ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e

Vincent Cassel - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-h24p2e

Jeden z najbardziej znanych współczesnych aktorów francuskich, z powodzeniem występujący zarówno w produkcjach rodzimych, jak i amerykańskich. Prywatnie: mąż Moniki Bellucci, z którą często spotyka się zresztą na planie filmowym.

Urodził się 23 listopada 1966 roku w Paryżu, jako syn znanego aktora Jean - Pierre’a Cassela – gwiazdora francuskich komedii romantycznych. Rodzice nie chcieli, by syn poszedł w ślady ojca i ostrzegali go przed wyborem tej ścieżki życiowej. Początkowo rzeczywiście był usłużny ich woli, przez kilka lat parając się zawodem cyrkowca, później jednak powołanie do aktorstwa dało o sobie znać z nie dającą się odeprzeć siłą.

Debiutował w 1989 roku , rolą w filmie „Les Cigognes n'en font qu'à leur tête”, zaś dwa lata później po raz pierwszy miał okazję współpracy z aktorem/reżyserem Matthieu Kassovitzem przy okazji komedii romantycznej „Café Au Lait” (1993). W 1995 roku pojawił się w anglojęzycznym obrazie Jamesa Ivory’ego „Jefferson w Paryżu”, wystąpił też w jednym z bardziej znanych obrazów Kassovitza – „Nienawiść” (dwie nominacje do nagrody Cesara – dla Najlepszego Aktora i Najbardziej Obiecującego Aktora).

W 1996 roku zagrał we francuskim filmie „Apartament”, jednym z wielu, w których wystąpił wraz z późniejszą partnerką życiową, Moniką Bellucci. Kolejne projekty z udziałem tej dwójki to m.in. sensacyjny „Doberman” (1997), kostiumowy obraz „Braterstwo wilków” (2001), głośne z uwagi na kontrowersyjną formę i naturalistyczną scenę gwałtu, dzieło Gaspara Noé - „Nieodwracalne” (2003), sensacyjny film „Tajni agenci” (2004), czy horror „Sheitan” (2006). Wielość wspólnych projektów dała parze status jednego z najbardziej znanych współcześnie tandemów aktorskich.

W 1998 roku pojawił się w znanym filmie Shekhara Kapura „Elizabeth” z Cate Blanchett w roli głównej, rok później – w głośnej „Joannie D’Arc” Luca Bessona. W 2000 roku po raz kolejny wystąpił u Kassovitza w thrillerze kryminalnym „Purpurowe rzeki” z udziałem Jeana Reno i ojca, Jean-Pierre’a Cassela. Rola przyniosła mu nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej oraz do nagrody Cesara w kategorii Najlepszy Aktor. Kolejną nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej aktor otrzymał za rolę w kryminale „Na moich ustach” (2001). W 2004 roku wystąpił w tytułowej roli w westernie „Blueberry”, jak również w znanej amerykańskiej komedii kryminalnej „Ocean’s Twelve: Dogrywka” Stevena Soderbergha. Do gwiazdorskiej obsady tej serii dołączył ponownie w 2007 roku („Ocean’s 13”).

ycipk-h24p2e

Jedną z ostatnich produkcji, w jakich wziął udział jest thriller „Eastern Promises” Davida Cronenberga z Viggo Mortensenem i Naomi Watts.

Oprócz częstych występów u boku Bellucci, aktor kilkakrotnie miał okazję spotkać się na planie ze swoim nieżyjącym już ojcem.

W 2008 roku zagrał w dwóch częściach filmu "Wróg publiczny numer jeden". Rok 2010 to rola u boku Natalie Portman w filmie "Czarny łabędź". W 2011 roku zagrał Otto w filmie "Niebezpieczna metoda".

Data urodzenia

23.11.1966

Miejsce urodzenia

Paryż, Francja

Filmografia

Joanna D'Arc (1999) (Gilles de Rais)

Elizabeth (1998) (Duc d'Anjou)

Shrek (2001) (Monsieur Hood)

Nienawiść (1995) (Vinz)

Dziewczyna na urodziny (2001) (Alexei)

Pensjonat dla świrów (1999) (Gino Bolognese)

Niebezpieczna metoda (2011) (Otto Gross)

Purpurowe rzeki (2000) (Max Kerkerian)

Braterstwo wilków (2001) (Jean-François de Morangias)

Nieodwracalne (2002) (Marcus)

Na moich ustach (2001) (Paul)

Méditerranées (1998) (Pitou)

Plaisir, Le (1998) (Michael)

Come mi vuoi (1996) (Pasquale)

Appartement, L' (1996) (Max)

3,000 Scenarios to Combat a Virus (1994)

Elle voulait faire quelque chose (1994)

Doberman (1997) (Yann Le Pentrec aka Dobermann)

Rachunek Sumienia (2004) (Lord De Guise)

Compromis (1998) (premier)

Blood of the Hunter (1995) (Postamo)

Adultère (1995) (Bruno)

Dose mortelle (1993)

Métisse (1993) (Max)

Keys to Paradise, The (1991)

Cigognes n'en font qu'à leur tête, Les (1989) (Pierre)

Ocean's 12 - Dogrywka (2004) (François Toulour)

Moja miłość (2015) (Georgio)

Jason Bourne (2016)

System (Child 44) (2015) (Major Kuzmin)

Pentameron (2015) (Król Strongcliff)

Trans (2013) (Franck)

Rio, I Love You (2014)

Czarny łabędź (2010) (Korolyevna)

Wschodnie obietnice (2007) (Kirill)

Tajni agenci (2004) (Brisseau)

Wróg publiczny numer jeden, vol. 1 (2009) (Jacques Mesrine)

Wykolejony (2005) (LaRoche)

Blueberry (2004) (Mike S. Blueberry)

Jefferson w Paryżu (1995) (Camille Desmoulins)

Gorąca czekolada (1992) (Dede)

To tylko koniec świata (2016)

Czarna fala (2018) ( François Visconti )

Władca Paryża (2018) (François Vidocq)

ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e