Trwa ładowanie...
d34ddax
d34ddax

Zygmunt Kęstowicz

Najnowsze informacje
4.5
(320 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Szaki k/Kowna

Filmografia:

Bez znieczulenia (1978)

Korczak (1990) (Piotr Zalewski)

Podróż za jeden uśmiech (1972) (Kierowca ciężarówki)

Trochę nadziei (1971) (Lekarz Staszek)

Janosik (serial) () (Szlachcic)

Zapalniczka (1970) (Jerzy Ludwicki)

Autobus odjeżdża 6.20 (1954) (Więckowski)

Baza ludzi umarłych (1958)

Karino (1976) (Malinowski, dyrektor Służewca)

Cień (1956) (Knyszyn)

Zdjęcie

Aktor. Debiutował w 1940 roku na deskach teatru w Wilnie. Tuż po wojnie występował w Białymstoku a potem w teatrach w Krakowie. Na początku lat 50. związał się z Warszawą - grał m.in. w Teatrze Dramatycznym, Polskim i Narodowym.

Występował w filmach i popularnych serialach telewizyjnych m.in. w "Stawce większej niż życie", "Czterech pancernych i psie" oraz "Czarnych chmurach".

W latach 80. znakomity aktor był ulubieńcem najmłodszej widowni występując w popularnym programie TVP "Piątek z Pankracym"... a jeszcze wcześniej, w latach 60. wcielił się w główną postać w radiowym słuchowisku "W Jezioranach". Stefanem Jabłońskim jest Zygmunt Kęstowicz od ponad 40 lat.

W ostatnich latach Zygmunt Kęstowicz kojarzony jest przede wszystkim jako senior rodu Lubiczów z telewizyjnego serialu "Klan".

Za swoją pracę był wielokrotnie nagradzany, m.in. w 1976 roku zdobył "Złoty ekran" z udział w telewizyjnym programie "Pora na Telesfora" a w 1995 roku marszałkowie Sejmu i Senatu uhonorowali artystę Orderem Wdzięczności Społecznej za pracę w słuchowisku "W Jezioranach".

d34ddax
d34ddax
d34ddax
d34ddax