WP
WP

Tommy Lee Jones - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Amerykański aktor filmowy i teatralny, którego wszechstronność dała się poznać już w latach 70-tych, kiedy to stawiał pierwsze kroki w przemyśle filmowo- telewizyjnym, kreując wiele znaczących ról pierwszo- i drugoplanowych, od samego początku wzbogaconych o pewien osobliwy rys.

Urodził się 15 września 1946 roku w San Saba w Teksasie. Studiował literaturę angielską na Harvardzie, gdzie spotkał się m.in. z przyszłym vice- prezydentem Alem Gorem. Tuż po dyplomie (1969) zaczął występować na Broadwayu, gdzie odnosił spore sukcesy („A Patriot for me”), nic dziwnego więc, że dość szybko umożliwiono mu debiut filmowy w znanym filmie „Love Story” (1970).

Na początku kariery skupiał się raczej na rolach teatralnych (scena off-Broadwayu), w międzyczasie grywając w produkcjach TV („Aniołki Charliego”, opera mydlana „One Life to Live” 1971-75). W 1976 zagrał w pierwszej większej, znaczącej roli w filmie „Jackson County Jail”, a w 1977 – w thrillerze „Kulisty piorun”. W tym samym roku wcielił się w rolę Howarda Hughesa w biograficznym filmie TV „Zadziwiający Howard Hughes” (1977).

W 1978 roku zagrał psychopatycznego detektywa terroryzującego Faye Dunaway w „Oczach Laury Mars”, zaś w 1980 – męża piosenkarki country Loretty Lynn w „Córce górnika” (nominacja do Złotego Globu). W 1982 roku pojawił się obok Rosanny Arquette w opartym na faktach dramacie TV „Pieśń kata” (nominacja do Emmy).

Na początku lat 80-tych brał udział w telewizyjnych adaptacjach sztuk, dzięki czemu wrócił w pewnym sensie do teatralnych korzeni. W 1982 wystąpił w „Rainmanie” Johna Frankenheimera, zaś w 1984 w głośnej adaptacji „Kotka na gorącym blaszanym dachu” z Jessiką Lange. W 1988 roku zagrał u Mike’a Figgisa w „Burzliwym poniedziałku”, obok Melanie Griffith, rok później – wraz z Robertem Duvallem w westernowym „Na południe od Brazos” (nominacja do Złotego Globu i Emmy).

WP

Mimo, że był aktorem znanym (telewizja) i uznanym, zarówno jako aktor filmowy i teatralny, wciąż czekał na prawdziwie przełomową rolę, która pozwoliłaby mu osiągnąć status gwiazdy. Role te nadeszły szturmem z początkiem lat 90-tych.

Pierwsze spotkanie z Oliverem Stonem to drugoplanowa, ale istotna rola w głośnym „JFK” (1991, pierwsza nominacja do Oskara i nagrody BAFTA), kolejne, w 1994 roku to kreacja w równie głośnych „Urodzonych mordercach”.

Rok 1993 to Oskar, Złoty Glob, nagroda MTV i nominacja do BAFTA za drugoplanową rolę w głośnym filmie sensacyjnym „Ścigany”. Wszystko to znacznie podniosło międzynarodową popularność aktora. Od tego czasu staje się czołowym (obok Harrisona Forda i Bruce’a Willisa) odtwórcą ról męskich w hollywoodzkich produkcjach sensacyjnych. Już rok później wystąpił w „Eksplozji”, w 1998 – w „Wydziale pościgowym” obok Wesleya Snipesa, w 1999 – w „Podwójnym zagrożeniu”, a w 2003 – w „Nożowniku”, obok Benicia Del Toro.

W 1995 dołączył do gwiazdorskiej obsady filmu akcji/fantasy „Batman Forever” Joela Schumachera, w 1997 zagrał w katastroficznym „Wulkanie” oraz jako Agent K, obok Willa Smitha w niezwykle popularnej komedii akcji „Faceci w czerni” (1997, sequel w 2002).

W 2000 roku pojawił się w komedii obyczajowej w reżyserii i z udziałem Clinta Eastwooda – „Kosmiczni kowboje”. Kilka lat później powrócił do gatunku komediowego rolą w filmie „Anioł stróż” (2005) oraz w komedii muzycznej Roberta Altmana „Prairie Home Companion” (2006). W 2003 pojawił się też obok Cate Blanchett w niezbyt udanym thrillerze Rona Howarda „Zaginione”.

WP

W 1995 roku zadebiutował jako reżyser i scenarzysta przygodowego westernu, zrealizowanego dla TV „Zacni kowboje”. Po dziesięcioletniej przerwie, w 2005 roku ponownie zabrał się za reżyserię westernowego filmu „Trzy pogrzeby Melquiadesa Estrady”. Film, zrealizowany w koprodukcji amerykańsko-francuskiej nominowany był do Złotej Palmy w Cannes, sam Jones otrzymał wówczas nagrodę aktorską za rolę w tym filmie. Ponadto, film otrzymał Grand Prix festiwalu we Flandrii.

