ycipk-409ewk
ycipk-409ewk

Zbigniew Buczkowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa, Polska

Filmografia:

Człowiek z żelaza (1981)

Głos (1991)

Wojna światów - następne stulecie (1981) (policjant)

Tryumf Pana Kleksa (2000) (Alojzy Bąbel)

Dzień Świra (2002) (Dozorca)

Podróże Pana Kleksa (1985) (pułkownik Alojzy Bąbel)

Ajlawju (1999)

Świnka (1990) (Weterynarz)

Noc Świętego Mikołaja (2000)

Rób swoje, ryzyko jest twoje (2002)

Pan Kleks w Kosmosie (1989) (pułkownik Alojzy Bąbel)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Alojzy Bąbel)

Zwolnieni z życia (1992) (Prywaciarz na bazarze)

Złote runo (1996) (Rysio)

Cudownie ocalony (2004) (komornik)

Nic śmiesznego (1995)

Ostatni klaps (2015) (Komornik)

Skradziona kolekcja (1979) (milicjant)

Ślad na ziemi (serial) ()

Smak czekolady (1982) (Kombinator)

Powrót wabiszczura (1989) (Italiano)

Menedżer (1985) (Kierowca)

Prom do Szwecji (1979) (Kierowca Żuka)

Lustro (1986) (Cinkciarz)

Greta (1985) (Polak)

Szkatułka z Hongkongu (1983) (Czesio)

Karabiny (1981) (Kapral leśnych)

Alabama (1984) (Kierowca karetki pogotowia)

Romans z intruzem (1984) (Zenek)

Po sezonie (2005)

Lawstorant (2004) (Bogdan)

Nauka latania (1978) (Trener skoczków narciarskich)

Karate po polsku (1982) (Roman)

Co lubią tygrysy (1989) (alfons)

Sherlock Holmes i Doktor Watson (1980) (policjant)

Ostatni dzwonek (1986) (1986) (Sroka)

Pogotowie przyjedzie (1981) (Mundek)

Głowy pełne gwiazd (1974) (folksszturmista)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (Barman na Jutrzence)

Zakole (1988) (Witek Tomaszewski)

Dziewczyny do wzięcia (1972) (kelner)

Golem (1979) (pielęgniarz)

Amnestia (1981) (kelner)

Przepraszam, czy tu biją? (1976) (Inspektor MO)

Blisko, coraz bliżej (1986) (powstaniec Kardacz)

Rykowisko (1986) (Siekierko)

Baryton (1984) (dziennikarz w pociągu)

Pokój 107 (1997) (Kazik)

Lombard. Życie pod zastaw ()

Zdjęcie
Podziel się

Polski aktor charakterystyczny, który przez wielu jest uznawany za najlepszy przykład „naturszczyka”. Widzom najczęściej kojarzy się z rolami cwaniaczków i kombinatorów, w które to postaci wcielał się najczęściej.

Zbigniew Buczkowski urodził się 20 marca 1951 roku w Warszawie.Jest synem Mariana Buczkowskiego, pilota PLL LOT, który zginął w katastrofie lotniczej w 1951 roku. W 1970 roku ukończył Technikum Mechaniczno-Elektryczne w Warszawie i przez kilka lat pracował w wyuczonym zawodzie.

Do filmu trafił przez przypadek. Andrzej Kondratiuk zatrudnił go do jednej z ról w swoim filmie „Dziewczyny do wzięcia”; i praca aktora tak mu się spodobała, że postanowił rozpocząć karierę artystyczną. W 1986 roku zdał eksternistycznie egzamin kończący szkołę aktorską.

Ma na swoim koncie kilkadziesiąt ról filmowych i telewizyjnych.* Publiczność pamięta go przede wszystkim z roli Henia Lermaszewskiego w serialu "Dom" oraz z mnóstwa niezwykle błyskotliwych epizodów i charakterystycznych ról drugoplanowych.* Był także aktorem Teatru Komedia w Warszawie. W ostatnich latach grał między innymi w serialach "Graczykowie" i "Święta wojna". Wystąpił we wszystkich częściach przygód Pana Kleksa w roli Alojzego Bąbla.

ycipk-409ewk

Wystąpił także m.in. w: "Karate po polsku" (1982) Wojciecha Wójcika, "Matka królów" (1982) Janusza Zaorskiego, serial "Alternatywy 4" (1983),* "Dolina szczęścia" (1983) Krzysztofa Nowaka, "Kronika wypadków miłosnych" (1985) Wajdy, "Życie wewnętrzne" (1986) Marka Koterskiego*, "Zabij mnie, glino" (1987), oraz seriale "Pogranicze w ogniu" (1988) i "W labiryncie" (1988).

Zbigniew Buczkowski prywatnie jest mężem Jolanty, z którą ma syna Michała.

ycipk-409ewk
ycipk-409ewk
ycipk-409ewk