ycipk-6592wp
ycipk-6592wp

Winona Ryder - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Winona, Minnesota, USA

Filmografia:

Stracone dusze (2000) (Maya Larkin)

Sekrety i grzeszki (2011) (Geneva Backman)

Heathers 2 (2000) (Veronica Sawyer)

Boys (1996) (Patty Vare)

Witaj w domu, Roxy Carmichael (1990) (Dinky Bossetti)

Śmiertelne zauroczenie (1988) (Veronica Sawyer)

Great Balls of Fire! (1989) (Myra Gale Lewis)

1969 (1988) (1988) (Beth)

Obcy: Przebudzenie (1997) (Annalee Call)

Czarownice z Salem (1996) (Abigail Williams)

Frankenweenie 3D (2012) (Elsa van Helsing)

Orbitowanie bez cukru (1994) (Lelaina Pierce)

Mr Deeds - Milioner z przypadku (2002) (Babe Bennett)

Simone (2002) (Nicola Anders)

Dracula (1992) (1992) (Mina Murray/Elisabeta)

Małe kobietki (1994) (Jo March)

Wiek niewinności (1993) (May Welland)

Przerwana lekcja muzyki (1999) (Susanna)

People`s History of the United States, A (2000)

Just to Be Together (2000)

Skrawki życia (1995) (Finn Dodd)

Lucas (1986) (Rina)

Syreny (1990) (1990) (Charlotte Flax)

Celebrity (1998) (Nola)

Square Dance (1987) (Gemma)

Miłość w Nowym Jorku (2000) (Charlotte)

Zoolander (2001) (siebie)

Letter, The (2012) (Martine)

Noc na Ziemi (1991) (Corky)

Sok z żuka (1988) (Lydia Deitz)

Edward Nożycoręki (1990) (Kim Boggs)

Stranger Things ()

Worricker - Drugie starcie (2014) (Melanie Fall)

Nagrody Darwina (2006) (Siri Taylor)

Homefront (2013) (Sheryl Mott)

Prywatne życie Pippy Lee (2009) (Sandra Dulles)

Iceman, The (2012) (Deborah Kuklinski)

Czarny łabędź (2010) (Beth)

Jak złamać 10 przykazań (2007) (Kelly La Fonda)

Informers (2008) (Cheryl Laine)

Star Trek (2009) (Amanda Grayson)

Przez ciemne zwierciadło (2006) (Donna)

2002 MTV Movie Awards (2002) (Prezenterka)

Dom dusz (1993) (Blanca)

Salute to Martin Scorsese, A (1997) (gośc programu)

Looking for Richard (1996) (Lady Anne)

Destination wedding (2018) (Lindsay)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka filmowa, ma na swoim koncie dwie nominacje do Oscara i statuetkę Złotego Globu, należy dziś do grona najbardziej wziętych aktorek Hollywood, cenionych nie tylko za swój talent ale i urodę.

Winona Ryder (właściwie Winona Laura Horowitz) urodziła się 29 października 1971 roku w miasteczku Winona w Minnesocie.Urodziła się jako jedno z czworga dzieci hipisowskiego małżeństwa Cindy i Michaela Horowitz. Swoje imię Winona (jej rodzeństwo to Yuri, Sunyata i Jubal) zawdzięcza nazwie miejscowości, w której się urodziła. Jej dziadkowie ze strony jej ojca byli żydowskimi imigrantami z Rosji. Jej ojcem chrzestnym był guru "dzieci kwiatów" Timothy Leary.

* Gdy skończyła 13 lat, postanowiła się usamodzielnić. Rzuciła szkołę i pojechała do Hollywood.*Zasypała agencje i wytwórnie swoimi zdjęciami i kasetami wideo, na których próbowała zaprezentować swe aktorskie zdolności. Była wyjątkowo uparta i cierpliwa. Wreszcie dostrzegł ją David Seltzer kompletujący obsadę do komedii "Lucas". Twierdzi, że jej umiejętności były wówczas mizerne, ale zafrapował go jej wdzięk i oryginalna uroda.

W "Lucasie" zagrała rolę drugoplanową, ale Hollywood ją zauważyło. Później kręciła co najmniej jeden film rocznie. W "Soku z żuka", "Heathers" i "Syrenach" nikogo nie raziły jej braki warsztatowe. Przyznaje, że nie musiała nic udowadniać, bo grała siebie, zbuntowaną nastolatkę. Intrygowała publiczność urodą i - jak pisali krytycy - tajemnicą, którą ukrywa ta niewinna buzia.

ycipk-6592wp

Swoją pierwszą nominację do Oscara oraz Nagrodę Złotego Globu otrzymała za kreację w obrazie Martina Scorsese “Wiek niewinności” /The Age of Innocence/. Kolejną przyniosła jej rola w filmie Gilliana Armstronga “Małe kobietki” /Little Women/.

Ryder ma na swoim koncie również takie głośne produkcje jak: “Syreny” /Mermaids/ (nominacja dla aktorki do Zlotego Globu), “Przerwana lekcja muzyki” /Girl, Interrupted/, “Obcy-Przebudzenie” /Alien: Resurrection/, “Celebrity” Woody’ego Allena, “Dom dusz” /The House of the Spirits/, “Drakula” /Bram Stoker’s Dracula/ w reżyserii Francisa Forda Coppoli, “Noc na ziemi” /Night on Earth/ Jima Jarmuscha, “Edward Nożycoręki” /Edward Scissorhands/ Tima Burtona, “Sok z żuka” /Beetlejuice/, “Śmiertelne zauroczenie” /Heathers/, “Orbitowanie bez cukru” /Reality Bites/ Bena Stillera, “Miłość w Nowym Jorku” /Autumn in New York/, “Skrawki życia” /How to Make an American Quilt/, „Przez ciemne zwierciadło” /A Scanner Darkly/ oraz wiele innych. Ostatnio zagrała w „Star Treku” (2009).

Winona Ryder ma dość twardy charakter. Gdy na planie "Edwarda Nożycorękiego" zakładano jej blond perukę i słodkie, cukierkowe ciuszki, ówczesny narzeczony i filmowy partner Johnny Depp pękał ze śmiechu i krzyczał "Ludzie, dajcie jej lepiej miotłę!". Winona po rolach zbuntowanej nastolatki zaczęła grać młode kobiety wkraczające w dojrzałość. Pojawiła się w "Wieku niewinności", "Małych kobietkach" i w "Orbitowaniu bez cukru".

Wdawała się w burzliwe romanse z Christianem Slaterem, Keanu Reevesem, Bono z zespołu U2 i Dave'em Pirnerem z Soul Asylum. Winona kazała sobie wytatuować pod lewą piersią napis "Que sera, sera" (Co będzie, to będzie). Twierdzi, że do tego sprowadza się właściwie całe życie.

ycipk-6592wp
ycipk-6592wp
ycipk-6592wp