Henio Rosół)

Sztuczki (2007) (ojciec Stefka i Elki)

Dylematu 5 () (dozorca Pokorny)

Palimpsest (2005) (Maciek)

Lawstorant (2004) (Kazio 'Dzieciak')

Skarb sekretarza (2000) (Tadek Zawadzki)

„Dekalog89+” – siódme: Street feeling (2009)

Synowie () (Wigoń)

Rozmowy nocą (2007)

Miłość w przejściu podziemnym (2007) ('Ubek')

Co słonko widziało (2005) (ojciec Seby)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (Anioł Straż)

Wiedźmin (serial) () (Dermot Marranga)

Podatek od miłości (2018) (Doradca podatkowy)

Serce nie sługa (2018)

7 uczuć (2018) (Dyrektor)

Zabawa zabawa (2018) (Psycholog Wojtek)

Całe szczęście (2019) (2019) ( Dyrygent)

Avengers: Koniec gry (2019) (James Rhodes / War Machine)

ycipk-1ld8ko
ycipk-1ld8ko