Trwa ładowanie...
ddmmd41
ddmmd41

Wiesław Komasa - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Wiśnicz, Polska

Filmografia:

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Radagast Bury)

Sala samobójców (2010) (Profesor - dyrektor)

Lincz (2011)

Lista Schindlera (1993)

Harry Potter i Czara Ognia (2005) (Lord Voldemort (polski dubbing))

Intruz (2015)

Nieobecność (2016)

Komisarz Alex () (Profesor Bogusz)

Leszczu (2011)

Ojciec Mateusz () (Ojciec Julian)

0_1_0 (2008) (spiker)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Lord Voldemort)

Egzamin z życia () (Tomasz Oleszuk, ojciec Michała)

Eragon (2006) (Król Galbatorix)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Lord Voldemort (polski dubbing))

Naznaczony () (Brat Andrzej)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Radegast Brązowy)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Lord Voldemort (polski dubbing))

Kazimierz Wielki (1975) (Ksiądz Dobigniew)

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy, także reżyser teatralny, lektor i recytator. Absolwent PWST w Krakowie (1971). Ojciec Jana Komasy, reżysera. Od 1988 roku wykładowca Akademii Teatralnej w Warszawie.

Wiesław Komasa urodził się 15 stycznia 1949 roku w Wiśniczu. W teatrze zadebiutował 9 października 1971 roku jako Albin w komedii Aleksandra Fredry Śluby panieńskie. W latach 1971-1973 grał w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu.

Następnie występował w Poznaniu, w latach 1973-1988 w Teatrze Nowym, a 1988-1991 — w Zespole Janusza Wiśniewskiego. W latach 2003-2004 był aktorem warszawskiego Teatru Polskiego. Występował też gościnnie na wielu scenach całej Polski. Jako reżyser współpracował z wieloma teatrami w Polsce i za granicą.

Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1975 w filmie historycznym Kazimierz Wielki w roli księdza Dobiegniewa.Wystąpił m.in. także w Thais, Odjeździe i Nocnych ptakach. Zagrał też niewielką rolę w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera. Szerszej publiczności dał się poznać sporą rolą w serialu telewizyjnym Egzamin z życia. Wcielił się w nim w rolę Tomasza Oleszuka, człowieka stopniowo zapadającego na chorobę psychiczną.

ddmmd41

Od 2005 roku wciela się głosowo w Lorda Voldemorta w polskiej wersji językowej filmów z serii „Harry Potter”.Można go usłyszeć w tej roli w filmach: „Harry Potter i Czara Ognia”, „Harry Potter i Zakon Feniksa”, „Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I” oraz „Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II”.

Wiesław Komasa jest mężem Giny, solistki zespołu Spirituals and Gospel Singers. Mają czworo dzieci: Jana (filozof i reżyser), bliźnięta Szymona (śpiewak operowy) i Marię (modelka) oraz Zofię.

ddmmd41
ddmmd41
ddmmd41