Rok 2007 to rola u Joela Coena w thrillerze „To nie jest kraj dla starych ludzi”. W 2009 roku zagrał w filmie "Pościg we mgle". Rok później wystąpił w obrazie "The Company Men", a w 2011 roku w "Captain America: Pierwsze starcie".

Tommy Lee Jones był trzykrotnie żonaty. Był związany z: Kate Lardner (31.12.1971 - 09.02.1978, rozwód); Kimberlea Gayle Cloughley (30.05.1981 - 23.03.1996, rozwód) - mają syna Austina Leonarda (ur. 09.11.1982) i córkę Victorię (ur. 03.09.1991); oraz z Dawn Jones (od 19.03.2001).

WP
Data urodzenia

15.09.1946

Miejsce urodzenia

San Saba, Texas, USA

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Pomiędzy niebem i ziemią (1993) (Steve Butler)

Faceci w Czerni (1997) (Agent Kay)

Urodzeni mordercy (1994) (Dwight McClusky)

Regulamin zabijania (2000) (Pułkownik)

Maszyna Sharky'ego (1981) (Dr. Jim Melford)

Aniołki Charliego (2000) (Aram Kolegian)

Faceci w czerni II (2002) (Kevin Brown, Agent Kay)

Betsy, The (1978) (Angelo Perino)

Dwoje do poprawki (2012) (Arnold Soames)

Nożownik (2003) (.T. Bonham)

Batman Forever (1995) (Harvey Dent)

Błękitne niebo (1994) (Hank Marshall)

Klient / The Client (1994) (1994) (prokurator Roy Foltrigg)

Ścigany (1993) (agent Samuel Gerard)

Podwójne zagrożenie (1999) (Travis Lehman)

Captain America: Pierwsze starcie (2011) (Chester Phillips)

Wydział pościgowy (1998) (Samuel Gerard)

Kosmiczni kowboje (2000) (Hawk Hawkins)

Liberator (1992) (William Strannix)

JFK (1991) (Clay Shaw)

Big Town, The (1987) (George Cole)

Mechanik: Konfrontacja (2016)

Jason Bourne (2016) (Robert Dewey)

Pościg we mgle (2009) (Dave Robicheaux)

Porachunki / The Family (2013) (2013) (Robert Stansfield)

Sunset Limited, The (2011) (Biały)

W firmie (2010) (Gene McClary)

Cesarz (2012) (Generał Douglas MacArthur)

Lincoln (2012) (2012) (Thaddeus Stevens)

W dolinie Elah (2007) (Hank Deerfield)

To nie jest kraj dla starych ludzi (2007) (Bell)

Trzy pogrzeby Melquiadesa Estrady (2005) (Pete Perkins)

Amazing Howard Hughes, The (1977) (Howard Hughes)

Zacni kowboje (1995) (Hewey Calloway)

3D Faceci w czerni 3 (2012) (Agent K)

Prairie Home Companion, A (2006) (Axeman)

Anioł stróż (2005) (Roland Sharp)

Love Story (1970) (Hank)

Córka górnika (1980) (Doolittle Mooney Lynn)

Oczy Laury Mars (1978) (John Neville)

Back Roads (1981) (Elmore Pratt)

Zaklinacz deszczu (1982) (1982) (Starbuck)

Pieśń kata (1982) (Gary Gilmore)

Dzikie wyspy (1983) (kapitan Bully Hayes)

Park Is Mine (1986) (Mitch)

Stormy Monday (1988) (Cosmo)

Stranger on My Land (1988) (Bud Whitman)

April Morning (1988) (Moses Cooper)

Gotham (1988) (Eddie Mallard)

Ogniste Ptaki (1990) (Brad Little)

Dom z kart (1993) (Jake Beerlander)

Eksplozja (1994) (Ryan Gaerity)

Cobb (1994) (Ty Cobb)

Przesyłka (1989) (Thomas Boyette)

Zaginione (2003) (Samuel Jones)

Eliza's Horoscope (1970) (Tommy)

Life Study (1973) (Gus)

Rolling Thunder (1977) (Johnny Vohden)

Jackson County Jail (1976) (Coley Blake)

Smash-Up on Interstate 5 (1976) (Oficer)

Barn Burning (1980) (Snopes)

River Rat (1984) (Billy)

Cat on a Hot Tin Roof (1985) (Brick Pollitt)

Black Moon Rising (1986) (Quint)

Yuri Nosenko, KGB (1986) (Steve Daley)

Broken Vows (1987) (Pater Joseph McMahon)

Good Old Boys (1995) (Hewey Calloway)

Wulkan (1997) (Mike Roark)

Small Soldiers (1998) (Major Chip Hazard)

Ad Astra (2019) ( Clifford McBride )

WP
WP