ycipk-25gmqz
ycipk-25gmqz

Zdzisław Tobiasz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowe Miedze koło Sieradza, Polska

Filmografia:

Krótki film o zabijaniu (1987) (Sędzia)

Jak być kochaną (1962) (Niemiec legitymujący małżeństwo w lokalu)

Gangsterzy i filantropi (1962) (Nieuprzejmy kelner)

Dolina Issy (1982) (Aktor oficer)

Ludzie z pociągu (1961) (bahnschutz)

Zamknąć za sobą drzwi (1987) (Major Wołczyk)

Przyłbice i kaptury (1985) (Kanonik Dunin)

Agent nr 1 (1971) (Komandor Valdi, dowódca Iwanowa)

Wolny strzelec (1981) (1981) (Stolarek)

Życie raz jeszcze (1964) (Kolejarz)

Zdjęcie
Podziel się

Popularny, zwłaszcza w latach 70-ch, aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Z racji swego charakterystycznego, miłego głosu brał udział w wielu słuchowiskach radiowych. W 1951 roku ukończył warszawską PWST, na scenie zadebiutował dwa lata wcześniej. Karierę teatralną rozpoczął w Teatrze Dramatycznym w Szczecinie, następnie zaangażował się do Teatru Ateneum w Warszawie (lata 1951-57). Potem były kolejno teatry: im. Jaracza w Olsztynie, Osterwy w Lublinie, ponownie Dramatyczny w Szczecinie (jeden sezon). Po roku 1960 wrócił do stołecznego Teatru Ateneum, gdzie pracował do r. 1991. W latach 1951-55 był wykładowcą warszawskiej Szkoły Teatralnej, a w okresie 1975-1995 łódzkiej filmówki. Podczas swojej wieloletniej kariery aktorskiej stworzył kilka ciekawych i niezapomnianych ról jak choćby postać majora Wolczyka w serialu "07 zgłoś się". Grywał w teatrze TV i dubbingu. Dojrzali wiekiem widzowie pamiętają jego kreację, jako Soemsa Pallisera w polskiej wersji słynnego angielskiego tasiemca "Rodzina Palliserów".
Jest laureatem kilku wyróżnień i nagród, m.in. Złotego Mikrofonu za interpretację słowa, z roku 1991.

ycipk-25gmqz
ycipk-25gmqz