ycipk-2agcd8
ycipk-2agcd8

Wojciech Zieliński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2agcd8

Aktor Teatru Studio w Warszawie, gdzie gra od 2005 roku. Znany z występów w popularnych polskich serialach oraz w przebojowych filmach.

Wojciech Zieliński urodził się 23 kwietnia 1979 roku w Łodzi. Zanim postanowił zostać aktorem, skończył 5-letnie technikum geodezyjne. Zajmował się budową hipermarketów. W 2004 roku ukończył wydział aktorski łódzkiej Filmówki. Już w tym samym roku spadła na niego lawina nagród za dwie role sceniczne: Irwina w „Tajemnej ekstazie” i tytułową kreację w spektaklu „Géza – dzieciak”.

Na XXII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi otrzymał Grand Prix, Nagrodę Publiczności, nagrodę ZASP-u, wyróżnienie łódzkich mediów, Nagrodę Jana Machulskiego oraz nagrodę honorową gazety festiwalowej „Tupot”. Swoją przygodę z filmem rozpoczął od epizodu w obrazie „Dotknij mnie” (2003) Anny Jadowskiej i Ewy Stankiewicz. Potem była rola Darka Leśniaka 'Dahomeja' w serialu „Oficer”.

Pojawił się również jako Kalafior w filmie „Z odzysku” Sławomira Fabickiego. Rok 2007 przyniósł mu rolę Arkadiusza Cyganika „Cygi” w „Świadku koronnym” oraz serialu „Odwróceni”. Potrafił w nich zwrócić na siebie uwagę jako kierowca i ochroniarz „Blachy”, granego przez Roberta Więckiewicza. Gra także gościnnie w innych serialach – widzieliśmy go w „Londyńczykach” czy też w „Ratownikach”.

Wojciech Zieliński* stworzył wyraziste drugoplanowe postacie w filmach „Zero”* (reż. Paweł Borowski, 2009 r.) czy „Idealnym facecie dla mojej dziewczyny” (reż. Tomasz Konecki, 2009 r.). W filmie Marcina Wrony „Moja krew” (2009 r.) zagrał ważną postać – Ola. Natomiast w „Chrzcie” gra główną rolę – Michała.

ycipk-2agcd8

Za rolę w filmie „Chrzest” (2010) otrzymał Złotego Lwa. Z kolei za udział w „Huśtawce” (2010) otrzymał nominację do Złotej Kaczki.

Data urodzenia

23.04.1979

Miejsce urodzenia

Łódź

Filmografia

Ostatnie piętro (2013)

Dotknij mnie (2003) (Wojtek)

Supermarket (2012) (Jarzyna)

Pokłosie (2012) (Antek)

Prokurator ()

Służby specjalne (2014) (kpt. Janusz Cerat)

Lekarze () (Daniel Orda)

Huśtawka (2010) (Michał)

Moja krew (2009) (Olo)

Zero (2009) (Ratownik medyczny)

Idealny facet dla mojej dziewczyny (2009) (Szymon Mrówka)

Świadek koronny (2007) (Arkadiusz Cyganik Cyga)

Oficer () (Darek Leśniak Dahomej)

Nie opuszczaj mnie (2009) (Łukasz)

Chrzest (2010) (Michał)

Londyńczycy () (Leszek Przybylski)

Odwróceni () (Arkadiusz Cyganik Cyga)

Z odzysku (2005) (Kalafior)

Kurier (2019)

ycipk-2agcd8
ycipk-2agcd8
ycipk-2agcd8