ycipk-2lgaei
ycipk-2lgaei

Urszula Grabowska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Myślenice koło Krakowa

Filmografia:

Przedwiośnie (2001) (Szarłatowiczówna Karolina (Karusia) , kuzynka Wielosławskich)

Syberiada polska (2012) (Antonina Dolina)

Długi tydzień (2008) (Klara)

Sprawiedliwy (2015)

Skazane ()

Carte Blanche (2014) (Ewa)

Czarnobyl. Cztery Dni W Kwietniu (2011) (Anka)

Na krawędzi () (Marta)

Hotel 52 () (Renata Zabłocka)

Miłość na wybiegu (2008) (Marlena Brodzka)

Tylko miłość () (Sylwia Sztern)

Świadek koronny (2007) (Iwona)

Pensjonat pod Różą () (Marzena, narzeczona Andrzeja)

Glina () (pielęgniarka Agata Jeżewska, partnerka Gajewskiego)

Psie serce (2002) (napadnięta dziewczyna)

Przedwiośnie (serial) () (Szarłatowiczówna Karolina)

Joanna (2010) (Joanna)

Magda M. () (Marta Bartosik)

Zdjęcie
Podziel się

Jedna z najbardziej obiecujących polskich aktorek. Dzięki swojej subtelnej, klasycznej urodzie i co najmniej kilku występom w popularnych serialach telewizyjnych, stała się w ostatnich latach postacią coraz bardziej rozpoznawalną.

Urodziła się 27 czerwca 1976 roku w Myślenicach, niedaleko Krakowa, nic więc dziwnego, że zdecydowała się na studia właśnie w krakowskiej PWST, którą z powodzeniem ukończyła w 2000 roku. Od tego też roku aktorka związana jest z Teatrem Bagatela w Krakowie, w którym debiutowała jeszcze w czasie studiów (1998, „Miesiąc na wsi” Barbary Sass, jako Wiera Aleksandrowna). Jej kreacje teatralne to m.in. Stella w „Tramwaju zwanym pożądaniem”, Ofelia w „Hamlecie” (Teatr STU), Masza w „Trzech siostrach”.

W połowie lat 90-tych aktorkę można było oglądać w „Marzeniach Marcina Dańca”. Na dużym ekranie zadebiutowała w 2001 roku rolą Karoliny Szarłatowiczównej w filmie „Przedwiośnie” Filipa Bajona (oraz w serialu powstałym na podstawie filmu). Mniej więcej w tym samym czasie pojawiła się też gościnnie w serialu TV „Miasteczko”.

W 2003 roku wcieliła się w rolę Josiane Masson w polsko – włoskiej produkcji telewizyjnej zatytułowanej „Marcinelle”. Zagrała rolę pielęgniarki Agaty Jeżewskiej, w serialu Władysława Pasikowskiego „Glina” (2003-2004), wystąpiła też gościnnie w takich produkcjach telewizyjnych, jak „Psie serce”, „Pensjonat pod Różą”, czy wreszcie „Magda M.”, gdzie zagrała Martę Bartosik, molestowaną przez męża klientkę tytułowej prawniczki (Joanna Brodzik).

ycipk-2lgaei

W 2004 roku wzięła udział w głośnym dramacie obyczajowym w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej pod tytułem „Ono”. W 2005 roku dołączyła zaś do obsady znanego serialu TV „Na dobre i na złe”, gdzie wcieliła się w rolę Patrycji Sambor.

W 2007 roku aktorkę można było zobaczyć na dużym ekranie w roli Iwony w filmie sensacyjnym „Świadek koronny” w reżyserii Jarosława Sypniewskiego i Jacka Filipiaka. W 2009 roku zagrała w filmie "Miłość na wybiegu".

W 2011 roku została laureatką Polskich Nagród Filmowych Orły 2011 w kategorii - najlepsza główna rola kobieca za grę w filmie "Joanna"(2010) w reżyserii Feliksa Falka. W tym samym roku otrzymała nagrodę za najlepszą rolę żeńską na 33. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie za tę samą rolę.

Urszula Grabowska jest żoną aktora Adriana Ochalika. Ma syna Antoniego (ur. 2004 r.).

ycipk-2lgaei
ycipk-2lgaei