ycipk-ok59le
ycipk-ok59le

Ving Rhames - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-ok59le

Amerykański aktor. Znany z filmów „Mission: Impossible”, "Mission: Impossible 2" czy też “Pirania 3D”.

Irving Rhames (właściwie Irving Rameses Rhames) urodził się 12 maja 1959 roku w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. W ostatniej klasie podstawówki zetknął się z nauczycielką angielskiego, która odkryła w nim talent aktorski. Dzięki niej zaprezentował się na konkursie poetyckim, a udane wystąpienie przypieczętowało jego decyzję o podjęciu dalszej nauki w New York High School of Performing Arts na Manhattanie. Jest absolwentem prestiżowej Juilliard School of Drama.

Studia ukończył w 1983 roku. Debiutował na Broadwayu w 1985 r. sztuką "The Winter Boys", gdzie partnerował Mattowi Dillonowi. Ma w dorobku role teatralne w sztukach Shakespeare'a, Ibsena, Moliera i Czechowa. W telewizji wystąpił w serialu "Ostry dyżur".

Wystąpił m.in. w filmach: "Osaczeni", "Co z oczu, to z serca", "Con Air - Lot skazańców", "Striptease", "The Sonny Liston Story", "Rosewood" (video: "Rosewood w ogniu"), "Dangerous Ground", "Pulp Fiction", "Święty z Fortu Waszyngton", "Dave" (TVP: "Dave"), "Drop Squad", "Homicide" (TVP: "Wydział zabójstw"), "Blood In, Blood Out" / "Bound By Honor", "The Long Walk Home", "Jacob's Ladder" (video: "Drabina Jakubowa").

Widzieliśmy go także w obrazach: "Flight of the Intruder" ("Lot Intrudera"), "Kiss of Death" ("Pocałunek śmierci") obok Nicolasa Cage'a, "Ofiary wojny" i "Mission: Impossible" Briana De Palmy, "Mission: Impossible 2" Johna Woo oraz "Patty Hearst". W 2010 roku zagrał w filmie „Pirania 3D”.

ycipk-ok59le

Irving Rhames był dwukrotnie żonaty. Pierwszą żoną była Valerie Scott (04.07.1994 - 09.02.1999, rozwód). Aktualną żoną aktora jest Deborah Reed (od 25.12.2000). Para ma córkę Reignbeau (ur. 2000) i syna Freedom (ur. 2002).

Data urodzenia

12.05.1961

Miejsce urodzenia

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Filmografia

Mission: Impossible 2 (2000) (Luther Stickell)

Pulp Fiction (1994) (Marsellus Wallace)

Ofiary wojny (1989) (porucznik Reilly)

Ciemna strona miasta (1999) (Marcus)

Striptiz (1996) (Shad)

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Baby Boy (2001)

Lilo i Stich (2002)

Pirania 3DD (2012) (Zastępca szeryfa Fallon)

Holiday Heart (2000) (Holiday Heart)

Don King: Only in America (1997) (Don King)

Con Air: Lot skazańców (1997) (Nathan Jones)

Co z oczu, to z serca (1998) (Buddy Bragg)

Saint of Fort Washington, The (1993) (Little Leroy)

Osaczeni (1999) (Aaron Thibadeaux)

Mission: Impossible (1996) (Luther Stickell)

Pocałunek Śmierci (1995) (Omar)

Stój! Bo mamuśka strzela (1992) (Mr. Stereo)

Champion (2002) (George Chambers)

Dave (1993) (agent Duane Stevenson)

Rosewood (1997) (Mann)

Mission: Impossible 3 (2006) (Luther Stickell)

Grzech (2003) (Eddie Burns)

Niebezpieczny kraj (1997) (Muki)

Drop Squad (1994) (Garvey)

Zgotuj im piekło, Malone (2009) (Boulder)

Evil Angel (2009) (Kurator)

Zwierzę II (2008) (James Zwierzę Allen)

Zwierzę (2005) (Animal)

Konspiracja Echelon (2009) (Agent Dave Grant)

In Security (2012) (Oficer Hall)

Wyścig śmierci 3: Piekło (2012) (Weyland)

Jamesy Boy (2013)

Mission: Impossible - Rogue Nation (2015) (Luther Stickell)

Psy wojny / Soldiers of Fortune (2012) (2012) (Grimaud)

Operation: Endgame (2010) (Opiniotwórca)

Ulice Nowego Jorku () (Max Villareal)

Won't Back Down (2012) (Dyrektor Thompson)

Wyścig śmierci 2 (2010) (Weyland)

Mission Impossible Ghost Protocol (2011) (Luther Stickell)

Jak by to sprzedać (2009) (Jibby Newsome)

Państwo młodzi: Chuck i Larry (2007) (Fred G. Duncan)

Idlewild (2006) (Spats)

Native Son (1986) (Jack)

W mroku pod schodami (1992) (Leroy)

Terror on Track 9 (1992) (Jellyroll)

Więzy krwi / Bound by Honor (1993) (1993) (Ivan)

Ed McBain`s 87th Precinct: Lightning (1995) (Artie Brown)

Deadly Whispers (1995) (Det. Jackson)

Night Train (2000) (Sonny Liston)

Surogaci (2009) (Prophet)

Drabina Jakubowa / Jacob's Ladder (1990) (1990) (George)

Go Tell It On the Mountain (1984) (Young Gabriel Grimes)

Patty Hearst (1988) (Cinque)

Men (1989) (Charlie Hazard)

Długa droga do domu (1990) (Herbert Cotter)

Czcij ojca swego (1990) (Ed)

Wydział Zabójstw (1991) (Randolph)

Amérique en otage, L` (1991) (Charles Jones)

Body Count (1998) (Pike)

Policja (2002) (Arthur Holland)

You're Still Not Fooling Anybody (1997) (Marsellus Wallace)

When You Remember Me (1990)

Świt żywych trupów (2004) (Kenneth)

Mission: Impossible - Fallout (2018) ( Luther Stickell )

Pierwsza gwiazdka (2017) (Tadeusz (dubbing))

ycipk-ok59le
ycipk-ok59le
ycipk-ok59le